Svärmtelefonen är nu öppen för femte säsongen

Nyhetsbild

Har du upptäckt en bisvärm? Sveriges Biodlares Riksförbund har nu öppnat upp Svärmtelefonen för femte året i rad. Tjänsten hjälper allmänheten genom att koppla dem vidare till lokala biodlare som hanterar bisvärmar.

Nu när sommarvärmen äntligen har kommit är det inte bara vi människor som vill vara ute. Det surrar för fullt i bikuporna och när det blir varmt snabbt ökar även svärmlusten hos bina. Svärmning innebär att drottningen, tillsammans med hälften av bikupans bin, flyger iväg och bildar en klunga, till exempel i en buske. Därifrån skickar svärmen ut spejarbin för att hitta en ny bostad. Tiden det tar att hitta en ny bostad kan variera från några timmar till flera dagar.

Fotograf: Richard Johansson

Förhindrar spridning av bisjukdomar

Att hämta bisvärmar är viktigt för att förhindra spridning av bisjukdomar. Bisvärmar kan även vara skrämmande för allmänheten, och för personer med allergi kan det vara mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor. Eftersom svärmande bin också sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan det bli besvärligt för husägare om de inte fångas in. Därför är det viktigt att informera och rapportera in bisvärmar så att svärmfångarna kan fånga in dem.

Viktigt att veta är att svärmfångarna endast kan hjälpa till med svärmar av honungsbin. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan bin och getingar. Länk till annan webbplats.

Så fungerar svärmtelefonen

Svärmtelefonen är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som kan fånga svärmen. Om du upptäcker en svärm, ringer du telefonnumret och knappar in postnumret där svärmen befinner sig.

Numret till Svärmtelefonen är 0766-86 07 01. Tjänsten kopplar dig då vidare till en ansvarig biodlare i ditt område.

Fotograf: Jan Bjernler