Att hålla avstånd är att visa omtanke. Kom ihåg - håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom!

Maten i förskolan

Maten i förskolan ska inte bara vara god. Måltiden i sig ska även vara trivsam, näringsriktig, hållbar, säker och integrerad i verksamheten.

Grönsaker

Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn. Hem och familj har naturligtvis det grundläggande ansvaret för deras matvanor.

Vilka måltider serveras?

Måltiderna som serveras under en hel dag i förskolan (frukost, lunch, mellanmål) ska sammanlagt ge barnen 65-70% av dagsbehovet av energi och näringsämnen. Middagsmålet – och kanske ett mellanmål – serveras hemma och ger resten av kalorierna och näringsämnena. Måltiderna ska serveras vid ungefär samma tidpunkt varje dag.

Specialkost

Likvärdiga alternativ ska ges till de barn som av medicinska skäl inte kan äta den ordinarie lunchen. Alla som behöver någon form av specialkost ska kunna uppvisa ett intyg som styrker behovet av sådan kost, detta för att säkerställa maten till alla våra matgäster.

Var tillagas maten?

Vissa förskolor lagar sin egen mat, medan andra tar emot från ett närliggande kök. Här kan du läsa mer om vilka kök som lagar och levererar maten.öppnas i nytt fönster