Första spadtaget är taget för nya ridanläggningen i Hagaro, Folkatorp!

Första spadtaget togs vid lunchtid av Robert Roos ordförande kultur- och fritidsnämnden, Camilla Johansson ordförande i Folkatorps ridsportsällskap och Karin Johnson ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Idag markerades en betydelsefull milstolpe för Kumlas fritidsutbud, då det första spadtaget togs för den nya ridanläggningen i Hagaro Folkatorp. Den moderna anläggningen, som inkluderar ridhus, ligghallar och en rad andra faciliteter, är ett efterlängtat tillskott.

- För oss är det viktigt med ett brett utbud av fritidsaktiviteter för alla. Det är nu extra kul att äntligen kunna ta det första spadtaget för en helt ny ridanläggning. Den här anläggningen är ett rejält skutt och verkligen något i hästväg för att ge fler möjlighet att få vara med och dela den glädje som hästar och ridning erbjuder. Vi hoppas att fler blir "hästbitna", säger Karin Johnson, ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Den nya ridanläggningen kommer att inkludera en utomhusridbana, ligghall för lösdrift, kafeteria, omklädningsrum, teorisal, personalutrymmen och övernattningsstugor för lägerverksamhet, och inte minst ett isolerat ridhus med måtten 85x30 meter, med läktare för upp till 100 personer samt ett domarrum. Detta kommer ge goda förutsättningar för att arrangera nationella ridtävlingar, en ambition som funnits länge.

Anna Lundh-Gren, projektledare Kumla kommun, poängterar satsningen på att skapa en tillgänglig ridmiljö och utveckla verksamheten kring pararidning och ridning för personer med funktionsnedsättning.
- En upphöjd påstigningsramp är en av de planerade förbättringarna som kommer att underlätta för rullstolsanvändare att delta i ridaktiviteter.

På lång sikt strävar man efter att utöka verksamheten till cirka 600 ridskoleelever, erbjuda lektioner sju dagar i veckan och fördubbla personalstyrkan. Den nya ridanläggningen skapar därmed goda förutsättningar för en aktiv fritid för Kumlas ungdomar.

- Det känns helt underbart att få den här möjligheten. Vi kommer kunna utveckla ridlektionerna och hela vår verksamhet, säger Camilla Johansson, ordförande i Folkatorps ridsportsällskap.