Grattis till din fröpåse, nu ska vi skapa äng!

Kumla kommun arbetar aktivt med att återskapa ängar i kommunen och nu har du chansen att skapa din egen lilla äng i trädgården! Storleken är anpassningsbar och ängen är ett färgrikt och miljömedvetet alternativ till din gräsmatta.

LONA

Med dessa fröer och lite arbete kan du få en egen äng full av vackra blommor, flitiga bin och fantastiska fjärilar samtidigt som du gör världen runt omkring dig gott. Du slipper dessutom allt slit med att klippa gräsmattan, lägga ut näring och rycka ogräs. Istället kan du njuta i hängmattan med gott samvete, då du hjälper den biologiska mångfalden och flera dussintals hotade arter genom din äng.

Så anlägger du din äng

Vid anläggning bör du så fröerna i augusti-september eller i april-maj, på bar och gärna näringsfattig jord. Att så direkt på en existerande grässvål fungerar tyvärr inte. Ifall du har tid så kan du med fördel magra ut marken innan du sår fröerna. När du sår kan du blanda ut fröerna med sand eller liknande och sprida ut på marken. Slå ängen en gång per år mellan juni och augusti och samla ihop materialet efter två dagar och för bort det så marken fortsätter magras ut. Efter detta så är årets arbete i ängen klart!

Stort lycka till, och tack för att du bidrar till en blomstrande kommun!

Här tipsar vår naturvårdshandläggare David Bartholdsson om hur du med enkla medel kan så din egen äng

LONA