Myndighetsnämnden

Myndighetsnämnden ansvarar för myndighetsutövning inom områdena bygglov, bostadsanpassning, miljö och trafik.

Myndighetsnämnden är Kumla kommuns byggnadsnämnd och ansvarar för tillsyn och prövning av frågor inom bland annat områdena bygglov, bostadsanpassning, miljö, hälsoskydd, smittskydd och livsmedel.

Myndighetsnämnden är också kommunens trafiknämnd och ansvarar för prövning av frågor om lokala trafikföreskrifter, flytt av fordon och parkeringstillstånd för rörelsehindrad.

Aktuellt

Utbildningsmaterial

Inspirationsfilm om de globala målen för hållbar utveckling

Svenska FN-förbundet har tagit fram två inspirationsfilmer om de globala målen för hållbar utveckling. Filmerna har tagits fram genom Glokala Sverige som är ett är projekt för kommunikation och utbildning. Projektet syftar till att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner. En av filmerna är cirka tre minuter och det finns också en kortare version på cirka en och en halv minut. Läs mer på Svenska FN-förbundets hemsida där det finns inspirationsfilmer om de globala målen för hållbar utveckling. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital utbildning om prövning av bygglov

Den 28 november 2019 höll Boverket i ett webbseminarium om prövning av bygglov inom och utanför detaljplan. Seminariet varar i cirka en timme och går att ta del av i efterhand. För fler webbseminarium via Boverket, se längre ned på denna sida under rubriken "Boverkets webbseminarier". Ta del av webbseminarium på Boverkets hemsida, prövning av bygglov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital grundläggande dataskyddsutbildning

Nämndens dataskyddsombud har tagit fram en digital utbildning i grundläggande dataskydd. Utbildningen är uppdelad i olika avsnitt och du kan lätt orientera dig mellan de olika delarna och välja vilka avsnitt du vill se. Ta del av digital guide om dataskyddsförordningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital utbildning om barnkonventionen

Utbildning för dig som förtroendevald om vad det innebär att barnkonventionen blev svensk lag samt hur konventionen kan tolkas och tillämpas. Ta del av digital utbildning om barnkonventionen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om kommunal avfallsplanering och ansvar

Informationsmaterial till dig som förtroendevald om bland annat kommunal avfallsplanering och kommunens ansvar för avfallshanteringen. Läs mer på Avfall Sveriges hemsida där informationsmaterial finns om planering, hantering och ansvar för avfall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital utbildning om delegation och delegationsordning

Videoguide om delegation och delegationsordning. Ta del av digital guide om delegation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digital utbildning om plan- och bygglagen (Pbl)

Om du vill lära dig mer om plan- och bygglagen och hur lagen tillämpas så har Boverket en introduktion i Pbl för förtroendevalda som går att ta del av via Boverkets hemsida. Läs mer på Boverkets hemsida och ta del av digital utbildning för fötroendevalda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om Attefallshus

Boverket har tagit fram svar på vanliga frågor om Attefallshus. Läs mer på Boverkets hemsida, under frågor och svar om Attefallshus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boverkets webbseminarier

Boverket har en hel del webbseminarier som ofta går att ta del av i efterhand på Boverkets hemsida. Observera dock att det kan ha skett förändringar i lagstiftningen efter att ett seminarium sänts. Läs mer på Boverkets hemsida och ta del av Boverkets webbseminarier. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Junos guider

Rättsdatabasen Juno har ett flertal guider inom områdena miljö & hälsa samt bygg & fastighet med mera. Läs mer och ta del av dessa guider på Karnovgroups hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Lagstiftning och praxis

Sammanställning av domar inom samhällsbyggnads- och miljöområdet

Rättsdatasen Juno sammanställer domar inom samhällsbyggnads- och miljöområdet som meddelas av Högsta Domstolen (HD) bland andra under 2020. Syftet med sammanställningen är att få en enkel överblick över domstolarnas senaste praxis inom området. För att skapa konto på Juno, följ instruktionerna på Karnovgroups hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på Karnovgroups hemsida och ta del av sammanställning över domar inom samhällsbyggnads- och miljöområdet.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnkonventionen svensk lag

Från och med den 1 januari 2020 gäller barnkonventionen som svensk lag. Sveriges kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram utbildningsmaterial om hur konventionen kan tolkas och tillämpas. Läs mer på Sveriges kommuner och regioners hemsida och ta del av information om barnkonventionen samt en digital utbildningsfilm. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Digital utbildning om barnkonventionen finns även tillgänglig på Västra Götalandsregionens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lag om tobak och liknande produkter

Tobakslagen (1993:581) har ersatts av en ny lag, Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter. De nya reglerna började gälla den 1 juli 2019. Myndighetsnämnden är enligt reglemente ansvarig för tillsyn av rökfria miljöer. Läs mer på riksdagens hemsida och ta del av information om ny lag om tobak och liknande produkter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ta del av ny lag om tobak och liknande produkter på riksdagens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Styrande dokument

Det finns en rad dokument som styr samhällsbyggnadsnämndens verksamhet. Dessa dokument finns samlade på den kommunala författningssamlingen. Ta del av Kumla kommuns författningssamling på kommunens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitalisering

Arbetet för att utveckla olika verksamheter inom kommunen sker genom digitalisering. Syftet är dels att effektivisera egna arbetsflöden men främst är det för att vara tillgänglig för kommunens medborgare när de behöver eller önskar komma i kontakt med oss utan onödigt dröjsmål. Mer information om digitalisering finns på kommunens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.