Kumla kommun satsar på att minska matsvinnet

Nyhetsbild

Matsvinn är mat som går bra att äta men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Kumla kommun genomför just nu en omfattande mätning, både hur mycket mat som hamnar i magen och hur mycket mat som slängs inom kommunens skolor, förskolor och äldreboenden. Syftet är att minska svinnet och bidra till en mer hållbar hantering av livsmedel.

Ungefär en tredjedel av alla mat som produceras i världen slängs i stället för att ätas upp. Den mat som kastas står för ungefär tio procent av världens koldioxidutsläpp. Ju mer mat som kastas ju sämre är det för klimatet, men det innebär också stora kostnader för till exempel kommuner och hushåll. I en familj med två vuxna och två barn i Sverige kastas mat för i genomsnitt 3000–6000 kronor per år. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet innan år 2023.

Fokus på matsvinn i skolor och äldreboenden

Den 29 september är det Internationella Matsvinnsdagen, en dag som belyser det globala problemet med matsvinn. I samband med detta tar Kumla kommun tillfället i akt och genomför en omfattande mätning, mellan vecka 36 till vecka 43, på våra skolor, förskolor och äldreboenden.

Under mätningen vägs all mat som serveras och den mat som blir över efter måltiderna. Genom att mäta sex olika typer av matsvinn: lagringssvinn, beredningssvinn, tillagningssvinn, serveringssvinn, tallrikssvinn och oundvikligt svinn, kan kommunen kartlägga hur mycket mat som går till spillo. Denna data kommer att ligga till grund för framtida åtgärder. Målet är att utveckla konkreta planer för att minska mängden matavfall i kommunens verksamheter och skapa en långsiktigt hållbar hantering av livsmedel.

Så kan du minska matsvinnet i hemmet

Det krävs bara några enkla förändringar för att vi alla ska kunna bidra till att minska matsvinnet och leva mer hållbart. Här är några praktiska tips för att komma i gång:

  1. Planera dina inköp – Skriv en inköpslista och håll dig till den för att undvika impulsköp som leder till matsvinn.
  2. Förvara maten rätt – Livsmedel håller längre om de förvaras på rätt sätt. Vissa grönsaker hör hemma i kylen, medan andra trivs bättre i rumstemperatur.
  3. Använd dina rester – Var kreativ med rester och skapa nya måltider, som pajer, soppor eller sallader.
  4. Frys in maten – Om du inte hinner äta upp maten i tid, frys in den och förläng hållbarheten.
  5. Kolla datummärkningen – "Bäst före" betyder inte att maten är dålig efter detta datum. Lita på dina sinnen innan du slänger mat.
  6. Mät portioner – Planera och laga rätt mängd mat för att undvika att behöva slänga det som blir över.

Klicka här för att läsa mer om matsvinn på Livsmedelsverkets webbsida. Länk till annan webbplats.