Skolval, skolbyte och inflytt
Du som har barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7 ska söka den skola du önskar att ditt barn ska gå i. Vi utgår från dina önskemål så långt det är möjligt.
Aktuellt
Skolbytesperiod för årskurs F och 7, Lillheden och Hardemo inför HT25
Om du vill att ditt barn ska byta grundskola kan du ansöka om skolbyte. Ansökan görs via e-tjänst eller blankett.
📅 Ansökningsperiod: 15–30 april
❗Information: Skolbytesperioden inför HT 2025 är öppen för elever som ska börja årskurs F och 7 och elever som har en nuvarande placering på Haredmo skola och Lillhedens skola.
Läs mer om skolbytesprocessen och hur du ansöker nedan.
I Kumla kommun genomförs skolval till förskoleklass och årskurs 7. Du som vårdnadshavare har då möjlighet att lämna önskemål om vilken skola ditt barn ska gå i. Information om Kumlas skolor finns på sidan Grundskolor Öppnas i nytt fönster..
Om efterfrågan att få börja i en viss skola är större än antal platser kan inte alla elever som sökt dit få plats. Då görs ett urval bland eleverna utifrån relativ närhet, se bild nedan. Det är skillnaden i avstånd mellan den önskade skolan och den skolan eleven kan få plats på som avgör turordning. Den elev som får det största relativa avståndet prioriteras högre till den önskade skola.
Om du inte gör ett aktivt val kommer ditt barn att placeras i en skola nära hemmet. Det innebär inte alltid att det blir den skola som ligger närmast.
Skolskjuts erbjuds till och från den skola kommunen skulle placerat barnet på utifrån närhetsprincipen. Information om anvisad skolskjutsskola kommer du se i e-tjänsten för skolval. Mer information om skolskjuts. Öppnas i nytt fönster.
Delta i skolvalet
Perioden för att söka skola inför höstterminen 2025 är 15–31 januari 2025.
När du bestämt vilka skolor du och ditt barn är intresserade av ska du registrera dina önskemål i vår e-tjänst. Du kan välja och rangordna upp till tre skolor.
Samtliga vårdnadshavare behöver signera ansökan i e-tjänsten senast 31 januari, annars är den ogiltig.
E-tjänsten är öppen under ansökningsperioden 15–31 januari. Det spelar ingen roll när under ansökningsperioden du ansöker.
Besked om placering kommer senast under mars månad.
Ansök genom e-tjänsten
Klicka här för att komma till e-tjänsten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Urvalskriterier vid placering vid skolenhet
Om det till en skola finns fler sökande än det finns plats för på skolan tillämpas i kommunen följande prioriteringsordning:
- Skillnad i avstånd från hemmet till den önskade skolan jämfört med avståndet från hemmet till den närmaste alternativa skolan.Detta beräknas genom att avståndet till den önskade skolan dras ifrån avståndet till den alternativa skola som ligger närmast hemmet. Den elev som har störst skillnad i avstånd placeras först i turordningen.
- Elever som det aktuella läsåret har syskon på den valda skolan. Det finns dock ingen garanti för att ett yngre barn blir placerat på samma skola som sitt äldre syskon.
Syskonförturen gäller om:
- Det finns platser kvar efter att alla elever fått plats på en skola inom rimligt avstånd från hemmet,
- Syskonets skola söks som förstahandsalternativ,
- Syskonet kommer att gå i årskurs 1, 2 eller 3 nästa läsår,
- Barnet bor inom 3 kilometer till den sökta skolan och barnen är folkbokförda på samma adress (oavsett om barnen är biologiska syskon eller inte).
Lagstiftning och överklagande av beslut om skolplacering
Beslut om skolplacering i Kumla kommuns skolor genomförs enligt 9 kap. 15 § Skollagen för förskoleklass och 10 kap. 30 Skollagen för årskurs 7:
En elev ska placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts, ska dock kommunen placera eleven vid en annan skolenhet.
Kommunen får annars frångå elevens vårdnadshavares önskemål endast om den önskade placeringen skulle medföra att betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen.
Beslut om skolplacering kan överklagas. I beslut om skolplacering finns information om till vilken instans du vänder dig och hur du går tillväga för att överklaga beslutet.
Skolskjuts vid val av skola
Det är fritt välja skola, men om det finns behov av skolskjuts erbjuds detta enbart till en särskild skolskjutsskola som tilldelas beroende på barnets folkbokföringsadress. Information om anvisad skolskjutsskola kommer du se i e-tjänsten för skolval när du söker. Mer information om skolskjuts. Öppnas i nytt fönster.
Om det finns behov av skolskjuts och du är osäker på vilken skola som ditt barn kan få skolskjuts till så kan du kontakta skolskjutshandläggare på förvaltningen via Servicecenter 019-58 80 00.
Nyinflyttade till kommunen
Om du är nyinflyttad eller ska flytta till Kumla kommun behöver du skicka in en ansökan om skolplacering i vår e-tjänst: Ansökan till grundskola vid inflyttning till Kumla kommun Länk till annan webbplats.
För att kunna använda e-tjänsten behöver samtliga vårdnadshavare ha tillgång till Bank-ID. Om någon av vårdnadshavarna saknar Bank-ID kan ansökan göras på pappersblankett.
