Källsortering och återvinning

Genom att sortera och återvinna vårt avfall, sparar vi både på miljön och på våra pengar!

Källsortering betyder att sopor och avfall av olika slag sorteras vid källan, det vill säga vid sitt ursprung, i stället för senare i hanteringen. Det betyder att vi som konsumenter sorterar allt avfall som uppstår hos oss, och ser till att det slängs på rätt ställe.

Till den bruna och gröna soptunnan

 • matavfall
 • övriga hushållssopor

Till återvinningsstationen

 • Förpackningar
  Förpackningar som lämnas ska vara tomma och rena. Om en förpackning består av olika material ska den delas upp och återvinnas var för sig. Går den inte att dela sorterar du efter det material förpackningen mest består av.
 • Tidningar och trycksaker
  Trycksaker såsom tidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad och liknande sorteras som tidningspapper/returpapper och ska inte blandas med pappersförpackningar. Kuvert slängs som hushållsavfall.
 • Metallförpackningar
  Konservburkar, sprayburkar, kapsyler, aluminiumfolie och formar samt urskrapade färgburkar sorteras som metallförpackningar. Värmeljuskoppar lämnas som grovsopor på återvinningscentralen i Kvarntorp.
 • Glas
  Flaskor och burkar, vin- och spritflaskor från Systembolaget sorteras som färgat respektive ofärgat glas. 33 och 50 cl dryckesflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin och keramik slängs som hushållsavfall eller lämnas som grovsopor på återvinningscentralen i Kvarntorp.
 • Textilier
  Lägger du i en särskild box som Myrorna ansvarar för. Här kan du lämna kläder, sängkläder, handdukar, hushållstextlilier, skor i par, hattar, filtar, väskor och acessoarer.
 • Små batterier
  På vissa återvinningsstationer finns behållare för insamling av små batterier. Större batterier lämnar du på återvinningscentralen i Kvarntorp.
 • Farligt avfall
  Farligt avfall kan skada miljön om det återvinns på fel sätt och det får inte återvinnas med det övriga hushållsavfallet eller spolas ner i avloppet. Farligt avfall lämnar du på återvinningscentralen i Kvarntorp.

Var finns återvinningsstationerna?

Vi har nio stycken återvinningsstationer i kommunen. Se på kartan var de finns, via länken här på sidan.

Vem ansvarar för återvinningsstationerna?

Det är Förpackningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för återvinningsstationerna i kommunen.

Anmäl behov av städning av station på FTI:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till returstationen i butik

De flesta flaskor och burkar för dryck kan lämnas mot pant i matbutiker.