Spåtistel - Carlina vulgaris - Livskraftig - kalkrika öppna miljlöer

Bild 1: spåtisteln är tvåårig, lågvuxen och taggig ört som trivs bra i kalkpåverkade områden. Foto av David Kindgren Bartholdsson.

Ekologi

Spåtisteln har fått sitt namn från dess förmåga att förutsäga väder: vid regn spärrar den ut sina holkblad under kronställningen och vid torka drar den ihop dem, något som förmodligen använts av folk förr i tiden för att förutsäga vädret. Den är en liten ört som sällan blir högre än 60 centimeter med en till ett halvdussin kraftiga brun-lila blommor. Dessa misstolkas ofta som överblommade även mitt i sin blomsterprakt på grund av deras färg.

Hot

Arten kräver miljöer som är öppna, solbelysta och kalkpåverkade miljöer för att trivas, områden som ofta är rika på andra ovanliga och hotade arter. Kalkpåverkade miljöer är ovanliga i det svenska fastlandet, majoriteten av dem finns på Öland och Gotland. Den är känslig för igenväxning och kan på sikt försvinna utan en lämplig skötsel för områden där den finns. Den räknas som livskraftig enligt rödlistan år 2020.

Varför är Spåtisteln en ansvarsart?

Spåtisteln har valts som en ansvarsart på grund av den specifika och ovanliga miljön den trivs i samt den stora populationen vi har i Kumla kommun. Genom att värna om den hjälper vi samtidigt många andra arter som kräver liknande miljöer.

Vad kan du göra?

Ifall du hittar spåtistel så kan du rapportera in den på artportalen.se eller till kommunen. God kännedom om dess lokala populationer och utbredning är grundläggande för vårt fortsatta arbete med den. Ifall du hittar en spåtistel så kan du även rapportera in den på artportalen.se eller till kommunen. God kännedom om dess lokala populationer och utbredning är grundläggande för vårt fortsatta arbete med den.

Spåtistel på vintern

Bild 2: spåtisteln kan ses året om men den är ansenligt blekare och svårare att hitta på vintern. Foto av David Kindgren Bartholdsson.