Tvätt av kärl

Kärltvätt är en tjänst som vi tillhandahåller för våra villaabonnenter. På denna sida finns information om vilka regler som gäller.

Fordonet som tvättar sopkärl.

En tvättning per år ingår i ditt abonnemang

I abonnemanget för villahushållet ingår en tvätt per år i grundavgiften av de kärl som man har i abonnemanget. Denna tvätt sker automatsikt under maj-september och går inte att beställa eller boka in. Vill man ha extra tvätt går det att beställa mot en avgift.

Beställa extra tvätt

Vill man ha tvättat fler gånger eller om verksamheter, hyreshus eller bostadsrättsföreningar vill ha kärlen tvättade så kan de göras mot beställning, se kostnad för tjänsten i avfallstaxan. Kontakta Servicecenter för beställning.

Vi tvättar när vi tömmer eller dagen efter

Fordonet som tvättar kärlet kör efter sopbilen som tömmer dina sopor. För att säkerställa att ditt kärl blir tvättat, låt det stå utställt hela tömningsdagen och även dagen efter

Anledning till att ditt kärl inte tvättas

Om ditt kärl inte tvättas beror det på att vi registrerar om kärlet var tillgängligt eller inte. Om kärlet inte är tillgängligt för tvätt, görs ett nytt försök vid följande två hämtningsdagar. Vi gör alltså tre försök totalt att tvätta det. Om ditt kärl inte varit utställt vid dessa tre försök, så blir det tyvärr inte tvättat.

Tips på hur du håller dina kärl rena

Sköljer man regelbundet så räcker det att man spolar av kärlet med vatten. Om smutsen sitter hårt och man vill använda medel är det bra att välja ett miljömärkt medel och att man sköljer över gräsmattan så att vattnet inte rinner ut i en dagvattenbrunn.

  • Avsluta din tvätt med att använd vattenspruta där du blandar bikarbonat, vatten och vinäger eller ättika. Spruta i kärlet, låt verka en stund. Ättika håller lukt och fluglarver borta. Låt kärlet torka ordentligt innan du börjar använda det igen. Tänk på att använda utspädd ättika, då koncentrerad ättika kan irritera hud och luftvägar.
  • Ha kärlet placerat i skuggan om det går.
  • Matrester som lätt luktar illa, till exempel räk– eller kräftskal kan du skölja i kallt vatten. Låt sedan vattnet rinna av och slå in skalen i tidningspapper innan du lägger dem i matavfalls­påsen.