
Boka idrottshall och lokal
Genom vår bokningstjänst online kan du när som helst boka en tid i våra lokaler och idrottsanläggningar. Vi har lokaler som passar både för idrottsverksamhet och för möten.
Som inloggad användare kan du via vår bokningstjänst boka önskad tid direkt och få en kod för tillträde till den bokade lokalen. Saknar du inloggningsuppgifter kan du som privatperson registrera dig direkt via webbsidan. Föreningar behöver kontakta Föreningsservice för att få inloggningsuppgifter; foreningsservice@kumla.se
Bokar du en tid via bokningstjänsten utan att vara inloggad skickas en bokningsförfrågan till Föreningsservice. Först när du fått en bokningsbekräftelse via mejl är bokningen genomförd och giltig. Hantering av bokningsförfrågningar sker vanligtvis inom 5 arbetsdagar.
Öppettider Föreningsservice för bokning, nyckelhantering och övriga frågor:
Måndag-Fredag 8.00-16.00
Dag före röd dag och afton 08.00-13.00
foreningsservice@kumla.se
019-58 80 00
Våra guider visar hur bokning via vår bokningstjänst online fungerar
Videoguide: Hur hittar jag till bokningstjänsten online?
Videoguide: Hur registrerar jag mig som privatperson?
Videoguide: Hur kan jag se vilka tider som finns lediga?
Videoguide: Hur bokar jag efter att jag loggat in?
Felanmälan och synpunkter
Skador eller fel på utrustning och inredning som orsakats av hyresgästen ska snarast anmälas till kommunens Föreningsservice på foreningsservice@kumla.se eller 019-58 80 00.
Vid skador som uppkommit på grund av ovarsamhet debiteras hyresgästen för den faktiska kostnaden.
Kontakta gärna Föreningsservice om det är något du inte är nöjd med i lokalerna; exempelvis utrustning som är trasig, skadegörelse eller om det är ostädat. Önskvärt är att även skicka med en bild på objektet.
Bokningsinformation
Kumla kommuns lokaler bokas via vårt bokningssystem. Som inloggad användare kan du direktboka tider. Är du inte inloggad skickas en bokningsförfrågan som vanligtvis hanteras inom 5 arbetsdagar.
- Skickar du en bokningsförfrågan är bokningen först genomförd och giltig då du fått en bokningsbekräftelse via mejl. Mottagaren är ansvarig för att kontrollera att bekräftelsen stämmer överens med önskemålen, uppmärksamma eventuella undantagsdatum och vara uppdaterad kring Kumla kommuns hyresregler.
- Hyresreglerna i sin helhet går att läsa här nedan under "Hyresregler".
- Vid alla Kumla kommuns idrottsanläggnignar får du en tillfällig passerkod för tillträde under bokad tid, koden aktiveras 30 minuter innan bokat tid. Du hittar passerkoden i din bokningsbekräftelse. För övriga anläggningar, där inte digitala kortläsare finns, lånas tagg eller nyckel från Servicecenter.
- Lokalen bokas för den tid som behövs för förberedelse, uppvärmning, träning/match, fram- och bortplockning av utrustning samt grovstädning.
Nycklar till idrottshallar och lokaler
Vid bokning av alla idrottsanläggningar får bokaren en tillfällig passerkod i samband med bokningsbekräftelsen. Koden aktiveras 30 minuter innan bokad tid. Bokare, som redan har utkvitterad tagg till en idrottsanläggning, får vid bokning välja om denne vill ha en tillfällig kod eller om taggen ska aktiveras.
Vid bokningar av övriga anläggningar; som exempelvis utomhusscener och Officersmässen, kvitteras en nyckel eller tagg ut hos Servicecenter.
Det är viktigt att utkvitterad nyckel/tagg återlämnas senast det datum som står på kvittensen som undertecknats vid utkvittering av nyckeln/taggen. Nyckel som inte återlämnats debiteras med 500 kr + faktisk kostnad för byte av lås och nycklar. En ej återlämnad tagg debiteras med 500 kr.
Följade anläggningar går att boka med tillfälliga koder:
- Kumlahallen
- Skogstorpskolans sporthall och rytmiksal
- Kumlaby sporthall
- Stene skola
- Ishallen
- Ekeby gymnastiksal
- Hardemo gymnastiksal
- Malmen gymnastiksal
- Tallängen gymnastiksal
- Haga gymnastiksal
- Fylsta gymnastiksal
- Lillheden gymnastiksal
- Rackethallen
- Kumla IP
Om du inte kommer in i lokalen med din kod, tagg eller nyckel kan du ringa Securitas på 010-470 57 58.
Om Securitas kontaktas och det visar sig vara ett handhavandefel av hyresgästen som gör att man inte kommit in i lokalen; exempelvis att fel kod/kort/tagg använts eller att bokningen inte är inbokad, kostar det bokaren 500 kronor plus utryckningskostnaden.
