Bokcirkelkassar

Svårt att välja bok till din bokcirkel? Då kan du låna en bokcirkelkasse från Kumla bibliotek.

Biblioteket lånar ut bokcirkelkassar som innehåller minst 6 exemplar av en bok. Lånetiden är 8 veckor. I kassen finns också lite information om författaren. En person är ansvarig för lån av kassen.

Just nu finns nedanstående titlar att låna. Vi köper nya bokcirkelböcker varje år.

Adichie, Chimamanda Ngozi : Lila hibiskus
Flickan Kambilis far är en hyllad frihetshjälte; hemma är han en tyrann som misshandlar sin familj. Gripande uppväxtskildring från Nigeria.

Alvtegen, Karin: Fjärilseffekten
En svår olycka där en bil och ett tåg krockar. En kvinna som drabbas av en dödlig sjukdom och bryter upp från ett dåligt äktenskap. Kvinnans dotter som bryter kontakten med mamman innan hon hunnit berätta om sjukdomen. Allt detta hänger ihop, då och nu vävs samman i ett oändligt nät.
En bok om hur barndomen påverkar våra liv och om hur det vi gör påverkar andra människor och får konsekvenser vi aldrig kunnat ana

Benedictson, Victoria: Pengar
Selma, 16 år gammal med konstnärsdrömmar, tvingas in i ett äktenskap med en betydligt äldre man. Hur ska hon kunna finna frihet och utrymme att leva?

Boardy, Elin : Mot ljuset
Strax efter andra världskriget följer Elly med på sin systers bröllopsresa till Malaya. Full av frihetslängtan hänförs Elly av djungeln som omger hotellet. Hon förälskar sig, men när Malaya skakas av upplopp, rämnar idyllen.

Delacourt, Grégoire : Allt jag önskar mig
Ägarinnan till en liten sybehörsaffär i Frankrike vinner en dag 18 miljoner euro på lotto och beslutar sig för att inte tala om det för en enda människa, inte ens sin man.

Fox, Paula : Förtvivlade människor
Ett olyckligt äkta par som får allt svårare att förstå sin samtid skildras på ett fantastiskt språk som både är poetiskt och exakt. Allt börjar med att Sophie en dag blir biten av en katt…

Gaudé, Laurent : Familjen Scorta
En dramatisk italiensk släktsaga där vi får följa flera generationer. Fattigdom, utanförskap, rikedom och dramatik i en liten stad där alla känner alla.

Gunnarsson, Hans: All inclusive
En författare med skrivkramp får uppdraget att åka till ett lyxigt all inclusive-ställe och skriva en roman som lockar folk att åka dit. Tillvaron där blir allt märkligare och författaren börjar undra om han är intrigens fånge. 

Diakté, Jason Timbuktu
I sökandet efter sina rötter gräver Jason Diakité i sin familjehistoria. Från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.
En gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet. Jason Timbuktu Diakté, utvald författare Örebro län läser 2019

Hansen, Dörte : Körsbärslandet
En släktroman om tre generationer kvinnor. Alla påverkas de på ett eller annat sätt av kriget. Samtidigt handlar det om komiska kulturkrockar mellan storstadshipsters och bönder.

Haushofer, Marlen : Väggen
Ensam kvar i en jaktstuga i bergen, finner en kvinna att hon inte kan ta sig därifrån. En osynlig vägg hindrar henne. På andra sidan tycks alla vara döda. Tillsammans med några husdjur måste hon nu försöka överleva.

Ishiguro, Kazuo: Återstoden av dagen
Den hängivne butlern mr Stevens ger sig ut på sitt livs första semesterresa. Han är en man som alltid haft jänrhård kontroll över sina känslor, men när han nu tänker på sitt live på godset Darlington Hall, väcks smärtsamma minnen. Vemodigt och humoristiskt om missriktad idealism och förträngda känslor. Nobelpristagare.

Jacobsen, Roy : De osynliga
En vacker och gripande berättelse om Ingrid som tillsammans med sin familj bor på en liten ö i Nordnorge. Hårt arbete, fattigdom, dramatik men också glädje över att få leva här och nu.

Kallifatides, Theodor : Med sina läppars svalka
Genom Elenas händelserika liv skildras en stor del av Greklands och dess emigranters historia under 1900-talet. Boken handlar också om kärlek och ett långt äktenskap som håller trots alla påfrestningar.

Kent, Hannah : En mörderska bland oss
Island 1829. Den dödsdömda pigan Agnes väntar på sin avrättning, inhyst på en avsides belägen gård. Familjen på gården undviker till en början all kontakt, men snart väcks frågor och tvivel om hennes skuld.

Khemiri, Jonas Hassen : Allt jag inte minns
Samuel är död. En författare samlar röster om hans sista tid i livet. Men vem går att lita på? En berättelse och kärlek, vänskap och våld och om öden som korsar varandra i dagens Stockholm.

