Vad kommunen gör och vad du själv kan göra för att minska smitt­spridningen av corona­viruset

Kumla Bibliotek

Bilden visar fasaden av Kumla bibliotek. En grön byggnad med texten Kumla bibliotek och stora fönsterpartier.

Med anledning av covid-19

Vi håller öppet som vanligt

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya rekommendationer för att undvika smittspridning av Covid-19. Vi har tagit till oss det senaste direktivet och vidtagit lämpliga åtgärder, både för er och vår skull.

 • Där det finns risk för köbildning och samlingar, som vid receptionsdiskar, finns nu anslag uppsatta om att hålla 1,5 meter avstånd. Både mellan dig och de andra i kön men också gentemot personalen bakom disken.
 • Även intill receptionsdisken finns nu plexiglas uppsatt för att undvika närkontakt mellan dig och personen på andra sidan glaset.

I och med regeringens beslut, som trädde i kraft söndag 29 mars, om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare vill vi informera om att biblioteket håller öppet som vanligt.

Beslutet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket innebär olika typer av publika evenemang och liknande, och gäller alltså inte ordinarie verksamhet hos oss på biblioteket.

Välkommen till oss, om du är frisk

Känner du dig inte fullt frisk ska du stanna hemma och inte komma till biblioteket. För att underlätta detta gör vi nu några tillfälliga förändringar i våra lånevillkor.

 • Normal lånetid utökas från 4 veckor till 6 veckor
 • Du kan låna om böcker 3 gånger. Det gäller nu även 14-dagarslån och DVD-filmer. Du kan själv logga in i bibliotekskatalogen och göra dina omlån. Det går också bra att ringa oss: 019-58 81 90.
 • Reserverade böcker kan fortfarande inte lånas om
 • Böcker för avhämtning: Du kan ringa eller maila till biblioteket, så plockar vi i hop böcker som ett ombud kan hämta till dig. bibliotek@kumla.se. Vid behov kan biblioteket ordna med hemleverans.
 • Du som av någon anledning vill undvika att gå in i biblioteket kan återlämna dina lån i bokinkastet som finns på lastbryggan på baksidan av biblioteket (Kvarngatan).
 • Max antal lån för e-böcker och e-ljudböcker ökas från 5 lån/person och 28-dagarsperiod till 6 lån/person och 28-dagarsperiod.

Biblioteket har ett utbud av digitala tjänster som kan användas av dig som har lånekort. Du hittar dem under Biblioteket hemifrån. Du kan strömma film direkt från Cineasterna. I appen Biblio hittar du bibliotekets e-böcker och e-ljudböcker. Pressreader är en databas med tusentals tidningar och tidskrifter från hela världen. Här kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från många av världens länder.

Kumla kommun följer utvecklingen av Covid-19 tillsammans med berörda myndigheter och Folkhälsomyndigheten. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Aktuellt

För de små barnen varje vecka på biblioteket

Babydisco för barn från 1 år
Onsdagar kl. 10.00. Begränsat antal platser.
Anmälan till ida.blomqvist@kumla.se

Titt ut! för barn från 2 månader–1 år
Onsdagar kl. 13.00. Begränsat antal platser.
Anmälan till ida.blomqvist@kumla.se

Upplevelsesagor för barn 3–6 år
Torsdagar kl. 10.00. Begränsat antal platser.
Anmälan till biblioteket019-58 81 90
Sagostunden sänds även via Teams. Maila ida.blomgvist@kumla.se för länk.

Fredagsmys med sångstund och pysselpåse för barn 0–6 år
Fredagar kl. 10.00. Begränsat antal platser till sångstunden.
Gratisbiljetter delas ut samma dag kl. 09.30. Först till kvarn.

 

Öppettider Allhelgonahelgen

Dag

Tid

Fredag 30 oktober

08.00–17.00

Lördag 31 oktober

Stängt

Söndag 1 november

12.00–16.00

Öppettider

Dag

Tid

Måndag, onsdag, torsdag

08.00–19.00

Tisdag

08.00–20.00

Fredag

08.00–18.00

Lördag

10.00–14.00

Söndag

12.00–16.00

Evenemang

Vår avsikt är att genomföra alla höstens programpunkter.
Beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan detta dock komma att göras på alternativt sätt, exempelvis med ett begränsat antal deltagare som måste sitta utspridda i föreläsningslokalen. Då gäller max 30 personer. Det kan också bli fråga om att ersätta de vanliga föreläsningarna med digitala som man kan följa via internet. Endast i undantagsfall kommer vi att ställa in.
Gratisbiljetter till samtliga föreläsningar finns att hämta på Kumla bibliotek en vecka innan det aktuella datumet.
Uppdaterad information kommer att finnas på visitkumla.se, affischer, annonser samt sociala medier (Facebook och Instagram).

En lila ruta som länkar till Kumla biblioteks evenemang på visitkumla.se

Tillgänglighet på biblioteket

 • Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen.
 • Det finns handikapptoalett att tillgå.
 • Det finns teleslinga (hörselslinga) i magasinet.
 • Det är inte några större nivåskillnader i anläggningen.
 • Det finns tydliga markeringar vid exempelvis glaspartier.
 • Det finns automatiska dörröppnare
 • Det finns hiss att tillgå som rullstolsburna får plats i.