Barngrupper

Har du en förälder eller annan närstående som har eller har haft ett beroende? Eller har du föräldrar som är separerade och behöver någon att prata med?

I Kumla kommun har vi två barngrupper.

Ventilen som riktar sig till dig som är mellan 6-18 år och som har en förälder eller annan närstående som har eller har haft ett beroende.

Skilda världar som riktar sig till dig som är mellan 6-18 år och som syftar till att stötta barn och ungdomar som lever med separerade föräldrar.

Ventilen

Ventilen är en barn- och ungdomsgrupp som är till för dig som är mellan 6-18 år och som har en förälder, eller annan i din närhet, som har eller har haft ett beroende.

Det är vanligt att du som barn/ungdom kan känna dig ensam om dina upplevelser. Ibland kan det kännas som att det är ditt fel att din förälder har ett beroende. Det kan också vara så att man vill ta på sig ansvaret i hemmet och hjälpa sin förälder att bli fri från sitt beroende. Genom att gå i Ventilen får du en möjlighet att träffa andra barn i samma situation som dig. Där kan du prata om dina tankar och känslor om din förälders beroende. Med hjälp av gruppen slipper du känna dig ensam.

Våra träffar

Gruppen träffas en gång i veckan under 90 minuter. Vi träffas ungefär 10 gånger per termin och är lediga under loven. På träffarna gör vi olika övningar och aktiviteter som gör att du får lära dig mer om vad ett beroende är och hur det fungerar. Du får också möjligheten att prata om hur du har det hemma. Du får även lyssna på hur andra barn och ungdomar har det. Vi pratar om att barnet inte ska behöva hjälpa sin förälder att bli fri från sitt beroende och att det inte är barns fel. Och kom ihåg, vi bjuder alltid på mellanmål under våra träffar!

Terminens första träff med Ventilen kommer att ske under vecka 38. Vi återkommer med mer information om exakt datum och tid.

Kontakta oss

Sofia Karlsson, barngruppsledare/familjebehandlare
019-58 85 62
sofia.karlsson4@kumla.se

Petra Hagerius, barngruppsledare/skolkurator
019-58 89 18
petra.hagerius@kumla.se

Skilda världar

Skilda världar är en barn- och ungdomsgrupp som är till för dig mellan 6-18 år som lever med separerade föräldrar. I gruppen tar vi upp olika teman och alla får en chans att prata om sina tankar och känslor kring föräldrarnas separation och den förändring som det kan innebära.

En separation kan vara en jobbig händelse i en familj och ibland kan man behöva träffa andra i samma situation och prata om det man varit med om. Du får lyssna på hur andra barn och ungdomar har det. Det kan vara så att du som barn eller ungdom känner dig ensam om att ha separerade föräldrar. Ibland kan det även kännas som att det är ditt fel att dina föräldrar separerat. Vi pratar om att det inte är barnets fel att föräldrarna separerar och att barnet inte har något ansvar för att lösa föräldrarnas eventuella konflikter.

Våra träffar

Gruppen träffas en gång i veckan under 90 minuter. Vi träffas ungefär 10 gånger per termin och är lediga under loven. I gruppen blandar vi olika aktiviteter och övningar med mycket lek. Och kom ihåg, vi bjuder alltid på mellanmål under våra träffar!

Vi planerar att starta upp Skilda världar till höstterminen 2023, men vi tar gärna emot intresseanmälningar redan nu.

Kontakta oss

Sofia Karlsson, barngruppsledare/familjebehandlare
019-58 85 62
sofia.karlsson4@kumla.se

Petra Hagerius, barngruppsledare/skolkurator
019-58 89 18
petra.hagerius@kumla.se