Abonnemang och avgifter

Här finns information om de olika priserna för våra tjänster inom avfall och återvinning. De regleras i kommunens avfallstaxa.

Sophämtning

I Kumla kommun har vi två olika sopkärl - ett brunt för matavfall och ett grönt för övriga hushållssopor. Dessutom finns det olika storlekar på det gröna kärlet.

Alla fyra varianterna av gröna kärl


Storlekar på det gröna kärlet att välja bland:

Storlek

Mått

140 liter

L 48 x B 54 x H 106

190 liter

L 54 x B 69 x H 107

370 liter

L 74 x B 80 x H 107

660 liter

L 126 x B 77 x H 120

Att teckna abonnemang

För att vi ska kunna registrera abonnemang och ändringar så är det bra om vi får in uppgifterna minst 14 dagar innan du flyttar/vill ändra ditt abonnemang. Se länk längst ner på sidan.

Sortera ditt matavfall

Det är billigast att abonnera på ett grönt och ett brunt kärl tillsammans. Då åtar du dig att sortera ditt matavfall.

Sortera ditt avfall men kompostera hemma

Vill du sortera ditt avfall, men behålla matavfallet i en egen komposttunna väljer du abonnemanget för hemkompostering. Då abonnerar du på en grön tunna och uppger för oss hur du komposterar hemma. Ditt kärl för hemkompostering ska godkännas av myndighetsnämnden.

Lämna blandat avfall

Om du inte vill eller kan sortera ditt avfall abonnerar du på endast en grön tunna.

Dela hämtning

Du kan också dela sopkärl med en granne. Då ansöker ni om delning tillsammans.

För mycket avfall

Har du överfullt kärl eller ställer ut lösa säckar vid sopkärlet tar vi med detta vid hämtning, men vi debiterar det enligt gällande taxa.

Du väljer hur ofta vi ska tömma

Du väljer också hur ofta dina kärl ska tömmas - varje vecka, varannan, var fjärde eller var åttonde. Det finns möjlighet att ha sommartömning för sommargäster i kommunen. 

Fastighetsägarens ansvar

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ha sophämtning och det är även du som äger fastigheten som står som betalningsansvarig hos oss.

Om du under en period hyr ut din fastighet så kan vi göra en notering i vårt system på vem som är hyresgäst men det är ändå du som fastighetsägare som står för abonnemangen. På så sätt vet du att betalningen kommer in till oss i tid.

Kostnadsfri återvinning

Återvinningscentralen i Kvarntorp

Du som invånare får lämna ditt skräp på återvinningscentralen i Kvarntorp kostnadsfritt när du visar upp ditt kommunkort. Ditt kommunkort gäller även på återvinningscentralen i Hallsberg.

Grovsopor

Två gånger per år hämtar vi grovsopor kostnadsfritt hemma hos dig.

Återvinningsstationer

Runt om i kommunen finns det återvinningstationer där du kan lämna tidningar och förpackningar av hård och mjuk plast, glas, kartong eller metall kostnadsfritt.