Kungsparken i Kumla en av två finalister i Vårdbyggnadspriset

Nu står det klart att Kumlas nya vård- och omsorgsboende Kungsparken är en av två finalister i den prestigefyllda tävlingen Vårdbyggnadspriset 2023 i kategorin Rum för omvårdnad.

Nyhetsbild

Vi är väldigt stolta och glada över att vårt fina vård- och omsorgsboende Kungsparken uppmärksammas på nationell nivå. Framför allt är vi glada över att de som bor och arbetar på Kungsparken får vara i en så fin miljö, säger verksamhetschef Lotta Gerdsdorff.

Ett gott samarbete som gett fina resultat

Kungsparken är nominerad i kategorin Rum för omvårdnad, där juryn dels tittar på arkitektur, funktion, organisation, innovation men även hållbarhet och process. Finalplatsen i Vårdbyggnadspriset har en stor betydelse för Kumla kommun, och Lotta Gerdsdorff lyfter fram det goda samarbetet mellan kommunen och fastighetsägaren Länsgården Fastigheter AB.

– Den här resan har vi gjort tillsammans. Vårt gemensamma fokus har hela tiden varit på de som ska bo på Kungsparken, och att skapa ett hem som blir så bra som möjligt för dem. Länsgården har gett oss fantastiska förutsättningar i lokalerna, som våra medarbetare i Kumla kommun sedan har kunnat fylla med ett bra innehåll, säger hon.

- När vi tog beslutet att bygga ett nytt vård- och omsorgboende var det jätteviktigt att man skulle bygga efter senaste forskningen och med ändamålsenliga lokaler, säger Annica Sjöqvist ordförande i socialnämnden Kumla kommun. Nu ser vi resultaten av ett framgångsrikt samarbete över gränserna, och det är fantastiskt att se vad det kan åstadkomma. Nu är det bara att hålla tummarna för att det går vägen, tillägger Annica med ett leende på läpparna.

En betydande förbättring för boende och personal

Lotta Gerdsdorff menar att flytten till Kungsparken har inneburit ett stort lyft, både för de boende och för personalen.

– Från dag ett har Kungsparken känts som en plats där de boende verkligen vill bo och leva, eftersom atmosfären är så god. Verksamhetens förutsättningar och personalens arbetsmiljö har blivit betydligt bättre och vi kan jobba på ett mer effektivt sätt på Kungsparken.

Innovativt tänkande i vårdmiljöer

Marie Villman på Länsgården har varit projektutvecklare för Kungsparken. Hon är glad över det fina samarbetet med Kumla kommun och ser finalplatsen som en tydlig bekräftelse på att Länsgården är på rätt väg.

– Vi vill visa att det går att ”avinstitutionalisera” vård- och omsorgsboenden genom att inte bygga sjukhusmiljöer, utan hemlika miljöer där de boende trivs och känner sig hemma. Det här betyder att fler ser det vi har sett, och det ger oss en större legitimitet och mod att fortsätta på den inslagna vägen.

En kvalitetsstämpel

Länsgårdens VD Camilla Petersen ser finalplatsen som en kvalitetsstämpel på Länsgårdens arbete och är glad över att samarbetet med Kumla kommun har burit så god frukt.

– Det här ett kvitto på att Kumlas kommuninvånare har fått ett vård- och omsorgsboende i absolut toppklass, säger hon.

Camilla Petersen hoppas att Kungsparkens finalplats ska bidra till en förändrad syn på hur vård- och omsorgsboenden byggs i Sverige.

– Vi hör från både boende, anhöriga, personal och forskarvärlden att vi bygger på helt rätt sätt när vi skapar de här hemlika miljöerna och jag skulle unna fler äldre i vårt land att få en fin sista bostad i livet.

Fotnot: Vinnaren av Vårdbyggnadspriset presenteras i Stockholms konserthus den 16 november.

Juryns fullständiga motivering för Kungsparken vård- och omsorgboende

"Den nominerade har spännande situationsplan, planlösningar, fantastisk inlevelse och höga ambitioner från beställare, arkitekt och verksamhet. Platsen kräver en pregnant byggnad och det har den fått, med vackra material som samtalar med intilliggande skofabrik; teglets murade mönster och dekor hämtar inspiration från tillverkade tofflor i fabriken.

Samma mönster tas upp i interiörens detaljer med stor omsorg och konsekvens. En fullt ut bearbetad insida syns ända in i utformningen av nischerna till de privata entrédörrarna med den nedhängande stiliserade ”virkningen”. Dolda vattenledningar och infällda eluttag vittnar om stor omsorg. Låsfunktionerna med osynliga sökarsystem, som skapar integritet och säkerhet, är föredömligt löst.

Lägenheterna är funktionella med utblickar och smart toalettdörrslösning, hög tillgänglighet och läkemedelssäkerhet. Bemanning och smittorisker har hanterats genom att två enheter går att koppla ihop respektive isolera.

I Kungsparken är det nära till gemenskap, enskildhet och möjlighet att vistas utomhus. Ett boende som är genomtänkt från den första detaljen till den sista lösningen – från klarhet till klarhet!"

Fakta om Vårdbyggnadspriset

  • Vårdbyggnadspriset delas ut av föreningen Forum Vårdbyggnad och juryn består av namnkunniga forskare och arkitekter. Priset delas ut vartannat år, och i två kategorier: Rum för vård och Rum för omvårdnad. Kungsparken är en av två finalister i den senare kategorin.
  • Det är andra gången i rad som ett av Länsgårdens vård- och omsorgsboenden går till final i den prestigefyllda tävlingen. Förra gången det begav sig var 2021. Då vann Smedsgården i Askersund hela tävlingen och fick motta Vårdbyggnadspriset.

Rundvandring på Kungsparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ med på en rundvandring inne på vård- och omsorgsboendet Kungsparken. Filmen är fem minuter lång.


Läs mer i vår folder Pdf, 437.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du är nyfiken och vill få mer information om Kungsparken rekommenderar vi att du tar en titt i vår folder. Här har vi samlat matnyttig information som ger dig en djupare förståelse för projektet.