Om felet beror på att Kumla kommun gjort fel; exempelvis felprogrammerat tagg eller kort, lämnat ut fel kort eller annat, kostar det inte bokaren någonting.
Kommer du inte in i den bokade lokalen?
Börja med att kontrollera din bokningsbekräftelse så att du inte tagit fel på tiden. Om bekräftelsen stämmer och du fortfarande upplever problem att komma in kan du kontakta Securitas på telefon 010-470 57 58 under kvällar och helger. Observera att detta inte gäller Rackethallen.
Tillkallas väktare för att öppna och det visar sig vara handhavandefel från bokaren tas en avgift på 500 kr + den faktiskta utryckningskostnaden ut.
Bokningstyper
Säsongsbokning är bokningar som bokas av föreningar, privatpersoner och företag för en längre period eller hel säsong. Separata ansökningsdatum finns för dessa och särskilda avbokningsregler gäller. Önskemål om tider söks via e-tjänst.
Ströbokningar är enstaka bokningar som går att boka på lediga tider som finns kvar efter att säsongsbokningarna bokats in. Dessa tider kan direktbokas via bokningstjänsten eller genom kontakt med Föreningsservice.
Evenemangsbokningar är arrangemang och evenemang som bokas av förening eller övriga kunder i ett kommersiellt syfte.
Matcher bokas främst på lediga tider under helger eller på kvällstider under föreningens egna träningstider. I undantagsfall kan matcher förläggas på annan förenings träningstid.
Avbokningsregler
Säsongstider, strötider och matchtider
Det går att avboka enstaka bokade tider i en säsongsbokning. Kumla kommun godtar dock inte att längre sammanhängande perioder avbokas i en säsongsbokning.
Avbokning av tid ska ske senast sju dagar före bokat datum. Om en tid avbokas för sent debiteras hyresgästen full taxa.
Vid särskilda omständigheter kan match-/träningstid avbokas med kort varsel. Kumla kommun avgör om avbokningen ska godtas eller inte. Du kan själv som inloggad användare i bokningsssytemet avboka en tid.
Arrangemangsbokning
Avbokning av arrangemang måste ske senast 14 dagar innan bokat datum. Vid utebliven eller försenad avbokning debiteras hyresgästen full taxa.
Avbokning av tider kan aldrig ske i efterhand.
Hyresregler för Kumla kommuns lokaler
- Bokning måste ske av myndig person som fyllt 18 år. Vid bokning får hyresgästen en bokningsbekräftelse via mejl och lokalerna får endast användas den tid och med det ändamål som anges i bekräftelsen. Vid verksamhet på tid som inte är bokad hos kommunen debitera hyresgästen en straffavgift.
- Betalning av avgift för hyrd lokal faktureras i efterhand och fakturan ska vara betald inom 30 dagar från fakturadatum. Om betalning inte sker inom utsatt tid kan hyresgästen stängas av från ytterligare uthyrning. Betalningsvillkoren följer kommunens uppsatta regler vid fakturering.
- Om inte kod kan användas för tillträde till anläggningen kvitterar bokaren ut nycklarna som behövs hos Servicecenter i Stadshuset. Nycklarna ska återlämnas enligt överenskommelse. Om de utkvitterade nycklarna försvinner svarar hyresgästen för eventuella kostnader som uppkommer vid byte av lås/låscylindrar/nycklar. Om nyckeln/taggen/koden inte fungerar går det att ringa Securitas på telefonnummer 010-470 57 58, de har en inställelsetid på 20-60 minuter. Vid kontakt med Securitas ska giltig bokningsbekräftelse uppvisas. Vid brukarfel debiteras hyresgästen utryckningskostnaden.
- Om lokalen/anläggningen används för större arrangemang är det hyresgästens ansvar att se till att erforderliga tillstånd finns och att lagar och förordningar efterlevs under arrangemanget.
- Uthyrning i andra hand är inte tillåtet.
Sponsor- och företagsaktiviteter bokas av ansvarig förening till Normaltaxa. Upplåtelse eller uthyrning i andra hand är inte heller tillåtet för övriga utrymmen såsom kanslier och förråd.
- Nödutgångar får aldrig blockeras eller ställas upp med stenar, skor eller dylikt utan får endast öppnas vid nödsituationer. Det är hyresgästens ansvar att ta del av och följa lokalens gällande utrymningsföreskrifter vid brand eller brandfara och att se till att det inte vistas fler personer i lokalen än vad som är tillåtet.
- Deltagare får inte vistas i lokalen utan ansvarig ledare. Ledaren ansvarar för att god ordning upprätthålls och att ordningsreglerna följs av alla som vistas i lokalen.
