Föreningar  

Föreningslivet är en viktig del av kommunen och vår gemensamma utveckling.

Tillsammans skapar vi en värdefull och aktiv fritid för Kumlas invånare inom allt från friluftsliv och idrott till hembygdsföreningar och pensionärsföreningar. Utan engagemang och ideella krafter stannar föreningslivet, tack för allt ni gör i era föreningar för Kumlas medborgare!

Skridsko


Aktuellt

Trevlig Kristi himmelsfärdshelg!

Skridsko

2023-05-17

Vi på Föreningsservice vill önska er alla en trevlig Kristi himmelsfärdshelg. Vi är lediga imorgon torsdag men finns på plats på fredag. Väderprognosen visar en del sol, så ut och njut! ☀️

Föreningsträff för kulturföreningar 11 maj

Skridsko

2023-05-12

Igår hade vi föreningsträff för Kumlas kulturföreningar. Åtta personer från tre olika föreningar närvarade vid träffen trots strålande solsken ute. Träffen inleddes med en guidad tur på Skoindustrimuséet med Lilian Edström. Efteråt fikade vi tillsammans och pratade om allt från kommunikation och samarbete till vad som är på gång i föreningarna samt i Kumla under sommaren.

Nästa föreningsträff är för Kumlas idrottsföreningar, torsdag 19 oktober.

Snart sommarlov!

Skridsko

2023-05-10

Hej Kumlas föreningsliv!

Sommarlovet närmar sig och det är återigen dags för oss alla att sammanställa ett program med roliga aktiviteter för våra barn och unga.

I sommar kommer Kumla kommun att göra en särskild satsning på Kumla torg och i Kumla stadspark, som vi kallar "Sommar i Kumla", genom att erbjuda invånare och besökare olika typer av aktiviteter, lek och idrott. 19 juni till 19 augusti sker det kostnadsfria upplevelser alla dagar i veckan, med allt från vatten- och luftaktiviteter till pump track-bana, musikevenemang och gigantiska sällskapsspel.

Det här vill vi jättegärna att ni som förening i Kumla ska få chansen att vara en del av, vi vill därför tipsa er om att anordna era sommarlovsaktiviteter i Kumla stadspark i år. Ferieungdomar från Fritidsbanken kommer att finnas på plats under hela sommaren, för värdskap och utlåning av prylar som er förening eventuellt kan ha nytta av vid era aktiviteter.
Har er förening inte möjlighet att anordna er aktivitet i stadsparken, så är ni förstås varmt välkomna att anmäla er aktivitet till programmet precis som tidigare år och ange platsen ni önskar ha er aktivitet på.

Anmälan
Anmäl er aktivitet på länken nedan, i e-tjänsten väljer ni sedan om ni vill anordna er aktivitet i stadsparken eller på en annan plats.
Anmäler ni er till stadsparken, så kontaktar vi er för samordning och mer information.
https://etjanst.kumla.se/lovprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sista anmälningsdag är fredag 26 maj.

Har ni några frågor eller funderingar , vänligen kontakta:
- Aktiviteter i Kumla stadspark: sam.mubarak@kumla.se
- Övriga aktiviteter: ungfritid@kumla.se

Alla aktiviteter kommer att publiceras på www.visitkumla.se/SommariKumla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den 7 juni

Inbjudan till Kumlas föreningsliv att delta i nationaldagsfirandet 6 juni

Skridsko

2023-05-08

Vi är glada att kunna meddela att vi i år kommer att ha ett nationaldagsfirande i Kumla!

Vår önskan är att flera olika aktörer vill vara med i firandet, som äger rum vid friluftsscenen i Kumla stadspark den 6 juni 2023. Är du medlem i en förening? Passa på att medverka i nationaldagståget och ta chansen att möta personer som kanske aldrig har sett eller uppmärksammat er förening.

Som förening önskar vi att ni anmäler er till tåget till mejladress: visit@kumla.se

Läs fullständig information i denna här Pdf, 524.4 kB.

Hoppas vi ses den 6 juni!

Elitstöd kan sökas under augusti månad

Skridsko

2023-05-01

Är du Kumlabo och utövar en idrott på elitnivå? Då har din förening möjlighet att söka elitstöd. Ansökan kan göras under augusti månad.

Att ha lokal idrott på elitnivå är positivt på flera sätt; för utövaren, för föreningarna, som inspiration för yngre utövare och för Kumla som helhet. Att tävla på elitnivå kan dock vara förknippat med betydande kostnader, och Kumla kommun vill därför underlätta verksamheten något via detta stöd.

På den här sidan finns mer information gällande elitstödet: Elitstöd kan sökas under augusti månad - Kumla kommun Länk till annan webbplats.

Revideringar av styrdokument

Skridsko

2023-04-26

Två av våra viktiga styrdokument som styr både er föreningar och oss som tjänstemän i vårt arbete har nyligen reviderats. Det gäller "Regler om föreningsbidrag" Pdf, 280.5 kB. där nu bidrag till ridskoleverksamhet finns med.

"Riktlinjer och prioriteringsordningar för bokningar av idrottshallar och idrottsanläggningar" Pdf, 264.3 kB. har förtydligats vad gäller fördelning av tider vid bokning av konstgräset gällande seniorlag och divisionstillhörighet i fotboll.

