Upphandling, e-handel och inköp
Kumla kommuns inköp ska präglas av affärsmässighet och ansvarfull hantering av kommunens skattemedel. Den goda affären står i fokus, baserad på en helhetssyn med kommunens gemensamma bästa som mål.
I alla inköp och upphandlingar ska kommunen eftersträva produkter, tjänster eller entreprenader som sett under sin hela livslängd är skonsamma för klimatet och miljön, främjar en hållbar samhällsutveckling och social hållbarhet. Kommunen eftersträvar även att motverka välfärdsbrottslighet och uppnå relevanta säkerhetsparametrar. För våra varukontrakt eftersträvar vi att i största möjliga mån implementera E-handel för att effektivisera inköpsarbetet.
För alla inköp måste kommunen följa gällande upphandlingslagstiftning. Vanligaste lagen är LOU (lagen om offentlig upphandling). Lagen säger inte vad som ska köpas men hur ett inköp ska gå till, det är alltså en lagstyrd formaliserad inköpsprocess. Vill du veta mer och få bättre inblick i regelverket kring LOU så är Upphandlingsmyndighetens webbplats en bra plats att börja på.
Klicka här för att komma till Upphandlingsmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.
Hur hittar du våra upphandlingar?
För att bli leverantör till Kumla kommun behöver du bevaka och hålla dig uppdaterad om aktuella upphandlingar inom ditt företags affärsområde och känna till hur du hittar dessa. Kommunens upphandlingar annonseras för närvarande i Mercell Tendsign.
Klicka här för att komma till pågående upphandlingar. Länk till annan webbplats.
Förbered och planera inför att lämna anbud
Att samverka och göra affärer med offentlig sektor kan innebära stora möjligheter för dig som är företagare.
Här nedan lista vi några saker du kan tänka på:
Marknadsdialog
Vill du lära dig mer om hur den offentliga marknaden kan bli en affärsmöjlighet för ditt företag eller vill du diskutera hur kommunen genomför sina inköp och upphandlingar?
Det finns många företag som vill lära sig mer om offentlig upphandling och som kanske ännu inte har provat på att lämna anbud. Är du en av dem? Då kan Kumla kommun hjälpa dig genom att informera om hur en upphandling går till och vilka regler som gäller.
Kommunen kan dock inte hjälpa till med det praktiska anbudsarbetet och/eller tolka ett upphandlingsunderlag som ligger ute på annons.
Förslag och synpunkter
Har du en åsikt om hur kommunen kan utveckla och förbättra sitt arbete inom inköp- och upphandlingsområdet? Önskar du träffa oss för att presentera dig som företagare, dina erbjudanden och förslag på lösningar samt få en uppfattning om hur våra nuvarande avtal ser ut? Kommunen är mycket intresserad av att föra en marknadsdialog med er.
Hämta upphandlingsdokumenten
När du har hittat en intressant upphandling är det första steget för dig att hämta upphandlingsdokumenten från den elektroniska annonsdatabasen. I upphandlingsdokumenten står all den information som du som anbudsgivare behöver för att kunna lämna anbud.
Ställ frågor
Ju tidigare du går igenom upphandlingsdokumenten, desto mer proaktiv kan du vara med att ställa frågor i upphandlingssystemet och förbereda de dokument som ska lämnas in i samband med anbudsinlämning om du bestämmer dig för att delta i upphandlingen.
Processen för upphandlingen kan se väldigt olika ut beroende på en rad faktorer som exempelvis upphandlingens värde, kommunens rutiner och förutsättningar och vilket upphandlingsförfarande som används. Det är därför bra att vara uppmärksam när du lämnar anbud på vad som gäller för den aktuella upphandlingen.
Lämna anbud
Om affären låter intressant för ditt företag, tänk då på att:
- Följa instruktionerna som ges I upphandlingsdokumenten.
- Säkerställ att ditt anbud uppfyller alla de krav och villkor som kommunen angett I dokumenten.
- Ställ frågor. Du är anonym. Var inte rädd för att ställa frågor till oss om något är otydligt eller verkar felaktigt i upphandlingsdokumenten. Genom att ställa frågor minskar du dels risken för att göra fel, dels risken att lägga ner tid på en upphandling som riskerar att inte kunna slutföras på grund av felaktigheter. Du som ställer frågor i kommunens upphandlingssystem är alltid anonym. Svaren blir tillgängliga samtidigt för alla som deltar i upphandlingen. Det innebär även att du får ta del av svaren på de frågor som andra anbudsgivare ställt.
- Kvalitetssäkra – kontrollera att du svarat på alla frågeställningar och bifogat de dokument som efterfrågats.
- Lämna in anbudet i tid
Vad händer efter inlämnat anbud?
Kommunen utvärderar inkomna anbud i enlighet med vad som angetts i upphandlingsdokumentet och en vinnande leverantör utses. I det beskedet framgår även övriga anbud och det är enkelt att se vilka anbud som inte vann och skälen till resultatet. Det är även värdefullt att inför kommande upphandlingar veta varför ditt anbud inte blev antaget.
När vi har tecknat avtal vill vi tillsammans införa avtalet för att få ett gott samarbete under avtalsperioden. Detta innebär att vi har ett gemensamt uppstartsmöte och diskuterar rutiner, e-handel och eventuella informationsinsatser.
Vi på upphandlingsenheten pratar gärna med dig som företagare och reder ut eventuella funderingar du har.
Upphandlingsenheten
Upphandlingsenheten finns till för både kommunens verksamheter och dig som företagare. Du kan alltid kontakta kommunens upphandlingsenhet via Kumla kommuns servicecenter på telefonnummer 019-58 80 00 eller via e-post till inkop@kumla.se.