Ali Murad, lärare i grundskolan

amanda

Hej Ali, vad jobbar du med?

Jag arbetar som lärare på Malmens skola, en av Kumla kommuns grundskolor.

Ali, vad gör en lärare egentligen?

Mitt arbete som grundskolelärare handlar om att planera, undervisa och utvärdera elevers kunskaper. Eleverna ska utveckla sina kunskaper till att exempelvis kunna behärska de fyra räknesätten, läsa och skriva. Att arbeta som lärare inom skolan handlar också om att bidra till att eleverna ska utvecklas som människor och medborgare i samhället och att de ska vilja engagera sig i frågor som gäller demokrati, mänskliga rättigheter och grundläggande värderingar.

Vad fick dig att välja det här yrket?

För mig betyder det mycket att få vara med och bidra och göra skillnad i samhället. Det är barnen som är vår framtid och det känns givande att få vara en del av det. Jag får i mitt jobb ta del av så mycket glädje hos eleverna men också se dem utvecklas och det är absolut den viktigaste anledningen till att jag ville bli lärare från första början.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att arbeta som lärare är väldigt varierande. Det händer saker hela tiden och ingen dag är den andra lik och det är något jag uppskattar och trivs med. Som lärare blir man ofta uppskattad av kollegor, rektor, elever och vårdnadshavare - det ger mig glädje och energi och bidrar till att jag känner mig trygg och bekväm på arbetsplatsen.

Vad är det som gör att du trivs med Kumla kommun som arbetsgivare?

Jag har en positiv känsla i kroppen när jag är på väg till min arbetsplats på Malmens skola. En arbetsplats som jag trivs bra på. Vi arbetar i två lärarsystem per årskurs vilket bidrar till en bra arbetsmiljö, arbetsbelastning och balans mellan arbete och fritid. Sen har jag så klart väldigt trevliga kollegor med gott samarbete där vi alltid ställer upp och hjälper varandra!

Jag tycker att det finns ett bra ledarskap inom Kumla kommun som organisation med konstruktiva dialoger mellan medarbetare och arbetsgivare som bidrar till en tryggare arbetsmiljö. Sen finns det möjlighet till kompetensutveckling, både genom föreläsningar och utmanande arbetsuppgifter. Det bidrar till att vi utvecklar både våra kompetenser och elevernas förmågor.