Etablera i Kumla

Kumla har ett stort nätverk - inte bara på grund av läget, men även på grund av de växande företag, kunskap och människor som finns i kommunen. Här ska du få information om företagsstaden Kumla och dess bästa tillgångar.

En padelbana

Ett växande företagsklimat

Närheten till omliggande tillgångar som flygplats, knytpunkt för järnvägar samt den kunskap och initiativ som kommunen besitter är några av anledningarna till varför företag ska välja att etablera i Kumla. Tillsammans med detta vill Kommunen visa sina framfötter och ger därför stöd i både information och aktiviteter, så att du som företag kan knyta kontakter och driva din verksamhet framåt. Läs mer nedan, och även på stöd till företag.

Aktiviteter för kommunikation och nätverkande

För att du som ny företagare ska kunna integreras i kommunen har vi ständigt träffar och aktiviteter tillsammans med samarbetspartners där du kan lära känna Kumla Kommuns näringsliv. För att se våra kommande aktiviteter kan du gå in på: Aktiviteter och event 2023 - Kumla Promotion Länk till annan webbplats.

Inspiration

Tillsammans vill vi inte bara bjuda in till träffar utan kunna dela med oss av erfarenheter och tankar. Gå in nedan och läs våra reportage med Ica Maxi och Nybetong AB!

Ica Maxi - Magnus Winges

Magnus Winges, ICA-handlare på ICA Maxi i Kumla är en av de drivande personer förr stadens näringsliv. Med sina rötter från norr började han redan som 15-åring att jobba på ICA, och har sedan dess sett ett givande arbete i att utveckla samt hjälpa kunder och medarbetare till en bättre vardag. På just detta sätt har ICA Maxi strävat efter att ha allt under ett tak, med sortiment av hemelektronik, kläder, kött, frukt, mat och så mycket mer. Vikten av att göra detta arbete tillsammans tilltalar Magnus otroligt mycket, där medarbetare tillsammans med sina ca 40 000 besökare i veckan ska få chans på inverkan.

 


“Vad tycker du är den viktigaste ingrediensen som gör att ICA Maxi i Kumla lyckas?”

“Ett stort engagemang från personalen som vill att butiken ska gå bra, och att kunden ska trivas i butiken lika bra som medarbetaren. Det engagemanget gör ju att vi omsätter och skapar en verksamhet som hjälper Kumla att blomstra. Vårt engagemang i föreningsliv och kulturliv är ytterligare ett bevis på detta.”

För att göra detta söker Magnus och Ica Maxi samarbetspartners för att hjälpa kommunen framåt, och ibland är det ju också föreningar och människor i kommunen som kommer med förslag som ICA vill stå bakom och hjälpa kommunen med. Något som Magnus speciellt gillar är skolinnebandyn där kommunens barn och ungdomar får chans att prova på innebandy på riktigt, som sedan hjälper föreningen att få fler medlemmar och engagerade själar.

“Det som gör lite extra är att Ekeby just vill att alla ska få möjlighet att vara med. Genom socialfond och medel så får vi möjligheten att hjälpa barn och ungdomar som kanske inte kunde vara med från början att träna, spela cuper och tävlingar. Som gammal föreningsmänniska så tycker jag det är så fantastiskt att alla ska få möjligheten att få vara med!”.

Tillhörighet och en lagkänsla är något som genomsyrar Magnus tillvägagångssätt som både Ica-handlare och person i övrigt.

Nyckeln till engagemanget beskriver Magnus som självgång. En ledare ska inte vara rak och hård, utan visa vägen för vad som förväntas och vilket arbete som behöver göras. Detta ser Magnus inte bara som förväntningar från honom på butiken, utan visar istället att det är kundens förväntningar som behöver tillgodoses och infrias. I sina egna ord är det ju “Kunden som är kung!”.

“Vad är dina tips till den som funderar på att starta företag i Kumla?”

“Största möjligheten är att Kumla geografiskt är ganska litet, du får reda på vad Kumla är och vilka dina potentiella kunder är. Om det är mitt i stan eller ute i Hällabrottet du vill vara så vet du var kunderna för dig är. Sen, även om mitt i Sverige är vid Härnösand där jag drivit butik förut så är ju det här den demografiska mittpunkten som är nära till både Stockholm, Göteborg eller till och med Oslo. Logistiknavet är en grym fördel om man vill starta företag här!”

Blandningen av storlek och tillgång till ett stort nätverk av storstäder gör ju helt klart Kumla unikt. Vad Magnus också framhäver och tycker om är det arbete som kommunen gör tillsammans med Hanna i spetsen. Det gör det bra mycket enklare med stöttning av att vara ett bollplank för möjligheter och idéer som på riktigt kan bli verklighetsförankrade. På så sätt skapas det också fler möjligheter för företag, föreningar och enskilda människor att göra vardagen lite roligare och givande.

