Tornseglare – Apus apus – Starkt hotad - Urbana miljöer

Bild 1: en tornseglare i flykten. Notera den kluvna stjärten vilket gör det lätt att artbestämma och skilja den från svalor även i luften. Foto av Peter Brolin.

Ekologi

Tornseglare är en fågel som historiskt har frodats i mänsklig närhet. Även nu kan man ofta se dem flyga ovan oss i jakt på luftplankton likt myggor, en särskilt välkommen syn under sommaren. På sensommaren så flyger de till Afrika och övervintrar där. Det är den förmodligen mest spektakulära flygaren vi har i Sverige och med undantag för när de söker skydd från stormar så kan det ta 10 månader av flygning innan de landar och då bara för att föröka sig. De blir könsmogna först vid fyra års ålder och håller gärna till i närheten av varandra. Ifall du hittar en som sitter på backen så kasta upp den i luften, dess korta ben gör det omöjligt för den att lyfta från marken.

Hot

I det gamla jordbrukslandskapet så levde den av de många insekterna som fanns runt våra ängar och åkrar samt byggde sina bon under gårdarnas takpannor. Det största hotet mot den just nu är akut bostadsbrist, våra mer moderna tak utan kuperade tegelpannor samt hängrännor som förhindrar inflygning förhindrar dem från att föröka sig. Även en viss brist på mat påverkar dem negativt då mängden insekter i våra ekosystem minskat drastiskt under de senaste århundradena.

Varför är Tornseglaren en ansvarsart?

Tornseglaren har valts som en ansvarsart på grund av det stora hotet. Dess lokala population kan stärkas genom att förse dem med fler lämpliga bon. Den anses också ha en god förmåga att agera som en ambassadörart för att intressera människor för vår fantastiska naturliga värld.

Vad kan du göra?

Du kan också hjälpa dem genom att sätta upp holkar för dem där de kan flytta in eller genom att ha en trädgård som gynnar insekter, exempelvis genom att ha en vildare gräsmatta eller damm. Ifall du hör eller observerar en tornseglare så kan du även rapportera in den på artportalen.se eller till kommunen. God kännedom om dess lokala populationer och utbredning är grundläggande för vårt fortsatta arbete med den.

Torseglare - Eva-Lotta Härstedt

Bild 2: tornseglare är vana vid det nyckfulla vädret, ibland kan vuxna tvingas flyga flera mil och vara borta i flera dagar innan de kan komma tillbaka och mata sina hungriga ungar. Foto av Eva-Lotta Härstedt.