Feriepraktik

Kumla kommun erbjuder feriepraktik under sommaren 2024 till dig som är född 2007 och 2008 och som är folkbokförd i Kumla kommun.

Bilden visar en person som arbetar i trädgården och planterar en växt.

Varför feriepraktik? Välfärden behöver dig!

Det är spännande att komma ut i arbetslivet! Men du kanske inte vet vad du ska förvänta dig? Tanken är att feriepraktiken ska ge dig en inblick i arbetslivet, erfarenhet och möjlighet att tjäna egna pengar. Det är roligt att lära sig nya saker, träffa nya människor och få något att skriva i sitt CV.

Praktikplatsen kommer att ha förväntningar på dig. Till exempel att du ska visa intresse, passa tider och vara en bra kollega. Första dagen träffar du din handledare som ger dig information om arbetsplatsen, arbetsuppgifterna och ger dig instruktioner.

Ansökan öppen 1-17 mars

Nu har vi öppnat ansökan till årets feriepraktik. Ansökan är öppen 1-17 mars. Klicka här för att komma till ansökan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besked

När vi är klara med matchningen kommer du som uppfyller villkoren få ett brev hem i brevlådan med ett erbjudande om feriepraktik.

Lämna ditt svar senast 17 maj

Senast den 17 maj behöver du ha kontaktat din handledare för att tacka ja till den erbjudna platsen, annars förlorar du din möjlighet till feriepraktik.

Sommarens feriepraktikperioder

Period

Vecka

Datum

Arbetstimmar

Period 1

25 -26

17 juni - 28 juni

72 timmar

Period 2

27 - 28

1 juli - 12 juli

75 timmar

Period 3

29 - 30

15 juli - 26 juli

75 timmar

Period 4

31 - 32

29 juli - 9 augusti

75 timmar

Frågor och svar

Arbete och lön

Hur många timmar får jag praktisera?

Praktiken ska göras på dagtid, måndag till fredag, någon gång mellan klockan 07.00 och 18.00. Alla ungdomar erbjuds som mest 75 timmars feriepraktik. Klicka här för att läsa mer om arbetstid i broschyren ”Så får barn och ungdomar arbeta” från Arbetsmiljöverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur fungerar det med raster?

Du har rätt till en halvtimmes lunchrast. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Lunchrasten ligger utanför arbetstid och är obetald. Om du ska jobba åtta timmar och har en halvtimmes lunchrast blir det alltså åtta och en halv timme om du lägger ihop det.

Hur betalas lönen ut?

Kumla kommun använder sig av Swedbank vid utbetalning. Oavsett om du har ett konto på Swedbank eller någon annan bank kan du få din praktikersättning inbetald direkt till ditt konto. Du behöver anmäla ditt konto tillsammans med en vårdnadshavare på Swedbanks kontor. Du behöver fylla i blanketten "Swedbank - Uppgifter för konto för lön" och lämna den direkt till Swedbank. Klicka här för att komma till blanketten. Pdf, 223.9 kB.

Observera att du måste ha ett eget konto, du kan inte använda exempelvis en förälders konto eller ett ungdomskonto för inbetalning. Om du inte har ett eget konto, eller inte anmäler ditt konto skickas det hem en utbetalningsavi till dig per post.

När får jag min lön?

Din lön kommer att betalas ut dessa dagar:

  • Period 1 - betalas ut den 26 juli
  • Period 2 - betalas ut den 27 augusti
  • Period 3 - betalas ut den 27 augusti
  • Period 4 - betalas ut den 27 september

Arbetsmiljö

Precis som alla andra har du som är feriepraktikant rätt till en bra arbetsmiljö. Du och din handledare kommer gå igenom hur du utför dina praktikuppgifter på ett säkert sätt.

Om du tycker att du fått otydliga instruktioner, om något känns farligt eller om du upplever andra problem ska du berätta det för din handledare alternativt genom att kontakta:

  • Rebecka Rosén samordnare feriepraktik på e-post feriepraktik@kumla.se eller telefon 019-58 80 97.
  • Maria Svanborg samordnare feriepraktik på e-post feriepraktik@kumla.se eller telefon 019-58 84 95.

Hur gör jag om jag blir sjuk?

Om du blir sjuk under din sommarpraktik ska du genast meddela din handledare. Du ska ha fått ett telefonnummer till din praktikplats under din första praktikdag. Du får ingen sjuklön för förlorad praktiktid.

Du behöver inte skicka in något läkarintyg till Kumla kommun.

Förlorad praktiktid

Du kan inte ta igen förlorad praktidtid pga. ledighet eller sjukdom.

Midsommarafton

Det förekommer ingen praktik på midsommarafton.

Praktikintyg

Om du vill ha ett praktikintyg när praktiken är slut kan arbetsmarknad- och integrationsavdelningen eller din handledare hjälpa dig med det.

Vad behöver jag göra om jag blivit erbjuden feriepraktik?

Det du behöver om du blivit erbjuden feriepraktik är:

  • Kontakta din handledare och feriepraktiksamordnare så fort som möjligt, dock senast den 17 maj, för att tacka ja eller nej till den erbjudna platsen. Väljer du att inte höra av dig före 17 maj förlorar du möjligheten till feriepraktik i Kumla kommun 2024.
  • Din handledare kommer att ge dig all information som du behöver inför din feriepraktik.
  • Viktigt att komma ihåg! Om du fått placering inom någon verksamhet för barn så som skola, förskola eller fritids, så måste du beställa ett utdrag ur belastningsregistret. Detta gör du enklast på polisens hemsida, du hittar en direktlänk till hemsidan nedan på sidan. Du kommer att behöva visa upp utdraget för din handledare innan feriepraktiken startar.

Vem tar jag kontakt med vid frågor?

Har du frågor gällande din feriepraktik är du välkommen att kontakta feriepraktiksamordnare:

Rebecka Rosén
Telefon: 019-58 80 97
E-post: feriepraktik@kumla.se

Maria Svanborg
Telefon: 019-58 84 95
E-post: feriepraktik@kumla.se