Magnus Klingberg hyllas för sitt arbete mot hedersförtryck

Magnus Klingberg och Nyamko Sabuni. Fotograf Henric Wauge

Magnus Klingberg, verksamhetschef i Kumla kommun, har tilldelats årets Pela- och Fadimeutmärkelse för sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Priset, som är det mest prestigefyllda i Sverige inom detta område, delades ut under den årliga Fadime-galan på Berns salonger i Stockholm.

Inför en publik som inkluderade statsminister Ulf Kristersson och tidigare statsminister Magdalena Andersson, mottog Magnus priset av Nyamko Sabuni.

10 års engagemang

Magnus har arbetat med dessa frågor i över 10 år, både som rektor i Västerås och genom olika skolprojekt där han stöttat skolor i deras arbete mot hedersförtryck.

I juryns motivering framhölls Magnus som en förebild som under många år genomfört kompetenshöjande insatser för att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck.

”Magnus är en förebild som under många år genomfört kompetenshöjande insatser, riktade såväl till personal som elever i syfte att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck. Med engagemang och klarsynthet har han fortsatt det arbetet i sin roll som rektor för Västerås största gymnasieskola, i utvecklingsuppdrag åt Skolverket och nu som verksamhetschef för grundskolorna i Kumla kommun”

Arbetet i Kumla

Magnus ser att en framgångsfaktor i arbetet med att motverka hedersförtryck är att hålla det ordinarie värdegrundsuppdraget och trygghetsarbetet aktuellt och viktigt ute på våra skolor.

Ett centralt inslag i detta arbete är MVP-programmet (Mentorer i Våldsprevention), som riktar sig till grundskolan och gymnasiet. Programmet, som inte har en direkt koppling till hedersproblematik, syftar till att lärare och elever tillsammans arbetar förebyggande mot kränkningar, våld och trakasserier. I Kumla pågår detta på de flesta grundskolorna, vilket markerar ett viktigt steg framåt i kommunens övergripande strategi för att skapa en trygg och inkluderande skolmiljö. Genom att diskutera olika former av våld ökar elevernas medvetenhet och ger dem verktyg för att vara modiga och agera.

Både förskolan och grundskolan samverkar även med socialtjänsten i frågor kring hedersproblematik och har redan genomfört flera insatser, inklusive en halv utbildningsdag med efterföljande workshop under hösten 2024. All personal inom förvaltningen har fått en föreläsning i ämnet under vecka 44.

Vad betyder det för dig, Magnus, att ha fått detta pris?

- Självklart är det kul, men jag gör samtidigt bara mitt jobb. Men visst är det roligt att man uppmärksammar en kommunal chef. Det behövs mer kompetens inom detta område, det är betydelsefullt och utmärkelsen i sig ger en viktig signal om att vi inom förskolan och skolan behöver jobba med de här frågorna, säger Magnus ödmjukt.

Priset har Magnus hemma i stringhyllan.

Camilla Waltersson Grönwall, Magnus Klingberg och Sara Mohammad. Fotograf Åke Westin

Riksorganisationen GAPF

Glöm Aldrig Pela och Fadime är en politiskt och religiöst obunden, sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen har funnits sedan 2001 och vänder sig till alla som är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld och förtryck.