Tips till dig som är nyinflyttad och ska ansöka om plats i kommunal grundskola
- Ta reda på vilka skolor som ligger nära dig, mer info om skolorna hittar du här: Grundskolor i Kumla kommun
Länk till annan webbplats.
- Tänk på att göra fler val än ett för att öka ditt barns chanser att få plats på en skola som du har valt.
Om du ansöker om skolplats utan att ditt barn är folkbokfört i Kumla kommun, måste din ansökan styrkas med kopia på din flyttanmälan hos Skatteverket.
Efter beslut om skolplacering kontaktar mottagande skola elevens nuvarande skola för överlämning. Tidpunkt för eventuellt skolbyte bestäms i samråd mellan rektorer och vårdnadshavare.
Turordning för elever som ställer sig i kö till skolenhet
Elever som önskat skola, men inte får plats, har möjlighet att ställa sig i kö. Om någon elev som fått plats tackar nej eller flyttar från skolan tillfrågas elever som står i kö. Om de då tackar nej försvinner de från kölistan.
Reglerna för turordningen för de elever som ställer sig i kö till den skola de önskar är utformade på följande sätt:
- anmälningsdatum (första möjliga anmälningsdatum inför att eleven ska börja i förskoleklass eller årskurs sju är 31 mars.)
- Skillnad i avstånd från hemmet till den önskade skolan jämfört med avståndet från hemmet till den närmaste alternativa skolan. Detta beräknas genom att avståndet till den önskade skolan dras ifrån avståndet till den alternativa skola som ligger närmast hemmet. Den elev som har den störst skillnad i avstånd placeras först i turordningen.
- Elever som det aktuella läsåret har syskon i årskurs 1-3 på den valda skolan.
Ansökan till byte av skola görs via e-tjänsten Anmälan om byte av skola till förskoleklass eller åk 7 HT 25.
Beräkning av relativ närhet
Relativ närhet betyder att man jämför varje elevs avstånd från folkbokföringsadressen till den önskade skolan, med andra elevers motsvarande avstånd. Det som mäts är avståndet från elevens folkbokföringsadress till den önskade skolan och den närmsta alternativa skolan.
När kommunen mäter avståndet mäts den faktiska gång- eller cykelvägen till skolan, inte fågelvägen. Som hjälp med avståndsmätningen finns ett särskilt it-system. Syftet med relativ närhet är att alla elever ska få placering på en skola nära hemmet i Kumla kommun, även om det inte är skolan som ligger allra närmast.
Ett högt värde för relativ närhet innebär att eleven har långt till den alternativa skolan. Vilket värde för relativt närhet som krävs för att få plats på en viss skola kan variera mycket, beroende på hur många som önskat plats på skolan och var dessa elever bor
Exempel
Om det är två barn som har önskat placering på samma skola men bara ett av dem kan få plats, är det barnet som har längst relativt avstånd till den närmaste alternativa skolan som har rätt till platsen.
Elev 1
Avståndet till önskad skola, skola A, är 800 m.
Avstånd till närmaste alternativa skola, skola B, är 1300 m
Skillnaden är 500 m (1300 - 800 = 500).
Elev 2
Avståndet till önskad skola, skola A, är 600 m.
Avståndet till närmaste alternativa skola, skola B, är 1000 m.
Skillnaden är 400 m (1000 - 600 = 400).
Urval
Då elev 1 har längre till sin alternativa skola blir elev 1 placerad före elev 2 i turordningslistan till skola A.
Bildexempel relativ närhet

Skolbyte
Efter genomfört skolval finns möjlighet att ansöka om skolbyte för ditt barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7. Ansökningsperioden är öppen 15–30 april, och du ansöker via e-tjänst eller blankett.
Vad gäller vid skolbyte?
Under skolbytesperioden gäller skarpa byten, vilket innebär att:
- Om ditt barn får en ny skolplacering är bytet bindande och kan inte ångras.
- Du kan inte tacka nej om ditt barn får plats på någon av de skolor du ansökt om.
Skolbyte beviljas endast om det finns en ledig plats på den sökta skolan. Om fler elever ansöker än det finns platser, tillämpas kommunens antagningsregler.
Ansökningar tas endast emot under den angivna skolbytesperioden. Ansökningar som inkommer före eller efter denna period avvisas.
Så ansöker du om skolbyte
Du kan ansöka om skolbyte via e-tjänst eller blankett.
- E-tjänsten är öppen 15–30 april inför höstterminen.
Beslut om skolbyte
- Om du ansökt via e-tjänsten får du ett e-postmeddelande när beslutet är klart. Du ser beslutet genom att logga in i e-tjänsten.
- Om du ansökt via blankett skickas beslutet till din folkbokföringsadress, men du kan även se det genom att logga in i e-tjänsten.
- Beslut meddelas senast i maj inför höstterminen.
Om ditt barn får en plats på ny skola
Om ditt barn beviljas skolbyte gäller den nya skolplaceringen från och med nästa termin. Platsen på den tidigare skolan tilldelas en annan elev i samband med bytet.
Om ditt barn inte får en plats på ny skola
Om din ansökan avslås behåller ditt barn sin nuvarande skolplats.
Kontakta oss
Har du frågor är du välkommen att kontakta förvaltningens administrationsenhet.
Telefon: 019-58 80 00
Telefontider: Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 13.00-14.00, onsdag kl. 08.00-09.00. Administrationsenheten har inte telefontid på eftermiddagen dag före röd dag (och afton).
E-post: skolval@kumla.se