Klaussmann, Liza : Tigrar i rött väder
Genom kusinerna Nick och Helena och deras familjer skildras glamour, familjehemligheter, fasader som rämnar, krig, mord. USA 1940 – 1960-talet.

Lagerlöf, Selma : Bannlyst
En mörk berättelse kring tiden för första världskriget som handlar om kannibalism, hustrumisshandel, skam, svartsjuka och kärlek. Huvudpersonen Sven Elversson har varit nära att dö under en nordpolsexpedition och nu efteråt misstänks han för att i nöd ha ätit människokött. Ett fruktansvärt brott i omgivningens ögon.

Lindgren, Barbro: Ingenting hände två gånger
Tankar om vardagens mysterier och om livet som det ter sig under ett år på Öland. Smått och stort skildras med eftertänksamhet och klokhet. Barbro Lindgren, utvald författare i Örebro län läser 2018.

McEwand, Ian : Domaren
En spännande roman om moraliska dilemman. Fiona May, hovrättsdomare specialiserad på familjerättsfrågor, ställs inför svåra val där det stundtals handlar om liv eller död.

Olofsson, Elin: Krokas
1949 kommer tyska Uli till Krokom. Hon är utblottad, klädd i en stulen kappa. Hon har en bunt brev som en Elsa Andersson, boende i Krokom, skrivit till Ulis döde älskare. Uli måste få veta varför Elsa skrivit de där breven

Paborn, Sara: Blybröllop
Sorgligt och roligt om hur Irene bara ser en enda utväg ut ur sitt långa äktenskap med kabeldragaren Horst. Hon ska förgifta honom! En komedi med mörka undertoner om påtvingad tvåsamhet och kvinnlig hämnd.
Palm, Anna-Karin: Målarens döttrar
Två syskon reser till England för att leta efter sin försvunne far. Hundra år tidigare växer Laura upp tillsammans med sin syster och sin far konstnären. Två berättelser flätas samman. Men hur hänger allting egentligen ihop?

Pettersson, Lars: Slaktmånad
Deckare. Åklagare Anna Magnusson är renägare på deltid. När en tjänsteman i regeringen hittas skjuten utanför byn, dras hon in i fallet. Strålande miljöskildring av samernas liv  och livsvillkor i Norden idag.  

Rogan, Charlotte: Livbåten
Psykologisk thriller
1914 förliser en oceanångare på väg till USA. 39 människor räddar sig i en livbåt byggd för att bära 20. Den unga Grace dras med i en ödesdiger maktkamp där livet står på spel. Några måste offras för att andra ska kunna överleva. 

Sem Sandberg, Steve: Stormen
Om kärlek och om hat.
Om en ö som under Quislings regering blev en koloni för fattiga barn, om de märkliga människor som fanns där, om huvudpersoner Andreas och hans komplicerade kärlek till systern Minna, om deras föräldrar som mystiskt försvann

Sendker, Jan-Philipp : Konsten att höra hjärtslag
När Julias pappa försvinner spårlöst, inser hon att han aldrig sagt något om sin uppväxt. Ett brev för henne till pappans barndomsby i Burma. Där får hon veta saker som han inte berättat för sin amerikanska familj.

Smith, Zadie : NW
Läsarna av denna bok, fylld av litterär experimentlusta, får ta del av en rik och målande skildring av dagens London och några av dess invånare.

Tong Cuong, Valérie : Mirakelverkstaden
När allt tycks förlorat, sträcker Jean med mirakelverkstaden ut en hjälpande hand och uträttar underverk. Men kan man återskapa sig själv och är Jean verkligen den genuint goda människa han verkar vara?

Trosell, Aino : En egen strand
Två utbrända systrar ger sig av till en obebodd i Söderhavet. Men det som skulle bli en tid av återhämtning, blir någonting helt annat. Sanningar avslöjas och till slut blir det riktigt farligt.

Vallgren, Carl Johan: Den vidunderliga kärlekens historia
1813 föds Hercule Barfuss. Han har fantastiska förmågor men är så svårt vanskapt att han väcker människors fasa. Samma natt föds Henriette och till henne hyser Hercule en okuvlig kärlek som aldrig tar slut. Läsaren får följa med på en spännande resa genom 1800-talet och dess människor, tankesätt och kultur.

Whitehead, Colin: Den underjordiska järnvägen
Cora flyr sitt liv som slav på bomullsplantagen med hjälp av den underjordiska järnvägen. En skoningslös slavjägare vägrar ge upp jakten på henne. Boken har hyllats som en historisk roman som äger stor relevans för vår egen tid.

Wolizer, Meg: Hustrun
Joan vill inte längre vara den perfekta författarhustrun. Efter fyrtio års äktenskap bestämmer hon sig för att lämna sin världsberömde man. Bitskt och roande om skrivande, livsval och äktenskap.

Östergren, Klas: Twist
Efterkrigstiden i Sverige skildras genom Anne-Marie (eller Ami eller Anna eller Annie som hon också kallar sig) och de som trott sig ha stått henne nära. En historia med många överraskande vändningar om att utnyttja och att bli utnyttjad.