Uppvaktning av stipendiater, kulturspristagare och medarbetare
Vilken fin kväll vi fick när vi uppvaktade 2023 års ungdomsledarstipendiater, kulturpristagare och medarbetare som arbetat 25 år i kommunen.
2023 års ungdomsledarstipendiater
Linnea Rolland, Kumla Tennisklubb
Motivering
"Kumla TK är stolta att nominera ungdomstränaren, Linnea Rolland som är klubben trogen sedan hon började slå sina första tennisslag vid 4 års ålder i Rackethallen. Hon har fostrats och utvecklats både på och utanför tennisbanan. Under våren började hon hoppa in och träna barngrupperna. Det positiva gensvaret från barnen och vårdnadshavarna lät inte vänta på sig. Hennes förmåga att locka fram glädjen hos barnen och viljan att lära är kännetecknande i hennes ledarskap. Som person skänker Linnea lugn och trygghet omkring sig men också en vilja att utvecklas och lära mer. Mot den bakgrunden skulle stipendiet oavkortat gå till att kompetensutveckla Linnea, för att på kort och lång sikt säkra klubbens tränarförsörjning så att fler barn ska ges möjlighet att upptäcka, uppleva och utveckla sitt tennisspelande.”
Daniel Svahlin, Yxhults idrottsklubb
Motivering
”Grunden för en välmående och växande ungdomsverksamhet är fantastiska eldsjälar - och i Yxhults IK har vi en riktig klippa! Hen har varit aktiv i föreningen i många år och har varit med och åter byggt upp ungdomsverksamheten som var på väg att försvinna. Idag har vi ca 125st barn och ungdomar som varje vecka har Moabvallen som sitt självklara val för såväl träning som det sociala.
Ofta möter man hen på vallen, alltid på gott humör och med inställningen att det mesta löser sig. Hen är med överallt där det behövs, och trots plats i såväl styrelsen som i ledarroll lägger hen mycket tid på att hela tiden se till att allt fungerar så bra som möjligt på anläggningen och på så sätt ge alla barn och ungdomslag de bästa förutsättningarna. Det är därför en självklarhet att nominera Yxhults ”Svalle”, en ledare som förtjänar all uppskattning han kan få!”
Karin Sjödin, OK Tisaren
Motivering
"Karin Sjödin 51 år har en bakgrund som elit inom orientering men när maken Peter (som också är ledare i klubben) och hon fick barn började de efter några år att engagera sig som ungdomsledare och har säkert varit det ca 20 år. Karin har varit ledare för olika åldersgrupper i klubben men nu är det 13-16 åringar. Karin har en gedigen utbildning som passar en ledare. Hon undervisar matematik och idrott och jobbar på Örebro Universitet med idrottslärarutbildning . Karin ingår i en grupp på 8 ledare i klubben. Inom orientering läggs träningarna på olika platser där det kan finnas en karta även om OK Tisaren numera bara har en klubbstuga och den finns i Hallsberg. I Kumla området finns det många kartor som Lars-Åke Wall har framställt och det innebär att när Karin och Peter har hand om träningen sker den i Kumla eller dess omgivning. Karins egenskaper är att hon är tillåtande och utgår från barnets situation, tycker att träning ska vara roligt, att ungdomarna trivs. I gruppen finns ungdomar med olika målsättning och alla skall känna sig välkomna. Karin är en mycket kompetent ungdomsledare.”
2023 års kulturpristagare
Anders Tisell - kategorin Bestående insatser
Anders Tisell har en stadig förankring och stort intresse för sin hembygd trots att han under några år tog en sväng ner i den skånska myllan. Efter detta sydliga äventyr återvände han till Närke och kanske är det denna bortavaro en tid som gör att hembygden är än mer kär och ses i ett annat ljus.
Initiativtagare till Kumlakalendern
Anders är styrelseledamot i Föreningen Gata upp Gata ner – Kumlaminnen.
Föreningen har som mål att öka kunskapen om Kumla och dess historia bland allmänheten. Då föreningen 2019 firade 20-års jubileum var han redaktör och ensam skribent för deras jubileumsskrift. Han var också initiativtagare till populära Kumlakalendern som årligen ges ut sedan 10 år tillbaka. För några år sedan tog han initiativ till Kumla Jultidning där han nu har huvudansvar för att skriva artiklar, ha kontakt med annonsörer och andra skribenter.
Bidrar till vårt lokalhistoriska kulturarv
Då Kumla Sannahed hembygdsförening hösten 2023 firade 100-års jubileum var det Anders som sammanställde och var ensam skribent för deras jubileumsskrift. Ett omfattande arbete som beskriver föreningens framväxt till dagens datum.
Med skicklighet, klarsyn och mycket god stilistisk förmåga bidrar han med återkommande nedslag i den lokala kulturhistorien. De skrifter som sammanställs av Anders är lätta att ta till sig, har folkbildande karaktär och bidrar till vårt lokalhistoriska kulturarv.
Niklas och Anna Edgren - kategorin Årets eldsjäl
Niklas och Anna Edgren hade länge haft ögonen på Trilobiten i Hällabrottet och drömt om att förvandla huset till en restaurang. I början av 2021 blev det möjlighet att realisera drömmen då de köpte Trilobiten – Yxhultbolagets första huvudkontor byggt 1900 - en fastighet som då varit tom i minst tio år.
Stor entusiasm och målvetenhet
Trots mycket stora renoveringsbehov såg de potential och beslutade att väcka denna byggnad till liv igen. Med stor entusiasm och målvetenhet tog de sig an arbetet. Det har varit hårt arbete såväl vardag som helg och sena kvällar. Det går förmodligen inte att räkna de arbetstimmar de lagt på renoveringen. Renoveringen har hela tiden haft fokus på att tillvarata på ursprungskänslan i byggnaden. Genom att renovera byggnaden har de bidragit med en kulturhistorisk insats då Trilobiten och Yxhultkoncernen under ca 150 år var centrum för kalkstenshantering och stenhuggning i området och är därmed en viktig del i Kumlas industri och – kulturhistoria. I slutet av 2021, lagom till julbordstider kunde de öppna restaurangen Egastronomi.
Mer än bara mat
Idag möts vi av ett omsorgsfullt renoverat hus, fin utemiljö och en restaurant med egen profil. Restauranten erbjuder tex matlagningskurser, vinprovningar, konferenser, julbord, catering, klassikerlunch, hotellboende och festlokal för bröllop och andra högtidliga sammankomster. De tar emot gäster från hela Sverige och även bussresor med turister från andra länder. Egastronomi erbjuder en total matupplevelse från val av råvaror till färdig fest där ägarna om så önskas också erbjuder sig att delta i planeringen. Egastronomi är mer än mat, de erbjuder också en fantastisk miljö och är ett stort bidrag till att lyfta matkulturen i Kumla.
Medarbetare som arbetat 25 år inom Kumla kommun
Ett stort tack säger vi även till...
My Kullsvik som stod för sång och musik, Egastronomi som lagat den goda maten och Virginska skolans elever som går andra året på restaurang och livsmedelsprogrammet som dukat och serverat under kvällen!