Färgmåra - Asperula tinctoria - Livskraftig - Alvarsmarker

Bild 1: örtens långsmala växtsätt skiljer den från våra andra måror. Foto av Bengt Stridh.

Ekologi

Färgmåran är en slank och diskret ört med långsmala stjälkar och långsmala blad. Den märks knappt av om man inte letar efter den, särskilt om den inte blommar just då. Namnet färgmåra kommer från att man historiskt använts dess rötter för att färga röda tyger. I Sverige så hittas den lättast på Öland eller Gotland men kan även hittas sällsynt på fastlandet i områden med kalkberggrund likt alvar och torrängar.

Hot

Arten kräver torr och kalkpåverkad mark och kan missgynnas av exploatering eller igenväxning. I Kumla så finns den endast i ett område i hela kommunen och de närmaste populationerna annars är i Motala och strax söder om Finspång. Detta gör den extremt känslig då en sjukdom, upphörd hävd eller liknande kan lokalt utrota arten. Då det är en enda lokal finns det även en risk att den utvecklat lokala anpassningar och en unik genotyp vilket innebär att genetiskt utbytte med plantor från andra områden kan påverka den negativt.

Varför är Färgmåran en ansvarsart?

Färgmåran har valts som en ansvarsart på grund av dess krav på livsmiljöer samt den lokala hotbilden som finns mot den. Genom att värna om den kan man samtidigt skydda kalkrika gräsmarker, en miljö där många andra hotade arter trivs. Dess lokala population kan stärkas genom att eftersöka samt transplantera fröer in i andra lämpliga områden. Den anses också ha en god förmåga att agera som en ambassadörart för att intressera människor för vår fantastiska naturliga värld.

Vad kan du göra?

Ifall du hittar färgmåra så kan du rapportera in den på artportalen.se eller till kommunen. God kännedom om dess lokala populationer och utbredning är grundläggande för vårt fortsatta arbete med den.

Färgmåra - Kent Söderberg

Bild 2: den späda färgmåran försvinner lätt i mängden bland alla andra blommor på ängen. Foto av Kent Söderberg.