Husdjur och fjäderfän

Enligt Kumla kommuns lokala hälsoskyddsföreskrifter krävs tillstånd för att hålla tupp inom detaljplanelagt område. Syftet med dessa bestämmelser är att undvika olägenheter för närmiljön samt att skydda människors hälsa.

Höns

Tillstånd för hund och katt​

För att bedriva hund och katthållning yrkesmässigt eller i större omfattning krävs tillstånd enligt djurskyddslagen. För till exempel kennlar med fler än 9 hundar (äldre än 24 mån) krävs tillstånd. Du ansöker hos Länsstyrelsen i Örebro län.

Höns och andra fjäderfän

Inom Kumla kommun kan du hålla höns utan tillstånd från kommunen. För tupp krävs tillstånd, se längre ned på denna sida.

Du som har fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap ska registrera din anläggning hos Jordbruksverket. Detta gäller oavsett hur många fjäderfän du har eller vilket syfte du har med djurhållningen. Kravet gäller alltså även dig som har hobbyhöns.

Registreringen gäller alla fåglar med undantag för sällskapsdjur som du har privat utan kommersiellt syfte.

Jordbruksverket e-tjänst för registrering av anläggning Länk till annan webbplats.

Tillstånd för att ha djur inom detaljplanlagt område

Du måste ha tillstånd från kommunen för att få ha tupp i ett område med detaljplan. Dina grannar måste informeras om att du tänker skaffa djur. De måste också ge sitt godkännande på en blankett.

Regler för dig som har tupp - Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Tama djur som stör​

Prata med ägaren till djuret om du till exempel har problem med att katten gör sina behov på din tomt eller att hundar står och skäller. Kontakta polisen om det handlar om aggressiva hundar som förorsakar skada.