Vad skulle du göra om elen försvann?
Har du tänkt på hur du skulle klara dig en vecka utan ström? Skulle du kunna laga middag, värma ditt hem eller ens få tag på vatten? Med årets Beredskapsvecka, som har temat "Sätt i gång!", uppmanas vi alla att börja förbereda oss för möjliga samhällskriser och ta de första stegen mot ökad beredskap.
Beredskapsveckan arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varje år under vecka 39 och syftar till att få oss att reflektera över hur vi skulle klara oss vid en samhällskris. Årets tema, "Sätt i gång!", uppmanar oss att inte vänta, utan att börja förbereda din beredskap redan nu.
Årets tema – Sätt i gång!
"Sätt i gång!" handlar om att inte vänta på en kris innan du förbereder dig. Det osäkra säkerhetsläget och klimatförändringarna ökar risken för oväntade händelser. Även om det kan kännas överväldigande att tänka på alla möjliga scenarier, handlar det om att börja någonstans. Kanske med vattenförsörjning, värme eller något annat du anser vara viktigt.
Varför beredskap?
Att ha en god hemberedskap kan jämföras med att ha en bilförsäkring. Den kostar pengar, och du märker inte av nyttan förrän olyckan är framme. På samma sätt fungerar hemberedskapen. Det kan kännas trist att behöva förbereda sig, men i en kris kan just de förberedelserna göra stor skillnad. Dessutom kan det ge dig en ökad känsla av trygghet i vardagen.
MSB rekommenderar att hushåll ska kunna klara sig själva i minst sju dagar. Det betyder att ha tillgång till ström, värme, mat, mediciner och vatten för en hel vecka.
Vad händer om strömmen går?
El är en självklar del av vår vardag att vi sällan tänker på hur beroende vi faktiskt är av den. Ett strömavbrott kan snabbt leda till stora utmaningar: ingen värme i hemmet, svårigheter att laga och förvara mat, inget vatten i kranen, och inga möjligheter att använda betalkort, tanka bilen eller komma åt internet. Kollektivtrafik kan stanna av, och det blir svårt att få tag på mediciner eller andra nödvändigheter.
Vad kan du göra för att vara förberedd ?
Att stärka sin beredskap behöver inte vara svårt eller dyrt. Du kan börja med att skapa ett litet krisförråd med mat, vatten, ett spritkök och se till att ha ficklampor och batterier hemma.
Börja med att fokusera på tre kritiska behov:
- Mat och vatten.
- Värme.
- Mediciner.
För livsmedel är det bra att ha ett lager av konserver eller frystorkad mat som håller länge och kan ätas utan att behöva tillagas. Vatten är ännu viktigare. Några livsmedelsgodkända vattendunkar hemma kan göra stor skillnad i en krissituation. Kom ihåg att byta ut vattnet regelbundet, eller överväg att investera i vattenreningsteknik.
Under en kall vinterdag kan bristen på värme snabbt bli ett problem. Förbered dig genom att ha värmeljus eller varma filtar och sovsäckar som hjälper dig att hålla värmen när elen inte fungerar.
Glöm inte att se över ditt medicinförråd. Om du har läkemedel som du tar regelbundet, är det viktigt att alltid ha en extra veckas förbrukning hemma. Även grundläggande mediciner som Paracetamol och en första hjälpen-låda med plåster och förband är bra att ha till hands.
Genom att fokusera på dessa tre grundläggande behov kan du känna dig mer förberedd på ett strömavbrott och bättre rustad för att klara av en krissituation.
Vår kommun har en omfattande planering för krissituationer. Men kommunen prioriterar att hjälpa de som har störst behov. Ju fler hushåll som är förberedda att klara sig själva, desto bättre kan kommunen använda sina resurser där de behövs som mest. Genom att ta ansvar för din beredskap bidrar du till att hela samhället kan hantera en kris bättre.
Varje liten förberedelse gör stor skillnad. Så, vad väntar du på? Sätt i gång idag! Tillsammans kan vi stärka beredskapen i samhället.
Om beredskapsveckan
Beredskapsveckan, som startades av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) 2017, syftar till att inspirera oss alla att skaffa hemberedskap. Det innebär att kunna klara sig själv i minst en vecka utan samhällets hjälp. Kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer samarbetar för att sprida kunskap, och även skolor, arbetsplatser och föreningar uppmuntras att delta.