“Vad är det som definerar Kumla för dig?”

“Jo men det är just att Kumla blomstrar, det finns en enorm framåtanda där man gör positiva saker för invånarna. Det ska vara ett härligt ställe att bo på. Skapar man det så får man allt det här andra på köpet, trivs man, då sprudlar och blomstrar resten också.”

En positivare vinkel på staden är svår att hitta, Magnus andas och lever Kumla med ett ypperligt synsätt av att se möjligheter och lösningar. Det finns nog inte mycket som Magnus inte vill ta sig an och driver både sin verksamhet, föreningar och kommunen framåt. Vad Magnus och ICA Maxi väljer att engagera sig i härnäst är nog inte lätt att svara på i en mening, men en sak är säker…”kunden är KUNG!”.

Nybetong AB - Peder Wilhelmsson, Johan Fall

NyBetong är en av de ledande tillverkarna av betongväggar och konstruktion i Mellansverige. Sedan 1989 har de bedrivit sin storskaliga verksamhet i Kumla Kommun, där de kunnat utveckla en utmanande produkt för både dagens och framtidens husbygge. Målet är att kunna erbjuda en komplett lösning för byggnationer som både håller hög leveranssäkerhet och riktigt bra kvalitét. En av de allra viktigaste delarna i detta beskriver hela NyBetong, och i synnerhet Peder Wilhelmsson (VD), som korta och enkla beslutsvägar.


Peder är också en av eldsjälarna som både genom NyBetong och föreningsliv vill ge sin omgivning energi, engagemang och hög kunnighet. Under en rundvandring på företaget beskriver både han och Johan Fall (Kalkyl/Projektledare) personalens kunnande och drivkraft som en av de absolut kritiska delarna för företagets framväxt.

“Det är ju i produktionen som vi visar vårt värde och kunskap inom de produkter vi tillverkar. Vår personals kunskap och välmående ger oss därför ett enormt värde i både utveckling och tillverkning.”

Något som är speciellt hos just NyBetong är att de även har ett eget gym och lokaler som är till för personalens bästa, speciellt eftersom det är ett fysiskt arbete som personalen utför. Just fysisk aktivitet finner Peder inte bara på arbetsplatsen då han även är tränare i sonens ishockeylag. Att leda och engager människor kan inget annat än beskrivas som naturligt både på jobbet och fritiden.

Kumla är även en strategiskt viktig punkt för NyBetong med stort fokus på närliggande städer och vägnätverk.

“Pendlingsmässigt ligger Kumla fantastiskt till rent strategiskt. Jobbar man i en radie på 20-25 mil så når man stora orter från Kumla Kommun. Det ligger centralt bra helt enkelt.” - Peder

Tillsammans med Kommunen som en knytpunkt vädjar hela Nybetong om förmågan till nätverk och vilka dörrar som det öppnar. Att kunna synas genom kunder, kontakter, medföretagare och partners är det som sprider ett företags närvaro och ger stor chans till framtida möjliga kunder.

“Om du gör bra ifrån dig så kan vi ju lätt på kommunens nötverksträffar göra reklam för dig, och det sprider ju sig till 50-100 företag direkt, så det ger verkligen ringar på vattnet. Och det är ju allt ifrån en ensam frisör på torget till fängelseanstalten med flera hundra anställda.”

Just träffarna ger ju även mer än bara reklam för dina egna prestationer och möjligheten att knyta an med Kommunen. Just kontakterna är användbara för dig som företagare i flera aspekter.

“De träffar och nätverkande som anordnas fungerar ju på flera sätt. Det ger dig en chans till öppenhet och ta in andras idéer, kunna bredda sig vilket inte är så lätt alltid.” - Johan

Ett grymt tips helt enkelt till framtida företag inom kommunen!

Sen kommer vi ju till den eviga frågan, vad tror Nybetong är nyckeln till verksamhetens framgång?

Nybetong tror att det har med personalen att göra, att man anställer med omsorg och människor som inte bara är bra på sin sak, utan även fungerar tillsammans. Då arbetar verksamheten ständigt som ett team, för varandra. Ägare som är måna om att personalen ska tycka det är roligt att komma till jobbet och vilja göra ett så bra jobb som möjligt. är också en stor fördel Läggs ett fokus på detta höjs kvalité på allt företaget gör, vilket inte bara ger en bra vardag internt, utan även gör kunder nöjda och kommer åter när nya betongstrukturer behöver byggas. Absolut finns det även mycket mer ett företag behöver göra, men just detta sprider sig som ringar på vattnet för alla typer av företag.