Bokcirkelkassar

Svårt att välja bok till din bokcirkel? Då kan du låna en bokcirkelkasse från Kumla bibliotek.

Biblioteket lånar ut bokcirkelkassar som innehåller vanligtvis minst 6 exemplar av en bok. Lånetiden är 8 veckor. En person är ansvarig för lånet av kassen.

Just nu finns nedanstående titlar att låna. Vi köper nya bokcirkelböcker varje år.

 • Adichie, Chimamanda Ngozi: Lila hibiskus
  Flickan Kambilis far är en hyllad frihetshjälte; hemma är han en tyrann som misshandlar sin familj. Gripande uppväxtskildring från Nigeria.
 • Alvtegen, Karin: Fjärilseffekten
  En svår olycka där en bil och ett tåg krockar. En kvinna som drabbas av en dödlig sjukdom och bryter upp från ett dåligt äktenskap. Kvinnans dotter som bryter kontakten med mamman innan hon hunnit berätta om sjukdomen. Allt detta hänger ihop, då och nu vävs samman i ett oändligt nät. En bok om hur barndomen påverkar våra liv och om hur det vi gör påverkar andra människor och får konsekvenser vi aldrig kunnat ana
 • Benedictson, Victoria: Pengar
  Selma, 16 år gammal med konstnärsdrömmar, tvingas in i ett äktenskap med en betydligt äldre man. Hur ska hon kunna finna frihet och utrymme att leva?
 • Boardy, Elin: Mot ljuset
  Strax efter andra världskriget följer Elly med på sin systers bröllopsresa till Malaya. Full av frihetslängtan hänförs Elly av djungeln som omger hotellet. Hon förälskar sig, men när Malaya skakas av upplopp, rämnar idyllen.
 • Calvino, Italo: Klätterbaronen
  Italiensk klassiker från 1957. Berättelsen om en ung italiensk adelsman som i revolt mot sin far beslutar sig för att leva resten av sitt liv i träden. På en klar prosa och med en hisnande uppfinningsrikedom skildrar Calvino klätterbaronens äventyrliga liv på den italienska landsbygden.
 • Cleft, Bethany: Överlevaren
  En kvinna i London har ensam överlevt viruset som utplånat hela mänskligheten. Helt oförberedd måste hon klara sig på egen hand. Med en hund som enda sällskap ger hon sig ut på en resa för att ta reda på om hon verkligen är den enda överlevaren. Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen och vem hon nu är.
 • Delacourt, Grégoire: Allt jag önskar mig
  Ägarinnan till en liten sybehörsaffär i Frankrike vinner en dag 18 miljoner euro på lotto och beslutar sig för att inte tala om det för en enda människa, inte ens sin man.
 • Diakté, Jason Timbuktu: En droppe midnatt
  I sökandet efter sina rötter gräver Jason Diakité i sin familjehistoria. Från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.
  En gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet. Jason Timbuktu Diakté, utvald författare Örebro län läser 2019.
 • Donoghue, Emma: Fränder
  En 79-årig kemiprofessor tvingas ta hand om en övergiven elvaårig släkting som han aldrig träffat. Han är änkling som, bor i New York och ska just resa till sitt födelseland Frankrike. Han tar med pojken på resan, som blir en strapatsrik upplevelse för dem båda. Som extra krydda finns en mystisk familjehemlighet som de nystar upp.
 • Fitzgerald, Scott F: Den store Gatsby
  Klassiker. En kärlekshistoria som utspelas en glittrig partyvärld i New York under 1920-talet: nattklubbar, snabba sportbilar, lyxiga villor. Här finns också den hemlighetsfulle Jay Gatsby, en mycket förmögen man som brukar ge storslagna fester utan att själv visa sig.
 • Fox, Paula: Förtvivlade människor
  Ett olyckligt äkta par som får allt svårare att förstå sin samtid skildras på ett fantastiskt språk som både är poetiskt och exakt. Allt börjar med att Sophie en dag blir biten av en katt…
 • Gardam, Jane: En engelsk gentelman
  Sitt smeknamn, eller kanske öknamn, har sir Edward Feathers hittat på själv med inspiration från en uppväxt i utkanterna av det engelska imperiet: Gamle Filth (Failed In London, Try Hongkong). Han var en gång en uppburen advokat och domare i Hongkong, nu är han gammal och utlämnad till minnena av en kärlekslös barndom och en livslång kärlek till hustrun Betty.
 • Gaudé, Laurent : Familjen Scorta
  En dramatisk italiensk släktsaga där vi får följa flera generationer. Fattigdom, utanförskap, rikedom och dramatik i en liten stad där alla känner alla.
 • Ginzburg, Natalia: Familjelexikon
