Att hålla avstånd är att visa omtanke. Kom ihåg - håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom!

Mat till äldre

Måltidsverksamheten arbetar aktivt med att maten och servicen kring den ska vara en viktig del av vardagen och ett av de stora glädjeämnena. Med anledning av den pågående pandemin håller våra seniorrestauranger stängt tills vidare.

Åldrandet gör att risken för sjukdom och undernäring ökar. Det är därför av extra stor vikt att de måltider som serveras i äldreomsorgen håller hög kvalitet och anpassas efter de äldres behov, vanor och önskemål. Många får bättre aptit av att äta tillsammans med andra men allra bäst är om den enskilde kan välja själv när, vad och tillsammans med vem måltiden ska ätas.

Mat på äldreboenden

Du som bor på ett av kommunens äldreboenden får alla måltider serverade där. De flesta som bor på särskilt boende har dålig aptit och behöver därför äta många små måltider utspridda över dagen för att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen.

Som grund används A-kost (allmän kost för sjuka) i våra äldreboenden men till de som behöver serveras även E-kost (energi- och proteinrik kost). De som behöver får konsistensanpassad mat eller annan form av specialkost. Till grund för de måltider som serveras i kommunens äldreboenden ligger Livsmedelsverkets rekommendationer "Bra mat för äldre".

Var tillagas maten?

Kungsgårdens kök

Tillagar mat till Kungsgårnden och Solbacka

Hemgårdens kök

Tillagar mat till Hemgården och Bataljonen. Köket lagar även mat till Lillhedens skola och förskola.

Akvarellens kök

Tillagar mat till Akvarellen samt till dagvården. Köket tillagar och packar även kylda matlådor för hemleverans.

Mattjänst

Den som bor hemma och har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om mattjänst via kommunens biståndshandläggare. Varje dag kan den som beviljats mattjänst välja mellan tre maträtter samt olika tillbehör. De kylda matlådorna levereras med matbil eller av hemtjänstens personal.

Mat på kommunens serveringar

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendation om att riskgrupper ska skyddas har vi beslutat att tillfälligt stänga våra seniorrestauranger. Det innebär att restaurangerna på Kvarngården och Hemgården kommer att vara fortsatt stängda tills vidare. Kungsgårdens servering är permanent stängd, detta på grund av ombyggnation.

Vi bryr oss om dig och ber dig därför att vara försiktig i tider som dessa!