- Lokalen med tillhörande omklädningsrum, läktare och korridorer ska grovstädas inom den bokade tid. I grovstädning ingår att all utrustning exempel på detta kan vara mål, mattor och bänkar, ska ställas tillbaka på anvisad plats, att samla ihop skräp och slänga i utplacerade papperskorgar, att sopa planen och eventuellt våttorka för att få bort fläckar, sopa omklädningsrum och läktare. Vid större arrangemang ska sopor slängas i soprum eller ställas på överenskommen plats, sopsäckar och soppåsar bytas ut och nya sättas i. Vid användning av klister ska hela hallen städas efter avslutat pass.
Om ovan städinstruktioner inte följs tas en avgift ut för extra städning. - Ledaren som lämnar lokalen sist ansvarar för att fönster och dörrar är stängda och låsta, att belysningen släcks, att alla kranar är avstängda och att all utrustning är placerad på dess angivna plats.
- I kommunens sporthallar och gymnastiksalar får endast rena gymnastikskor med ljus sula avsedda för inomhusbruk användas.
- Användning av bollar, klubbor eller dylikt och spel i alla former i korridorer, trappor, omklädningsrum med mera är inte tillåtet. Hyresgästen ansvarar själv för skada på eller förlust av medförda tillhörigheter.
- Rökning, alkoholförtäring och all användning av drog- och dopingklassade produkter är förbjudet i kommunens lokaler.
- Det är förbjudet att ta med djur in i kommunens lokaler.
- Flera lokaler är jordnötsfria. Det är därmed absolut förbjudet att införa jordnötter i lokalerna på grund av allergier.
- Om hyresgästen orsakar larm debiteras hyresgästen för de faktiska utryckningskostnaderna.
Om hyresreglerna inte följs kan hyresgästen bli avstängd från ytterligare uthyrning och/eller säsongstider kan avslutas. Om de lokala ordningsföreskrifterna eller personalens tillsägelser inte följs kan det medföra avvisning och/eller avstängning från anläggningen.
Skador eller fel på utrustning och inredning som orsakas av hyresgästen ska snarast anmälas till kommunens Föreningsservice på e-post foreningsservice@kumla.se. Vid skador som uppkommit på grund av ovarsamhet debiteras hyresgästen för den faktiska kostnaden.
Kontakta oss även om det är något ni inte är nöjda med i lokalerna; exempelvis utrustning som är trasig, skadegörelse eller om det är ostädat. Önskvärt är att även skicka med en bild på objektet.
Taxor och avgifter
Gällande taxor och avgifter för bokningar i Kumla kommuns lokaler beslutas av kultur- och fritidsnämnden en gång per år. Fullständigt dokument med taxor och avgifter för 2024 och 2025 hittar du längst ner på sidan.
Ungdomstaxa
Verksamhet för barn och ungdomar 4-25 år. Egenorganiserade ungdomar
13-20 år. Detta i mån av tillgång.
Seniortaxa
Verksamhet för representationslag. Föreningens kärnverksamhet för deltagare över 25 år.
Seniortaxa - Match
Matcher för representationslag. Arrangemang och cuper för seniorverksamhet med deltagare över 25 år.
Folkhälsotaxa
Bidragsberättigad förening vars verksamhet i huvudsak vänder sig till vuxna och som inte har huvudsaklig ungdomsverksamhet för ungdomar upp till 18 år. Folkhälsotaxan gäller också för bidragsberättigad förening som bokar senioraktiviteter utanför ordinarie kärnverksamhet.
Evenemangstaxa
Hyresgäst som bokar för ett kommersiellt arrangemang.
Normaltaxa Övriga kunder som till exempel privatpersoner, studieorganisationer, företag och föreningar som inte är bidragsberättigade i Kumla kommun och som bokar verksamhet som inte är kommersiell.
Larmutryckning; 500 kr + faktisk utryckningskostnad
Beredskapsutryckning: 1 500 kr
Lokaler som inte grovstädats: 350 kr/tim för extra städning hallar/omklädningsrum/utomhusytor
Verksamhet på ej bokad tid: 500 kr + lokalhyra
Nyckel som inte återlämnats: 500 kr + faktisk kostnad för byte av lås
och nycklar.
Om utrustning skadas på grund av oaktsamhet debiteras bokaren faktisk kostnad för reparation eller inköp av ny utrustning.
Taxor och avgifter 2025 i sin helhet Pdf, 411.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Process vid önskemål om säsongstider
Som förening, företag och privatperson i Kumla kommun finns möjlighet att ansöka om säsongstider i kommunens idrottsanläggningar och lokaler.
Som grund vid fördelning av säsongstider finns den av kultur- och fritidsnämnden beslutade "Riktlinjer och prioriteringsordning för bokningar i idrottshallar och idrottsanläggningar" som finns att läsa i sin helhet längre ner på denna sida.