  Självbiografisk italiensk klassiker om en familj. Fadern Giuseppe och modern Lidia – ständigt på kollisionskurs – fyller huset med vänner, böcker och politik, allt medan de fem barnen växer upp och Mussolinis skugga faller över landet.
 • Gustavsdotter, Maria: En sekund är jag evig
  Birgitta har rest till Skåne för att ordna med sin mors begravning. Hon hittar sin fars efterlämnade papper och börjar läsa. I en parallell historia möter vi Annika som lever i början av 1700-talet. När hennes mor dör, blir hon tvungen att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?
 • Hansen, Dörte: Körsbärslandet
  En släktroman om tre generationer kvinnor. Alla påverkas de på ett eller annat sätt av kriget. Samtidigt handlar det om komiska kulturkrockar mellan storstadshipsters och bönder.
 • Haushofer, Marlen: Väggen
  Ensam kvar i en jaktstuga i bergen, finner en kvinna att hon inte kan ta sig därifrån. En osynlig vägg hindrar henne. På andra sidan tycks alla vara döda. Tillsammans med några husdjur måste hon nu försöka överleva.
 • Ishiguro, Kazuo: Återstoden av dagen
  Den hängivne butlern mr Stevens ger sig ut på sitt livs första semesterresa. Han är en man som alltid haft järnhård kontroll över sina känslor, men när han nu tänker på sitt liv på godset Darlington Hall, väcks smärtsamma minnen. Vemodigt och humoristiskt om missriktad idealism och förträngda känslor. Nobelpristagare.
 • Iturbe, Antonio: Bibliotekarien i Auschwitz
  Romanen bygger på en verklig historia om överlevaren Dita Kraus som blir hemlig bibliotekarie i förintelselägret Auschwitz. Åtta dyrbara böcker smugglas förbi vakterna och hålls gömda. Böcker är farliga eftersom de får människor att tänka
 • Jacobsen, Roy: De osynliga
  En vacker och gripande berättelse om Ingrid som tillsammans med sin familj bor på en liten ö i Nordnorge. Hårt arbete, fattigdom, dramatik men också glädje över att få leva här och nu.
 • Jón Kalman Stefánsson: Fiskarna har inga fötter
  Berättelsen utspelar sig på Islands östkust bland berg och fjordar. Den handlar om en släkt som vi följer från början av 1900-talet fram till våra dagar. Det är berättelsen om människor som älskar och plågas, som söker och flyr, om smärta och saknad, övervåld och ett hav utan fiskekvoter
 • Kallifatides, Theodor: Med sina läppars svalka
  Genom Elenas händelserika liv skildras en stor del av Greklands och dess emigranters historia under 1900-talet. Boken handlar också om kärlek och ett långt äktenskap som håller trots alla påfrestningar.
 • Keilson, Hans: Komedi i moll
  Wim och Marie är ett helt vanligt par som lever i Holland under den tyska ockupationen. Men de bär på en hemlighet: sedan flera månader tillbaka har de en judisk man, Nico, gömd i sitt hem. När Nico plötsligt blir sjuk i lunginflammation och dör uppstår problem: hur ska de göra för att bli av med kroppen? Deras försök blir mitt i allvaret nästan komiska. Och i ett av världshistoriens värsta skeenden kan en komedi lätt förvandlas till tragedi.
 • Klang, Cecilia: Kan innehålla spår av Tommy Roos
  Om det lilla livets stora händelser. Om den man önskat bli och den man faktiskt blev. Om en liten bruksorts kamp för att få finnas kvar. Vi möter Tommy Roos som blir totalt överraskad när hans fru sedan många år vill skiljas. När livet känns som mörkast dyker en operasångerska upp i hans liv…
 • Kent, Hannah: En mörderska bland oss
  Island 1829. Den dödsdömda pigan Agnes väntar på sin avrättning, inhyst på en avsides belägen gård. Familjen på gården undviker till en början all kontakt, men snart väcks frågor och tvivel om hennes skuld.
 • Klaussmann, Liza: Tigrar i rött väder
  Genom kusinerna Nick och Helena och deras familjer skildras glamour, familjehemligheter, fasader som rämnar, krig, mord. USA 1940–1960-talet.
 • Krauss, Nicole: Dunkel skog
  En förmögen advokat från New York försvinner från hotell Hilton i Tel Aviv. Hans portfölj hittas av polisen ute i öknen. Till samma hotell kommer en amerikansk författare med skrivkramp. Hon blir kontaktad av en man som vill anförtro henne en hemlighet om Frans Kafka. En roman om självförverkligande och förändring. Om ensamhet, flykt och identitet.
 • Lagerlöf, Selma: Bannlyst
  En mörk berättelse kring tiden för första världskriget som handlar om kannibalism, hustrumisshandel, skam, svartsjuka och kärlek. Huvudpersonen Sven Elversson har varit nära att dö under en nordpolsexpedition och nu efteråt misstänks han för att i nöd ha ätit människokött. Ett fruktansvärt brott i omgivningens ögon.
