Det varma vädret fortsätter

Det varma vädret ser ut att fortsätta ytterligare ett tag och då är det viktigt att dricka mycket och skydda sig mot solens strålar. Extra viktigt är det för äldre, sjuka och barn.

Termometer som visar höga temperaturer

Enligt SMHI:s väderprognos ser det ut att bli några riktigt varma dagar framöver. Så kom ihåg att dricka mycket vatten och inta skugga om så går. Det är viktigt att ta hand om både dig själv och andra. Särskilt äldre, sjuka och barn kan behöva dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot värmen.

Råd vid mycket varmt väder

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger.

Drick extra mycket

Drick mer än vanligt, även om du inte är törstig. Det bästa är om du dricker vatten. Men söta drycker som saft och läsk är bättre än att inte få i sig någon vätska alls.

Du som är äldre än 65 år och har en hjärtsjukdom, njursjukdom eller tar läkemedel bör prata med din läkare om hur mycket extra du ska dricka.

Ät gärna mat med mycket vätska, till exempel frukt och grönsaker.

Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska.

Håll kroppen sval

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Ha på dig löst sittande kläder som täcker huden. Skydda huvudet med en hatt och var i skuggan så mycket som möjligt.

Svalka dig då och då med en sval dusch eller ett bad. Du kan också lägga en blöt handduk runt nacken.

Har du möjlighet att låna eller köpa någon form av fläkt kan det kännas skönt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

Ordna sval miljö

Du kan använda gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö inomhus. Vädra på natten när temperaturen har gått ner.

Försök att vara på hemmets svalaste plats. Tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Mer information

1177.se, råd vid mycket varmt väder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källa: 1177.se