Våra ämnen

Kulturskolan ger barn och ungdomar i Kumla en aktiv fritid!

Bilden visar en persons händer som spelar på en gitarr

Vårt kursutbud

Hos oss finns kurser i musik, teater, bild, och dans. Vanligast är att man börjar spela instrument hos oss när du går i årskurs 3. I mån av plats kan du börja tidigare på stråk och blås.

Kurserna i Dans och Bild & Form kan man börja i åk 2 medan kören är öppen för dig som går i åk 1.

Att sjunga i kör är ett bra sätt att börja din utbildning på Kulturskolan. Här lär du dig grunderna i sång och notläsning och övar dig på att stå på en scen och får ha roligt tillsammans med andra.

Kören kan du vara med i från det att du börjar årskurs 1. För dig som går i årskurs 6 eller är äldre har vi en ungdomskör, som även den är gratis.

Till en del ämnen är det kö, men vi försöker erbjuda plats så fort det går.

Teater

På teaterkurserna får du öva på att gestalta roller genom olika övningar. På ett lekfullt sätt utgår lektionen från barnens fantasi och impulser i skapandet av pjäser och mindre uppspel.

Varje år finns möjlighet till publikmöten i form av föreställningar eller arbetsredovisningar. Teatergrupperna delas in efter ålder och träffas kvällstid på måndagar och onsdagar.

Du kan börja på teater från årskurs 3.

Instrument

Våra instrumentkurser sker både individuellt och i mindre ensembler. Om du väljer att spela ett stråk- eller blåsinstrument finns möjlighet att hyra instrument till en början.

Stråkinstrumenten är fiol, altfiol, cello och kontrabas. Utöver din lektion erbjuds du även plats i vår nybörjarorkester.

Blåsinstrumenten är tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet, trombon, valthorn, baryton och tuba. Utöver din lektion erbjuds du även plats i vår nybörjarorkester.

Du kan också välja att spela piano, akustisk gitarr, elgitarr, elbas samt trummor. Här finns tyvärr inte möjlighet att hyra ett instrument.

Du kan börja spela instrumentkurser från det att du går i årskurs 3. I mån av plats kan du börja tidigare på stråk och blås.

Piano i grupp

Här får du spela piano/keyboard tillsammans med flera andra i samma ålder. I kursen ingår 10 kurstillfällen och den ges under ett läsår. Du anmäler ditt intresse under ämnet Piano. Under tiden du går kursen står du kvar i kö till ordinarie piano-undervisning.

Du kan börja kursen från det år du går i årskurs 3.

Kör & solosång - kör har reducerat terminspris på 0 kronor

På Kulturskolan har vi tre olika körer som är helt gratis! Vi sjunger olika musikstilar och repertoaren anpassas efter gruppen och gruppens önskemål.

Kulturskolans barnkörer börjar redan i årskurs 1, nästa nivå börjar från årskurs 4. Vi träffas på måndagar!

Kulturskolans ungdomskör är öppen för dig som går i åk 6 och uppåt. Vi träffas på fredagar och jobbar mot konserter som Världens barn, Lucia, våra egna stora konsert-projekt på våren m.m.

Trots att all körsång är kostnadsfri krävs ändå att vi får en anmälan från dig.

Solosång

Från åk 6 erbjuder vi individuell sångundervisning, solosång. Här får du hjälp att hitta ditt personliga sound och lära dig grundläggande sångteknik.

Kursen Solosång hittar under "Instrument" när du anmäler dig.

Film - reducerat terminspris på 250 kronor

Nu har du som gillar film och programering chans att göra en egen film. På kursen film får du grundkunskaper i filmredigering, dramaturgi och filmteknik. Från årskurs 6.

Kursen pågår under 10 veckor och har ett reducerat pris på 250 kr/termin tack vare Kulturskolebidrag.

Musikproduktion - reducerat terminspris på 250 kronor

Nu har du som gillar musik chans att skapa din egen musik. På kursen musikproduktion får du mixa, spela in och producera egna låtar. Du behöver inte kunna spela något instrument. Från årskurs 6.

Kursen pågår under 10 veckor och har ett reducerat pris på 250 kr/termin tack vare Kulturskolebidrag.

Dans och Bild & Form - reducerat terminspris på 250 kronor

» Vi har 2 grupper i Dans, dansmix 7-9 år och dansmix 10+.
Båda grupperna träffas på torsdagar i Skogstorpsskolans Rytmiksal.
Dansmix innebär att man får testa flera olika dansstilar. Vi tränar också på styrka, smidighet, dansteknik och musikalitet och såklart är alla lektioner fyllda med massa dansglädje!

» Vi har fyra grupper i Bild & form. Alla grupper träffas i bildsalen på Kulturskolan. Bild & Form erbjuds från årskurs 2.

Kurserna pågår under 10 veckor och har ett reducerat pris på 250 kr/termin tack vare Kulturskolebidrag.

Musik och rörelse

Här får du möjlighet att uppleva musik med hela kroppen. Vi har två grupper för barn i åldern 4-5 år respektive 6-7 år. Dessa grupper träffas på måndagar på Kumla Bibliotek. Kostnaden är 350 kr/termin.

För barn mellan 1-3 år erbjuds även en grupp där barnen träffas tillsammans med sina föräldrar/vårdnadshavare. Dessa träffar är kostnadsfria och äger rum på biblioteket, dit du även anmäler ditt intresse att delta.