- Föreningservice informerar registrerade föreningar, företag och privatpersoner om hur kommande säsong kommer att se ut tillsammans med övrig information som är relevant att känna till.
- Ett förberedande möte med föreningar som har behov för detta kan planeras in och genomföras innan önskemål om tider skickas in.
- Registrerad bokare lämnar in sin ansökan om önskade säsongstider enligt instruktion.
- Information inhämtas om föreningarnas tävlingsverksamhet från respektive specialidrottsförbund.
- Utifrån fördelningsprinciperna görs en bedömning av inskickade önskemål. Bedömningen gäller önskade säsongstider, antalet lag samt aktivtetens behov.
- I bedömningen vägs nyttjande av bokade tider utifrån tidigare interna kontroller och avbokningar in samt hur väl antalet lag/grupper som bokaren sökt tider för stämt överens med det faktiska antalet.
- Önskemål anpassas till våra anläggningar utifrån de resurser som idrotten kräver.
- Ett säsongsschema skapas. Vid behov har Föreningsservice dialog med aktuella parter.
- Fastställda säsongsstider bokas in i bokningssystemet och bekräftelse skickas per mail.
Sista ansökningsdatum för önskemål om säsongstider i Kumla kommuns lokaler och idrottsanläggningar:
- 31 mars: Säsongstider på utomhusanläggningar
- 19 april: Säsongstider i inomhusanläggningar
- 30 maj: Säsongstider i ishallen
- 1 september: Säsongstider på konstgräs försäsong (1 oktober - 31 december)
- 1 december: Säsongstider på konstgräs högsäsong (1 januari - 30 april
Process vid matchbokningar
- Efter att säsongstiderna är färdigställda öppnas en
matchbokningsperiod. Föreningen inkommer med uppgifter om omgångsintervall för respektive match utifrån spelschema fastställt av specialidrottsförbund. - Föreningens matchtider fördelas i första hand i samma anläggning
som respektive lag har säsongstider. Matchtiderna anpassas efter
tävlingsreglemente och matchens längd. - Ett matchtidsschema skapas. Vid behov har Föreningservice dialog
med föreningarna. - Fastställa matchtider bokas in i bokningssystemet och bekräftelse
skickas per mail.
Fördelning av tider - Prioriteringsordning och riktlinjer
Från och med 2020 gäller den av Kultur- och fritidsnämnden beslutade prioriteringsordning för fördelningen av säsongstider i Kumla kommuns sporthallar och gymnastiksalar.
I nedan fil kan du läsa prioriteringsordningen i sin helhet.
Brandskydd
Vid hyra av lokal är du som hyresgäst skyldig att ha kännedom om de brandskyddsregler som gäller i byggnaden. Som ledare ansvarar du för att alla som vistas i lokalen känner till brandskyddsföreskrifterna. Det är viktigt att känna till var nödutgångarna finns samt vilken släckningsutrustning som finns att tillgå. Nödutgångar och brandskyddsutrustning får inte blockeras. Om det börjar brinna ska lokalen utrymmas omgående och räddningstjänst tillkallas.
Övernattning
I samband med arrangemang som matcher, turneringar, läger eller liknande kan övernattning bokas i vissa kommunala lokaler. Kontakta Föreningsservice för vidare information om lämpliga lokaler för övernattning. Övernattning måste bokas senast 30 dagar innan det planerade tillfället.
Den som är ansvarig för övernattningen ska informera sig och gruppen om de regler och föreskrifter som gäller vid nyttjande av lokalen såsom utrymningsvägar, brandredskap och uppsamlingsplats.
Den som hyr lokalen ansvarar för att underrätta Nerikes Brandkår om att förläggningen äger rum. Organisationen ska bland annat utgöras av säkerhetsansvarig samt vakande nattvakt. Mer information och anmälan finns här: Tillfällig övernattning - Nerikes Brandkår (nerikesbrandkar.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den som utsetts till säkerhetsansvarig ska vara kontaktbar under hela tiden förläggningen äger rum och ansvarar för att:
- De av Nerikes Brandkår angivna riktlinjerna följs.
- Samtliga närvarande ges tillräcklig orientering och information om tillgängliga utrymningsvägar, brandberedskap, utrymningslarmets funktion och signal med mera.
- En lista på övernattande personer finns tillgänglig.
Den eller de som utsetts att vara vakande nattvakt ska kontrollera förläggningslokalerna regelbundet och ska:
- Kunna orientera sig i lokalerna och känna till var övernattningsrum, utrymningsvägar, larmtryckknappar, brandsläckningsredskap, återsamlingsplats med mera finns.
- Kontrollera att ordningsregler efterlevs.
- Ha tillgång till mobiltelefon för att kunna larma 112 och kunna ge information till räddningstjänsten vid en eventuell brand eller annan olycka.
- Ha tillgång till lista på övernattande personer.
- Kunna hantera brandsläckningsredskap.