Fortsatt höjd habiliteringsersättning i Kumla kommun

Alla som deltar i daglig verksamhet får varje månad en summa pengar från kommunen, så kallad Habiliteringsersättning. Under förra året rekvirerade Kumla kommun cirka 1,2 miljoner kronor i statsbidrag till höjd habiliteringsersättning och nu gör vi det igen. Socialnämnden har ikväll beslutat om att rekvirera medel även för 2020.

- Vi är väldigt glada över att denna möjlighet till bidrag finns. Det handlar om personer som i många fall inte har så stark ekonomi men som tack vara detta kan unna sig det där lilla extra på fritiden, säger socialnämndens ordförande Annica Sjöqvist.

I Kumla kommun finns idag cirka 120 personer som får habiliteringsersättning och de får det för att de deltar i kommunens dagliga verksamhet och där de bland annat utför enklare jobb såsom sortering och plockning. Ersättningens storlek är beroende på om de deltar heldag, halvdag eller några timmar. Ersättningen räknas inte som lön så därför betalas ingen skatt.

I och med det statliga bidraget kan vi fortsatt höja dagsersättningen från 59 till 135kr för heldag, halvdag från 39kr till 70 kr samt ersättning per timma från 12 kr till 25 kr.

- Habiliteringsersättningen är tänkt som en uppmuntran att jobba och med denna höjning så får våra brukare känna sig värdefulla och uppskattade för det arbete de utför, säger socialchef Gabriella Mueller Prabin.

Gäller från 1 januari 2020

Den tillfälliga ersättningen gäller från 1 januari 2020 till 31 december 2020. Det innebär att den nya ersättningen börjar gälla direkt samt att personerna som det berör kommer att få det retroaktiv från den 1 januari i år.