9. Friluftsliv

Målgrupp vårterminen årskurs 4 och uppåt.
Årstid året runt

En person lägger ved på en eld ute i skogen.

I Sverige har vi vår fantastiska allemansrätt, den är fylld av rättigheter och skyldigheter i naturen. Dessa kommer vi att arbeta efter under dagen. Men friluftslivet erbjuder så mycket mer och beroende på väder och årstid så varierar vi övningarna. Har ni några speciella önskemål så kan vi i samråd sätta schemat

Koppling till läroplanen Lgr -22

Inom temat Friluftsliv kopplas naturskolans verksamhet främst till grundskolans kursplan i idrott och hälsa.

Idrott och hälsa

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen.

Eleverna ska genom undervisningen ges möjlighet att utveckla förmåga att vistas utomhus och i naturen under olika årstider samt utveckla förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv.

I undervisningen ska eleverna få möta olika slags aktiviteter i varierande miljöer och sammanhang samt få möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för andra.

Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om säkerhet samt förmåga att agera i nödsituationer och hantera risker i samband med olika aktiviteter.

Årskurs 4 och uppåt

Friluftsliv och utevistelse

  • Utforskande av möjligheter till och genomförande av friluftsaktiviteter, lekar och rörelse i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.
  • Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten och dess tillämpning i praktiken.

Hälsa och levnadsvanor

  • Olika sätt att förebygga skador, däribland uppvärmning.
  • Säkerhet och hänsynstagande i samband med aktiviteter.