Livet- inte alltid en dans på rosor

Skridsko

2023-04-20

Igår kväll gästades Kumla Folkets hus av dansaren Tobias Karlsson. Tillsammans med Ekeby IF, RF-SISU och Ica Maxi arrangerades denna utbildningskväll med temat "Livet- inte alltid en dans på rosor". Tobias föreläsning innehöll både glädje, sorg och drömmar och berättelser ur hans eget liv med mobbing och homofobi. Ämnet var utanförskap och HBTQ-frågor, något vi alla kan reflektera och fundera kring oavsett vilken typ av förening vi är engagerad i.

Efter fikapaus följde en paneldebatt med representanter från RF/SISU och Ica maxi samt en idrottsmamma som också arbetar som kurator och som i sitt dagliga arbete möter allt yngre barn och ungdomar med ångestproblematik.

Jag törs lova att ingen lämnade denna kväll oberörd. En kväll att minnas helt enkelt! Tack Tobias och tack till alla er som kom!

Föreningsträff fritidsföreningar

Skridsko

2023-03-24

Igår hade vi föreningsträff för Kumlas fritidsföreningar. Åtta personer från sex olika föreningar samt ordförande och vice ordförande från kultur- och fritidsnämnden närvarade vid träffen som inleddes med en guidad tur på Skoindustrimuséet med Lilian Edström. Efteråt fikade vi tillsammans och pratade om allt från bidrag till kommunikation och samarbete, bokningar i våra hallar till föreningsbesök i föreningarna.

Näst på tur är kulturföreningarnas föreningsträff torsdag 11 maj.

Tips om ett extra projektbidrag som går att söka genom en extern aktör: Grannskapsinitiativet

Skridsko

2023-01-20

Postkodstiftelsen efterfrågar ansökningar från föreningar här i Kumla kommun.

• Syfte: Bidra till levande, öppna och tillgängliga grannskap runtom i Sverige.

• Projekt: Stöd ges till nya gemensamma aktiviteter i närområdet som stärker gemenskapen mellan människor, skapar nya möten och/eller bidrar till ökat välbefinnande och hälsa.

• Vilka kan söka? Ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser. Organisationen ska ha ett svenskt organisationsnummer sedan minst ett år och haft ett bokslut.

• Stöd: Man kan söka 20 000–50 000 kronor. Projektet ska helt eller i huvudsak finansieras av pengarna från Postkodstiftelsen.

• Projektlängd: Projekt inom Grannskapsinitiativet kan vara 1 till 9 månader.

• Inspiration: Bland projekten som redan fått stöd finns till exempel lokala evenemang, guidningar, kurser, integrationsinsatser, idrottsaktiviteter, kultur och forum för samtal.

• Läs mer och ansök här: https://postkodstiftelsen.se/grannskapsinitiativet/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har ni en passande idé ni vill förverkliga? Tveka då inte att söka! Man kan söka året runt och besked om stöd ges redan inom 2-6 veckor.

PDF-fil med vidare information Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Föreningsträffar 2023

Skridsko

2023-01-13

Nytt år och nya datum för årets föreningsträffar! Boka in datumen redan nu.

Även i år kommer de olika träffarna rikta sig till olika föreningar och året avslutas med en gemensam träff för alla föreningsgrupper.

Har ni ämnen eller frågor ni önskar att vi tar upp på föreningsträffarna är ni välkomna att höra av er till oss på foreningsservice@kumla.se

23 mars Fritidsföreningar

11 maj Kulturföreningar

19 oktober Idrottsföreningar

7 december Gemensam

Välkommen Philip!

Skridsko

2023-01-12

Innan jul hälsade vi vår nya fritidskonsulent Philip Jarny välkommen till oss på Föreningsservice.

Philip är 33 år och kommer från Karlskrona. De senaste åren har han studerat Coachning och sport management i Växjö, samt masterprogrammet inom idrottsvetenskap på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.

”Jag ser fram emot att samverka och skapa goda och långvariga relationer med samtliga föreningar i Kumla. Tillsammans kan vi planera, organisera och utveckla Kumlas föreningsliv och folkhälsa.

Ni är välkomna att kontakta och bjuda in mig till er förening för en pratstund” - Philip

Välkommen Philip till oss på Föreningsservice!

Revidering av regler om föreningsbidrag

Skridsko

2022-12-09

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat om att ändra reglerna för föreningsbidrag för att det ska bli liiite bättre och enklare för föreningslivet. Förändringarna innebär följande:

  • Kravet på att ha en ANDTSL-policy, miljöpolicy, barnrättspolicy och jämställdhet- och mångfaldsplan tas bort
  • Startbidraget höjs från 1 000 kr till 2 000 kr och kvalificerar föreningen att söka resterande bidragsdelar (aktivitetsbidrag, projektbidrag, utbildningsbidrag, evenemangsbidrag, lokal- och anläggningsbidrag)
  • Grundbidraget kan sökas löpande under hela året och kravet på att föreningen ska ha en verksamhetsplan och budget tas bort
  • Ersättningsnivån på projektbidraget höjs till 100 %, dock max 25 000 kr/projekt
  • Ersättningsnivån på utbildningsbidraget höjs till 100 %, dock max 5 000 kr/förening och år. Bidraget kan sökas i efterhand och kravet på utbildningens längd kortas ned från 4 till 2 timmar
  • Lokalkostnadsbidraget utvidgas till att även innefatta anläggning och kan sökas 2 ggr./år