Budget- och skuldrådgivning

Kommunens budget- och skuldrådgivare kan ge dig råd och stöd att hitta lösningar för din ekonomiska situation. Rådgivningen är kostnadsfri och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.

Budgetrådgivning

Budgetrådgivning är till för att skapa ett utrymme, överblick och förståelse för din ekonomi. Grunden för att hitta lösningar är att göra en budget och ta reda på de inkomster/utgifter. Med en sådan utläggning kan en förståelse ges där antingen du på egen hand eller tillsammans med en rådgivare arbeta för att skapa en hållbar ekonomisk situation för dig. Nedan följer två källor och viktiga verktyg som du kan använda som hjälp för att förstå din ekonomiska situation och hur du kan påverka den:

På konsumentverkets hemsida kan du själv prova olika beräkningar och vanor, få fler råd om din ekonomi och göra anmälningar vid fall du blivit orättvist behandlad eller bedragen som konsument: Konsumentverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följande länk är direkt till konsumentverkets budgetverktyg: konsumentverket.se/budgetkalkylen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallå konsument är en bra källa för dig som vill veta mer om dina rättigheter vid reklamationer av olika typer av varor och tjänster: hallakonsument.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skuldrådgivning

Skuldrådgivning är till för att hitta lösningar på din skuldproblematik. Det innebär att hela ekonomin granskas, detta är viktigt både för dig själv och dina fordringsägare. Rådgivningen inriktas på att du själv ska klara av din ekonomi.

När skuldbördan blir för stor och det inte räcker med budgetrådgivning, uppgörelser med fordringsägarna eller andra åtgärder kan en ansökan om skuldsanering hos Kronofogden bli en alternativ lösning.

Mer information om skuldrådgivning och skuldsanering finns på Kronofogdens hemsida genom följande länk: Kronofogden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt med budget och skuldrådgivare

Vår budget- och skuldrådgivare heter Christel Eriksson. Hon finns tillgänglig för rådgivning på telefon vardagar kl 08.30-09.30. Du når henne enklast genom att ringa kommunens Servicecenter på 019-58 80 00.

När du tagit kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare kommer första samtalet att ske via telefon för att vi ska få en inblick i din situation. Därefter kan besök för rådgivning bokas in vid behov.

Även den som redan har skuldsanering kan kontakta vår budget- och skuldrådgivare vid frågor och vid behov av stöd.

Behöver du enklare hjälp med konsumentrådgivning i stället? Då har vi en konsumentrådgivare i kommunen. Här finns information om kommunens konsumentvägledning. Öppnas i nytt fönster.