Människan är en berättelse

Stickning

Alla människor bär en berättelse inom sig, varje hjärta har sin saga. Din livsberättelse är viktig och kanske du vill dela den med någon annan? Antingen mellan fyra ögon, eller i en grupp? Väntjänsten och Kumla kommun erbjuder, tillsammans med andra aktörer, olika aktiviteter som vill främja gemenskap för personer över 65 år. Med denna inbjudan vänder vi oss till dig som känner ensamhet och brist på samvaro, och som vill få möjlighet att möta vänner på ett nytt sätt.

Om projektet

Projektet ”Människan är en berättelse” har sin grund i mötet med andra människor och vårt mål är att du ska finna en känsla av tillhörighet och glädje i gemenskap med andra. Därför erbjuder vi olika slags tillfällen för att hitta en plats där du kanske kan känna dig hemma. Det kan röra sig om ett enkelt möte med någon medmänniska eller att träffas flera gånger i samtalscirkeln ”Jag åldras alltså lever jag”. Eller varför inte ett lekfullt möte med andra i prova-på-teater? Prova-på som kan leda till ett sammanhang där du sedan inte alls behöver spela teater, men har hittat nya vänner.

Nästa steg i projektet är att finna berättelser från en tid som varit, men som format den tid vi lever i idag här i Kumla. Kanske tror du inte att din historia är viktig och intressant - men verkligheten är en helt annan. Varje människas historia är en pusselbit i ett stort pussel. Saknas din historia blir pusslet aldrig färdigt. Berätta din historia för någon, skriv ner den eller berätta den i form av ett broderi eller något annat som symboliserar ditt liv. Historierna blir sedan underlag till en teater och till en utställning på Kumla bibliotek under sommaren 2022.

Samtalscirkel: Jag åldras alltså lever jag

Vill du samtala med andra om livet och åldrandet efter 65? Åldrandet är en naturlig del av själva levandet, olika i olika åldrar, alltid pågående. Det ger ständigt nya perspektiv, med nya insikter som bidrar till att livsbilden utvecklas. Med utgångspunkt i materialet ”Seniorsamtal” möts vi sju gånger och reflekterar tillsammans om att bli äldre och om hur synen på åldrandet påverkar oss.

Teman för träffarna är:

  • Mitt liv idag
  • När jobbet tar slut
  • Att bli ensam
  • Att behöva flytta
  • När kroppen sviker
  • Livsglädje och Livslust

Anmäl ditt intresse på www.bilda.nu/seniorkumla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller telefon 019-601 53 50 (begränsat antal platser). När pandemin släpper sitt grepp hör vi av oss om uppstartsdatum.

Studieförbundet Bilda

Teater - Något för dig?

Har du drömt om att stå på en scen? Har du stått på scenen förut, men det var länge sen? Vi börjar från grunden med målet att vi ska ha roligt tillsammans. En erfaren teaterpedagog leder träffarna. Du väljer själv om du vill komma en gång, eller vara med på alla tre träffarna.

Vi träffas i stora lokaler där vi kan hålla säkert avstånd. Efter tre gånger bestämmer vi om vi vill fortsätta med vår teatergrupp och i så fall på vilket sätt. Detta riktar sig till dig som är över 65 år.

Anmäl ditt intresse på: www.bilda.nu/seniorkumla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller telefon 019-601 53 50 (begränsat antal)

Samarbete: Örebro läns bildningsför-bund, Studieförbundet Bilda.

Föreningen Väntjänsten är en ideell förening som består av volontärer som är 65+. Föreningens syfte är att pensionärer hjälper pensionärer. Här erbjuds en telefonjour dit man kan ringa varje vardag mellan kl 10.00-11.45 om man vill ha sällskap till sjukvården, tandläkaren, frisören med mera. Vi anordnar också träffar på olika platser i Kumla dit man kan gå för att lyssna på musik, dricka kaffe och umgås. Upplever du dig ensam kan du kanske få ett besök av någon eller själv bli den som lyser upp tillvaron för någon annan genom ditt besök. I Väntjänsten har vi en plats för dig i vår volontärverksamhet där du kan hjälpa till med fikaservering, ledsagning eller andra uppgifter som blir till glädje för dina medmänniskor.

Samarbetspartners

Projektet ”Människan är en berättelse” är ett samarbete mellan Föreningen Väntjänsten, Kumla kommun, Studieförbundet Bilda, Örebro läns bildningsförbund, Åbytorps teatergrupp, Gata upp och gata ner, Region Örebro län, Kumla Sannaheds hembygdsförening, Yxhultbygdens kultur och hembygdsförening PRO Hällabrottet, PRO Åbytorp, PRO Kumla Södra, SPF Seniorerna Kumlabygden och RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap).

Kontakt

Stefan Skärlund, telefon 019-58 69 40 eller Ann-Charlotte Winkler, telefon 019-58 62 22.