Pernilla Nilsson, rektor i förskolan

amanda

Hej Pernilla, vad jobbar du med?

Jag arbetar som rektor på en utav våra förskolor här i Kumla kommun.

Så Pernilla, vad gör en rektor i förskolan egentligen?

Det är ett roligt uppdrag med stor variation. Man skulle kunna beskriva mitt arbete som tudelat med två fokusområden. Dels har vi i förskolan och jag som rektor ett statligt uppdrag att driva det pedagogiska utvecklingsarbetet inom förskola och följa aktuell forskning. Det andra uppdraget är det kommunala som handlar mer om min chefsroll med ansvar för verksamheten, budget och arbetsmiljön.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är mötet med alla människor och att tillsammans med mina medarbetare driva utveckling för förskolan som skolform och att hitta förskolans väg i skolsystemet. I den senaste läroplanen från 2018 är det mycket mer fokus på undervisning och utbildning i förskolan och det är spännande. Det är en möjlighet att få vara med och påverka men också en möjlighet att få vara kvar rent praktiskt inom förskoleverksamheten med nära kontakt med pedagoger och barn.

Vad är det som gör att du trivs med Kumla kommun som arbetsgivare?

Jag har jobbat i kommunen i nio år och uppskattar närheten mellan oss som jobbar inom organisationen oavsett roll, som exempelvis förskolan, politiker och stödfunktioner. Vi har ett ansikte på varandra och vi är inte fler än vad vi håller reda på. Kumla kommun är en lagom stor kommun att arbete inom, där allt nödvändigt finns att tillgå och med korta beslutsvägar, som gör allt liiite bättre.

Vad skulle du vilja skicka med för tips och råd till en blivande rektor i förskolan?

Du måste tycka om att arbeta med människor. Jag vill även uppmuntra till att våga vara modig men också ha tålamod, ge sig själv tid att lära känna verksamheten och människorna som jobbar i den. Inte rusa iväg utan försöka gräva där du står. Som rektor eller chef har du inte alla svar och behöver vara ödmjuk inför det.