Smalbandad ekbarkbock - Plagionotus arcuatus - Livskraftig - Död ved från lövträd

Bild 1: den smalbandade ekbarkbocken kan ses på och i närheten av ekar under sommaren om man har tur. Foto av Anders Törnberg.

Ekologi

Ifall du ser en geting springa omkring på en ekstam i slutet av maj så är oddsen goda på att det inte är någon geting utan den smalbandade ekbarkbocken. Dess färgteckning och sätt att röra sig liknar en geting till den graden att de kan lura båda människor och rovdjur, något som håller den vid liv som en vuxen skalbagge. De är dock helt ofarliga och lever ett tvåårigt liv huvudsakligen inne i den nyligen döda veden eller ifall den är tjock nog inuti barken som larver. Det är bara de sista korta veckorna av sitt liv som vi kan se dem som faktiska skalbaggar.

Hot

Den smalbandade ekbarkbocken är en sydlig art som lever på gränsen av sitt utbredningsområde i Kumla kommun och kräver nyligen döda eller delvis döda ädellövsträd, huvudsakligen ekar, för att överleva. Gränserna av ett utbredningsområde är ofta ett känsligt område för många arter och minskande populationstrender syns ofta där först. Ädellövsträd, särskilt sådana i en relevant ålder, är ovanliga i Kumla kommun samtidigt som de är viktiga som habitat för den biologiska artmångfalden då ett stort antal arter är beroende av dem. Även hur man hanterar död ved av lövträd kan påverka den negativt. Den räknades som livskraftig i rödlistan från 2020.

Varför är den Smalbandade ekbarkbocken en ansvarsart?

Den smalbandade ekbarkbocken har valts som ansvarsart för att detta är gränsen på dess utbredningsområde samt att den behöver både ädellöv och död ved, vilket är viktiga miljöer för många andra arter. Genom att gynna ekar och öka mängden död ved skapar vi samtidigt goda förutsättningar för ett stort antal andra arter.

Vad kan du göra?

Du kan gynna den smalbandade ekbarkbocken ifall du har ädellövsträd i din trädgård genom att behålla och bevara dem, särskilt delar som är döda. Ifall du lämnar den döda veden i ett solbelyst läge kommer du dessutom gynna många andra arter. Ifall du hittar en smalbandad ekbarkbock så kan du även rapportera in den på artportalen.se eller till kommunen. God kännedom om dess lokala populationer och utbredning är grundläggande för vårt fortsatta arbete med den.

Smalbandad ekbarkbock - Magnus Elfwing

Bild 2: många människor och rovdjur misstar den smalbandade ekbarkbocken för en geting, den är dock helt ofarlig och faktiskt en art av skalbagge. Foto av Magnus Elfwing.