Våra ämnen

Kulturskolan ger barn och ungdomar i Kumla en aktiv fritid!

Bilden visar en persons händer som spelar på en gitarr

Vårt kursutbud

All körsång är helt gratis hos oss i Kumla. Att sjunga i kör är ett bra sätt att börja din utbildning på Kulturskolan. Här lär du dig grunderna i sång och notläsning och övar dig på att stå på en scen och får ha roligt tillsammans med andra. Kören kan du vara med i från det att du börjar årskurs 2.

För dig som går i årskurs 6 eller är äldre har vi en ungdomskör, som även den är gratis.

Till en del ämnen är det kö, men vi försöker erbjuda plats så fort det går. Vi har lite olika start-åldrar på våra kurser. Här är en liten lathund:

  • De flesta av våra Instrumentkurser och kurser i teater erbjuds från och med det år du börjar årskurs 3.
  • Solosång, ungdomskören, musikproduktion och film erbjuds från årskurs 6.
  • För de yngsta barnen som är mellan 4-7 år erbjuds kurser i musik & rörelse och suzuki/fiol.
  • Från årskurs 1 erbjuds teaterlek, dans samt bild & form.
  • Från årskurs 2 erbjuds du att vara med i barnkören.

Teater

På teaterkurserna får du öva på att gestalta roller genom olika övningar. På ett lekfullt sätt utgår lektionen från barnens fantasi och impulser i skapandet av pjäser och mindre uppspel.

Varje år finns möjlighet till publikmöten i form av föreställningar eller arbetsredovisningar. Teatergrupperna delas in efter ålder och träffas kvällstid på måndagar och onsdagar.

Du kan börja på teaterlek från och med att du går i årskurs 1 och på teater från årskurs 3.

Instrument

Våra instrumentkurser sker både individuellt och i mindre ensembler. Om du väljer att spela ett stråk- eller blåsinstrument finns möjlighet att hyra instrument till en början.

Stråkinstrumenten är fiol, altfiol, cello och kontrabas. Utöver din lektion erbjuds du även plats i vår nybörjarorkester.

Blåsinstrumenten är tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet, trombon, valthorn, baryton och tuba. Utöver din lektion erbjuds du även plats i vår nybörjarorkester.

Du kan också välja att spela piano, akustisk gitarr, elgitarr, elbas samt trummor. Här finns tyvärr inte möjlighet att hyra ett instrument.

Du kan börja spela instrumnetkurser från det att du går i årskurs 3.

Spela i band

Här får du spela i ett band tillsammans med flera andra i samma ålder. Kursen bygger på att man provar alla pop/rockinstrument i början och bestämmer sig så småningom för vem som spelar vad. Keyboard, elbas, elgitarr och trummor är de instrument som vi utgår från.

Du kan börja kursen spela i band från det år du går i årskurs 3.

Kör & solosång

På Kulturskolan har vi två olika körer som båda är helt gratis! Vi sjunger olika musikstilar och repertoaren anpassas efter gruppen och gruppens önskemål.

Kulturskolans barnkör är öppen för dig som går i årskurs 2. Vi träffas på måndagar kl. 16.45-17.30.

Kulturskolans ungdomskör är öppen för dig som går i åk 6 och uppåt. Vi träffas på fredagar kl. 15.30-16.45.

Trots att all körsång är kostnadsfri krävs ändå att vi får en anmälan från dig.

Solosång

Från åk 6 erbjuder vi individuell sångundervisning, solosång. Här får du hjälp att hitta ditt personliga sound och lära dig grundläggande sångteknik.

Kursen Solosång hittar under "Instrument" när du anmäler dig.

Till speciella events bildar vi "pop-up" körer, till exempel inför Världens Barn-konsert, Julkonsert och Lucia. Till dessa erbjuds alla sång- och körelever att delta.

Film - reducerat terminspris på 250 kronor

Nu har du som gillar film och programering chans att göra en egen film. På kursen film får du grundkunskaper i filmredigering, dramaturgi och filmteknik. Från årskurs 6.

Kursen pågår i 1 termin har ett reducerat pris på 250 kr/termin tack vare Kulturskolebidrag.

Musikproduktion - reducerat terminspris på 250 kronor

Nu har du som gillar musik chans att skapa din egen musik. På kursen musikproduktion får du mixa, spela in och producera egna låtar. Du behöver inte kunna spela något instrument. Från årskurs 6.

Kursen pågår i 1 termin har ett reducerat pris på 250 kr/termin tack vare Kulturskolebidrag.

Dans

Bild och form

Vi har två grupper dans och erbjuds från årskurs F-1 respektive årskurs 2-3. Just nu har vi tillfälliga danslokaler i Skogstorpsskolans Rytmiksal. 10 tillfällen kostar 250 kr.

Vi har två grupper bild & form erbjuds från årskurs 1 respektive årskurs 3. En terminskurs kostar 250 kr.

Musik och rörelse

Här får du möjlighet att uppleva musik med hela kroppen. Vi har två grupper för barn i åldern 4-5 år respektive 6-7 år. Dessa grupper träffas på tisdagar på Kulturskolan. Kostnaden är 350 kr/termin.

För barn mellan 1-3 år erbjuds även en grupp där barnen träffas tillsammans med sina föräldrar/vårdnadshavare. Dessa träffar är kostnadsfria och äger rum på biblioteket, dit du även anmäler ditt intresse att delta.