 • Laestadius, Ann-Helén: Stöld
  Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.
  En vild och vacker jojk till renskötarlivet, en fin uppväxtskildring, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningen mellan samer och bybor förgiftar generationer.
 • Lebedev, Sergej: Debutant
  En vacker sommardag avlider en äldre man, en rysk emigrant, på uteserveringen till en välbesökt restaurang i en europeisk småstad. Den ryska underrättelsetjänstens långa arm har, efter nästan trettio år, hunnit ifatt den landsflyktige förrädaren. En kuslig roman, spännande som en deckare, om ett korrupt samhälle, som styrs av rädsla, och där inte ens de mest uppsatta medlöparna kan gå säkra.
 • Lidman, Sara: Tjärdalen
  Sara Lidmans debutroman, en modern klassiker.
  I en by i Västerbotten bränner Nils en tjärdal. Ett illdåd utförs och tjärdalen förstörs, vilket leder till stora konflikter i byn.
 • Liksom, Rosa: Kupé nr 6
  Det är 1980-tal. En arkitektstuderande ung kvinna tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande buse på väg till ett bygge. I den lilla trånga kupén möter öst väst och under den flera veckor långa resan berättar den manschauvinistiske mördaren hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjet.
 • Lindgren, Barbro: Ingenting hände två gånger
  Tankar om vardagens mysterier och om livet som det ter sig under ett år på Öland. Smått och stort skildras med eftertänksamhet och klokhet. Barbro Lindgren, utvald författare i Örebro län läser 2018.
 • Lunde, Maja: Blå
  2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last.
  2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.
 • McConagy, Charlotte: När vargarna kom
  Inti reser med ett team biologer och sin tvillingsyster Aggie till Skottland där de ska försöka återinföra vargar. Inti hoppas att det ska rädda både det döende landskapet och hennes svårt traumatiserade syster. När så en av lokalborna hittas död, tror alla, utom Inti, att det är vargarnas verk.
 • McEwand, Ian: Domaren
  En spännande roman om moraliska dilemman. Fiona May, hovrättsdomare specialiserad på familjerättsfrågor, ställs inför svåra val där det stundtals handlar om liv eller död.
 • Murata, Sayaka: Hur mår fröken Furukura?
  Keiko Fukurura är 36 år gammal och har jobbat i samma lilla närbutik i 18 år. Hon borde skaffa sig pojkvän och ett riktigt jobb, tycker omgivningen. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening.
 • Naseh, Negar: En handfull vind
  Året är 1978 och det är revolution i Iran. Minou, som är gravid, följer tillsammans med sin son Nima händelserna från sin balkong. Hennes man är i Sverige. Den oroliga Minou ringer honom nästan varje dag. I en parallell handling möter vi också den landsflyktige shahen.
  Om kamp och flykt, sårbarhet och samhörighet.
 • Ng, Celeste: Små eldar överallt
  Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.
 • Nordquist, Lina: Dit du går, följer jag
  Vid sekelskiftet 1900 flyr Unni, Armod och lille Roar från Norge. De slår sig ner i ett ödetorp i Hälsingland.
 • Olofsson, Elin: Krokas
  1949 kommer tyska Uli till Krokom. Hon är utblottad, klädd i en stulen kappa. Hon har en bunt brev som en Elsa Andersson, boende i Krokom, skrivit till Ulis döde älskare. Uli måste få veta varför Elsa skrivit de där breven
 • Ondaatje, Michael: Lyktsken
  I London efter kriget blir tonåringarna Nathaniel och Rachel övergivna av sina föräldrar. En man kallad Nattfjärilen tar hand om syskonen, men framstår direkt som en olämplig beskyddare. Syskonen misstänker att han är kriminell, och blir än mer övertygade när de lär känna hans excentriska vänner. När Nathaniel som vuxen försöker förstå åren efter kriget och hans mors roll i det, är hans minnen bedrägliga och familjens hemligheter djupt fördolda.
 • Paborn, Sara: Blybröllop
  Sorgligt och roligt om hur Irene bara ser en enda utväg ut ur sitt långa äktenskap med kabeldragaren Horst. Hon ska förgifta honom! En komedi med mörka undertoner om påtvingad tvåsamhet och kvinnlig hämnd.
 • Palm, Anna-Karin: Målarens döttrar
