Markanvisningar
En markanvisning innebär att kommunal mark anvisas till en byggherre som får ensamrätt att under en begränsad tid förhandla med kommunen om exploatering och överlåtelse av marken, till exempel för att bygga bostäder. På den här sidan får du mer information om hur det fungerar med markanvisningar och eventuella pågående markanvisningar.

Anmäl intresse för markanvisning
Vi skickar ut information om nya markanvisningar och planerade byggprojekt till de företag som anmält sig till vår intressentlista. Om du vill att ditt företag ska få sådana utskick kan du göra en intresseanmälan via e-tjänsten här nedanför.
Pågående markanvisningar
Just nu har vi inga pågående markanvisningar.
Så fungerar markanvisningar
Vi använder oss utav två varianter när vi markanvisar - direktanvisning och jämförelseförfarande.
Direktanvisning
Direktanvisning använder vi när vi bedömer att det inte finns något behov av jämförelse. Exempelvis tomter som är avsedda för verksamheter eller när en byggherre själv har skissat på bostäder på kommunens mark och kommunen bedömer att förslaget är bra, unikt eller nyskapande. Ett inskickat förslag ger dock ingen garanti för markanvisning.
Jämförelseförfarande
Jämförelseförfarande använder vi när vi har specifika önskemål om projektets inriktning och genomförande.
Hur fungerar det med urval?
När vi gör vårt urval tar vi hänsyn till gestaltning, disposition av tomten samt vad byggnationen kan tillföra området. Det är vikitigt att förslaget uppfyller angivna villkor för repspektive markanvisning.
Efter ett första urval kan man ges möjlighet att fördjupa sin presentation och diskutera kring sina idéer med kommunen.
För mer information, kontakta:
Peter Carlevi
Mark- och exploateringsingenjör
Samhällsbyggnadsförvaltningen
019-58 94 16
peter.carlevi@kumla.se