Mindre vattensalamander - Lissatron vulgaris - Livskraftig - Mindre våtmarker

Bild 1: trots att många tänker på vattensalamandrar som vattenlevande djur så lever de majoriteten av sitt liv på land. Foto av Martin Stjernstedt.

Ekologi

Den mindre vattensalamandern är trots sitt utseende ingen ödla utan ett groddjur och lever ett spännande liv. Den kläcks från ett geleaktigt ägg i våtmarker och lever som ett litet simmande rovdjur den första sommaren. Under denna tiden så utvecklas den från ett litet yngel med fluffiga gälar till dess mer ödlelika vuxna kropp. När dess lungor är färdigutvecklade så ger den sig upp ur vattnet och ut i den omgivande skogen och lever här i två till fyra år innan den dyker ner i vattnet igen för att para sig och starta om cykeln. Som vuxen så kommer den leva som ett nattaktivt rovdjur som jagar insekter, spindlar och maskar under natten och sova under stock och sten på dagen.

Hot

Arten kräver varierade miljöer med småvatten som helst ska vara fiskfria eller som torkar ut under delar av året och fuktiga skogsområden i närheten. Dessa skogsområden måste vara fuktiga nog för att de inte ska torka ut helt samt ha gott om gömställen och områden där den kan jaga. Den kräver även lämpliga områden att övervintra. Dessa krav på en variabel och kvalitativ miljö innebär att de inte överlever i monokulturer. Dikning, fragmentering och exploatering påverkar den negativt. Den klassades som Livskraftig i rödlistan år 2020 och är fridlyst.

Varför är den Mindre vattensalamandern en ansvarsart?

Den mindre vattensalamandern har valts som en ansvarsart på grund av dess krav på variabla och kvalitativa fuktiga miljöer. Genom att värna om dessa miljöer så gynnar man många andra arter samtidigt. Dess lokala population kan stärkas genom att öka mängden småvatten och återställa fuktskogar, plugga igen diken, minska fragmentering och kvalitén i våra naturområden. Den anses också ha en god förmåga att agera som en ambassadörart för att intressera människor för vår fantastiska naturliga värld.

Vad kan du göra?

Du kan hjälpa den mindre vattensalamandern genom att anlägga en damm i din trädgård eller skog men också genom att skapa variation. Bygg en vedstapel eller en hög med död ved och låt den fungera som en övervintringsplats för den mindre vattensalamandern och många andra arter. Ifall du hittar en mindre vattensalamander så kan du även rapportera in den på artportalen.se eller till kommunen. God kännedom om dess lokala populationer och utbredning är grundläggande för vårt fortsatta arbete med den.

Mindre vattensalamander - Edvin Franzén

Bild 2: en ung mindre vattensalamander som fortfarande har sina gälar. Foto av Edvin Franzén.