  Två syskon reser till England för att leta efter sin försvunne far. Hundra år tidigare växer Laura upp tillsammans med sin syster och sin far konstnären. Två berättelser flätas samman. Men hur hänger allting egentligen ihop?
 • Pettersson, Lars: Slaktmånad
  Deckare. Åklagare Anna Magnusson är renägare på deltid. När en tjänsteman i regeringen hittas skjuten utanför byn, dras hon in i fallet. Strålande miljöskildring av samernas liv  och livsvillkor i Norden idag.  
 • Schulman, Ninni: Bara du
  Relationsthriller där två trasiga själar hittar varandra. Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet. Det är en stark historia om ensamhet och kärlek, beroende och besatthet.
 • Rogan, Charlotte: Livbåten
  Psykologisk thriller
  1914 förliser en oceanångare på väg till USA. 39 människor räddar sig i en livbåt byggd för att bära 20. Den unga Grace dras med i en ödesdiger maktkamp där livet står på spel. Några måste offras för att andra ska kunna överleva. 
 • Sem Sandberg, Steve: Stormen
  Om kärlek och om hat.
  Om en ö som under Quislings regering blev en koloni för fattiga barn, om de märkliga människor som fanns där, om huvudpersoner Andreas och hans komplicerade kärlek till systern Minna, om deras föräldrar som mystiskt försvann
 • Sendker, Jan-Philipp : Konsten att höra hjärtslag
  När Julias pappa försvinner spårlöst, inser hon att han aldrig sagt något om sin uppväxt. Ett brev för henne till pappans barndomsby i Burma. Där får hon veta saker som han inte berättat för sin amerikanska familj.
 • Taska, Ilmar: Mannen i bilen
  Estland, Tallin, år 1946. Historisk dramathriller om utrensningen av oliktänkande. Mannen i den fina bilen gör sig till vän med en liten pojke vars pappa lever gömd. En dag är pappan borta och pojken tvingas snart ut i den farliga eftkrigstida världen.
 • Tong Cuong, Valérie: Mirakelverkstaden
  När allt tycks förlorat, sträcker Jean med mirakelverkstaden ut en hjälpande hand och uträttar underverk. Men kan man återskapa sig själv och är Jean verkligen den genuint goda människa han verkar vara?
 • Trosell, Aino: En egen strand
  Två utbrända systrar ger sig av till en obebodd ö i Söderhavet. Men det som skulle bli en tid av återhämtning, blir någonting helt annat. Sanningar avslöjas och till slut blir det riktigt farligt.
 • Vallgren, Carl Johan: Den vidunderliga kärlekens historia
  1813 föds Hercule Barfuss. Han har fantastiska förmågor men är så svårt vanskapt att han väcker människors fasa. Samma natt föds Henriette och till henne hyser Hercule en okuvlig kärlek som aldrig tar slut. Läsaren får följa med på en spännande resa genom 1800-talet och dess människor, tankesätt och kultur.
 • Washburn, Kawai Strong: Hajar i räddningens tid
  Sjuåriga Nainoa faller i vattnet och blir mirakulöst räddad av hajar. Det är ett tecken från de gamla hawaiianska gudarna och pojken visar sig snart ha helande krafter. Nu kretsar allt i familjen kring Nainoa. Föräldrarna ser honom som en som ska rädda familjen och Hawaii och dessutom som en inkomstkälla. Syskonen tvingas leva i skuggan av sin mirakelbror. Om hur gamla myter fortfarande är levande i vår tid, om familjerelationer och exil.
 • Whitehead, Colin: Den underjordiska järnvägen
  Cora flyr sitt liv som slav på bomullsplantagen med hjälp av den underjordiska järnvägen. En skoningslös slavjägare vägrar ge upp jakten på henne. Boken har hyllats som en historisk roman som äger stor relevans för vår egen tid.
 • Virdborg, Jerker: Svart krabba
  Ett nordligt land, som påminner om Sverige, en tid som kan vara vår. Det är krig. Fyra män som inte känner varandra får ett uppdrag som för dem ut på havsisarna. Uppdraget är farligt, och männen är utsatta för en press som de har svårt att handskas med. Kan de lita på varandra? Om utsatthet, om tillit, mod och misstro, om att förmå vara mänsklig när den yttre och inre spänningen är mycket stor.
 • Wolizer, Meg: Hustrun
  Joan vill inte längre vara den perfekta författarhustrun. Efter fyrtio års äktenskap bestämmer hon sig för att lämna sin världsberömde man. Bitskt och roande om skrivande, livsval och äktenskap.
 • Östergren, Klas: Twist
  Efterkrigstiden i Sverige skildras genom Anne-Marie (eller Ami eller Anna eller Annie som hon också kallar sig) och de som trott sig ha stått henne nära. En historia med många överraskande vändningar om att utnyttja och att bli utnyttjad.


