Maten i förskolan
Maten i förskolan ska inte bara vara god. Måltiden i sig ska även vara trivsam, näringsriktig, hållbar, säker och integrerad i verksamheten.
Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hem och familj har naturligtvis det grundläggande ansvaret för deras matvanor.
Vilka måltider serveras?
Måltiderna som serveras under en hel dag i förskolan är frukost, lunch och mellanmål och ska sammanlagt ge barnen 65-70% av dagsbehovet av energi och näringsämnen. Middagsmålet – och kanske ett mellanmål – serveras hemma och ger resten av kalorierna och näringsämnena. Måltiderna ska serveras vid ungefär samma tidpunkt varje dag.
Specialkost
Likvärdiga alternativ ska ges till de barn som av medicinska skäl inte kan äta den ordinarie lunchen. Alla som behöver någon form av specialkost ska kunna uppvisa ett intyg som styrker behovet av sådan kost, detta för att säkerställa maten till alla våra matgäster.
Var tillagas maten?
Vissa förskolor lagar sin egen mat, medan andra tar emot mat från ett närliggande kök.
Kumlabys kök
Levererar mat till Smedens förskola, Humlegården/Villekulla, Kumlasjöns förskola, Tallängens skola och Ekeby förskola och skola.
Malmens kök
Levererar mat till Malmens skola och förskola, Nyponrosen & Björnen och Kullerbyttans förskolor.
Vialundskolans kök
Levererar mat till Hardemo skola och förskola, Åbytorps förskolor, Stene skola och Fylsta skola och förskola.
Skogstorpsskolans kök
Levererar mat till Solgläntan, Solhaga, Haga skola, Myggan och Blå huset.
Matildelunds förskola
Har ett eget tillagningskök.
Trädgårdens förskola
Har ett eget tillagningskök.
Hästens förskola
Har ett eget tillagningskök och levererar även till Kvarngårdens förskola.
Hällabrottets förskola
Har ett eget tillagningskök.
Borgen
Lagar mat till Borgens skola och förskola.
Norrgårdens förskola
Har ett eget tillagningskök
Sörby förskola
Har ett eget tillagningskök.
Sannahed
Lagar mat till Lillhedens skola och förskola.