Inget fett i avloppet

Person i köket som häller i matfett från en stekpanna i en PET-flaska med en miljötratt.

Fett hör inte hemma i avloppet. Om fett spolas ner i avloppet stelnar det och fastnar i rören. Till slut kan det bli stopp, vilket kan leda till översvämning och skador på ledningsnätet. Från och med 1 januari 2024 är det dessutom lagbrott att hälla ut fett och olja i avloppet.

Varför är det viktigt att inte spola ner fett i avloppet?

När fettet kommer ut i avloppsnätet och temperaturen sjunker så stelnar fettet och sätter sig på avloppsledningens väggar. Till slut kan det bli stopp, vilket kan leda till översvämning och skador på ledningsnätet. Det kan bli både stopp hemma hos dig eller i vårt gemensamma ledningsnät.

Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen, vilket gör att vattnet inte blir så rent som vi önskar. Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess.

Så här tar du hand om fettet på bästa sätt

  • Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng pappret i den bruna påsen (matavfall) innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  • Häll i fett från förpackningar, till exempel tonfisk eller fetaost med mera, i en PET-flaska eller liknande och lämna på återvinningscentralen i Kvarntorp.
  • När du har stekt, friterat eller liknande är det viktigt att samla upp fettet i en lämplig behållare, såsom en PET-flaska, och lämnas till återvinningscentralen i Kvarntorp. Det är viktigt att försluta förpackningen ordentligt så att inte fett rinner ut. Maxstorlek på kärlet är 5 liter.

Detta gäller fett från fritering och marinader, fett som blir över när vi lagar mat i kastruller och stekpannor, och fett i glasburkar med till exempel soltorkade tomater, tonfisk och fetaost.

Praktisk tratt för att samla upp fett

Använd gärna en så kallad miljötratt för att hälla avsvalnat flytande fett i en plastflaska eller mjölkpaket. Trattarna är lätta att skruva på kärlet och har ett lock som går att stänga så det är lätt att förvara tills att kärlet är fullt.

Du kan själv hämta en miljötratt på kommunens servicecenter i stadshuset utan kostnad.

Så används miljötratten.