Bibliotekskort och personuppgifter

Uppgifterna du lämnar när du ansöker om bibliotekskort behandlas av Kultur- och fritidsnämnden Kumla kommun. Nås enklast via servicecenter, 019-58 80 00 eller servicecenter@kumla.se.

Kumla kommun har ett dataskyddsombud som du enklast kontaktar genom att mejla dataskyddsombud@kumla.se eller ringa 019-58 80 00. Dataskyddsombudet har som uppgift att bland annat kontrollera att kommunen följer EU:s dataskyddsförordning, som gäller som lag i Sverige och har ersatt personuppgiftslagen (PUL) , och att samarbeta med Datainspektionen som är tillsynsmyndighet för behandling av personuppgifter.

Nämnden kommer behandla personuppgifterna du lämnar i syfte att hantera
bibliotekets cirkulation av medier. Person som skaffar ett bibliotekskort ingår ett avtal med biblioteket. Vi behöver dina personuppgifter för att säkerställa din identitet och fullgöra bibliotekets del av avtalet med dig.

Dina personuppgifter sparas så länge nämnden har behov av att handlägga ditt ärende. Dina personuppgifter gallras efter 5 år om du inte använt ditt bibliotekskort. Information om lånade medier raderas så snart återlämning gjorts.

Du har rätt att begära att kommunen rättar dina personuppgifter om de är felaktiga, att kommunen raderar dina personuppgifter eller att invända mot att personuppgifterna behandlas. Kommunen har dock rätt att under vissa förutsättningar inte tillmötesgå din begäran. Du har även rätt att få bekräftelse på om dina personuppgifter behandlas, vilka personuppgifter det är och viss annan information knuten till det, så kallat registerutdrag. För att begära registerutdrag kan du använda vår e-tjänst som du når här: https://etjanst.kumla.se/oversikt/overview/393. Du kan bara begära registerutdrag för dina egna personuppgifter.

Nämnden anlitar ett personuppgiftsbiträde, Axiell, som har tillgång till dina
personuppgifter. Biträdet får inte använda personuppgifterna i strid med vad nämnden har bestämt.

Om du anser att nämnden behandlar dina personuppgifter felaktigt, utan rättslig grund eller om du har andra frågor kring nämndens behandling av dina personuppgifter så har du rätt att lämna klagomål till Datainspektionen.