Feriepraktik

Kumla kommun erbjuder feriepraktik under sommaren 2023 till dig som är född 2006 och 2007 och som är folkbokförd i Kumla kommun.

Bilden visar en person som arbetar i trädgården och planterar en växt.

Varför feriepraktik? Välfärden behöver dig!

Det är spännande att komma ut i arbetslivet! Men du kanske inte vet vad du ska förvänta dig? Tanken är att feriepraktiken ska ge dig en inblick i arbetslivet, erfarenhet och möjlighet att tjäna egna pengar. Det är roligt att lära sig nya saker, träffa nya människor och få något att skriva i sitt CV.

Praktikplatsen kommer att ha förväntningar på dig. Till exempel att du ska visa intresse, passa tider och vara en bra kollega. Första dagen träffar du din handledare som ger dig information om arbetsplatsen, arbetsuppgifterna och ger dig instruktioner.

Ansökningstiden är 13 februari–6 mars

Nu är ansökningsperioden stängd för 2023.

Besked

När vi är klara med matchningen kommer du som uppfyller villkoren få ett brev hem i brevlådan med ett erbjudande om feriepraktik. Senast den 14 april lämnar vi ett besked till dig.

Lämna ditt svar senast 16 maj

Senast den 16 maj behöver du ha kontaktat din handledare för att tacka ja till den erbjudna platsen, annars förlorar du din möjlighet till feriepraktik.

Sommarens feriepraktikperioder

Period

Vecka

Datum

Arbetstimmar

Period 1

25 -26

19 juni - 30 juni

72 timmar

Period 2

27 - 28

3 juli - 14 juli

75 timmar

Period 3

29 - 30

17 juli - 28 juli

75 timmar

Period 4

31 - 32

31 juli - 11 augusti

75 timmar

Frågor och svar

Arbete och lön

Hur många timmar får jag praktisera?

Praktiken ska göras på dagtid, måndag till fredag, någon gång mellan klockan 07.00 och 18.00. Alla ungdomar erbjuds som mest 75 timmars feriepraktik. Läs mer om arbetstid i broschyren ”Så får barn och ungdomar arbeta” från Arbetsmiljöverket.

Hur betalas lönen ut?

Kumla kommun använder sig av Swedbank vid utbetalning. Oavsett om du har ett konto på Swedbank eller någon annan bank kan du få din praktikersättning inbetald direkt till ditt konto. Du kan anmäla ditt konto tillsammans med en vårdnadshavare på Swedbanks kontor.

Observera att du måste ha ett eget konto, du kan inte använda exempelvis en förälders konto för inbetalning. Om du inte har ett eget konto, eller inte anmäler ditt konto skickas det hem en utbetalningsavi till dig.

När får jag min lön?

Din lön kommer att betalas ut dessa dagar:

  • Period 1 - betalas ut den 27 juli
  • Period 2 - betalas ut den 25 augusti
  • Period 3 - betalas ut den 25 augusti
  • Period 4 - betalas ut den 27 september

Arbetsmiljö

Precis som alla andra har du som är feriepraktikant rätt till en bra arbetsmiljö. Du och din handledare kommer gå igenom hur du utför dina praktikuppgifter på ett säkert sätt.

Om du tycker att du fått otydliga instruktioner, om något känns farligt eller om du upplever andra problem ska du berätta det för din handledare alternativt genom att kontakta:

  • Rebecka Rosén samordnare feriepraktik rebecka.rosen@kumla.se eller 019-58 80 97.
  • Maria Svanborg samordnare feriepraktik maria.svanborg@kumla.se eller 019-58 84 95.

Hur gör jag om jag blir sjuk?

Om du blir sjuk under din sommarpraktik ska du genast meddela din handledare. Du ska ha fått ett telefonnummer till din praktikplats under din första praktikdag. Du får ingen sjuklön för förlorad praktiktid.

Du behöver inte skicka in något läkarintyg till Kumla kommun.

Förlorad praktiktid

Du kan inte ta igen förlorad praktidtid pga. ledighet eller sjukdom.

Midsommarafton

Det förekommer ingen praktik på midsommarafton.

Praktikintyg

Om du vill ha ett praktikintyg när praktiken är slut kan arbetsmarknad- och integrationsavdelningen eller din handledare hjälpa dig med det.

Vad behöver jag göra om jag blivit erbjuden feriepraktik?

Det du behöver om du blivit erbjuden feriepraktik är:

  • Kontakta din handledare och feriepraktiksamordnare så fort som möjligt, dock senast den 16 maj, för att tacka ja till den erbjudna platsen. Om du inte tackar ja, förlorar du din möjlighet till feriepraktik.
  • Din handledare kommer att ge dig all information som du behöver inför din feriepraktik.
  • Viktigt att komma ihåg! Om du fått placering inom någon verksamhet för barn så som skola, förskola eller fritids, så måste du beställa ett utdrag ur belastningsregistret. Detta gör du enklast på polisens hemsida, www.polisen.se. Du kommer att behöva visa upp utdraget för din handledare innan feriepraktiken startar.

Vem tar jag kontakt med vid frågor?

Har du frågor gällande din feriepraktik är du välkommen att kontakta feriepraktiksamordnare:

Rebecka Rosén
Telefon: 019-58 80 97
E-mail: rebecka.rosen@kumla.se

Maria Svanborg
Telefon: 019-58 84 94
E-mail: maria.svanborg@kumla.se