Lysande Kumla sprider ljus över stan

Nyhetsbild

Föreställ dig ett glimrande ljusstråk som går från Kumla bibliotek ända ner till Kumla stadspark, där Förtrollade sjön väntar på att göra sin efterlängtade comeback efter förra årets succé. Det är vad vi kallar för Lysande Kumla och som kommer att pågå varje dag under perioden 28 oktober - 24 februari.

Astrid Sundqvist, landskapsingenjör i Kumla kommun och projektledare för arbetet med Lysande Kumla, vill att Kumla ska vara en trygg och välkomnade plats året runt, nu när höst- och vintermörkret smyger sig på:

- Oavsett om du bor här, verkar här eller besöker vår stad, så är det viktigt att du känner dig trygg. När våra centrala delar av Kumla med gator, parker och promenadstråk lyser upp, bidrar det till en ökad känsla av trygghet och bjuder ut människor till att samlas, umgås och tillsammans njuta av vår stad.

Ljusstråket som går mellan biblioteket och stadsparken kommer att vara tänt samma klockslag som övrig vägbelysning i stan och Förtrollade sjön runt Kumlasjön kommer under första veckan (29 oktober - 5 november) vara tänt kl. 17.00-21.00, därefter kommer starttiden att tidigareläggas utifrån när mörkret infaller.

Var med när vi tänder upp Kumla i sitt vackraste ljus

Lördag 28 oktober är det så dags för premiär! För den som vill, så inleder vi invigningen redan kl. 17.15 med att samlas vid Kumla bibliotek, för att gemensamt gå i ett fackeltåg mot Kumla stadspark. Tillsammans med oss i fackeltåget finns dansare, den förtrollande Draken och ett livfullt trumspel när vi passerar de vackra ljusinstallationerna längs vår väg. Ta gärna med en ficklampa, ett batteriljus eller liknande när du går i tåget, så hjälps vi alla åt att lysa upp Kumla!

Kl. 18.00 börjar invigningen från friluftsscenen intill Kumlasjön i stadsparken. Från scenen får vi njuta av dans och eldkonst och vi kommer att avsluta med att tända upp Draken och alla dess vänner i årets upplaga av Förtrollade sjön. Draken har sällskap av nästan alla sina vänner som fanns på plats förra året, men även några nya har tillkommit i år.

Drakens slingrade väg mot Förtrollade sjön

Det är den förtrollade Draken och den kinesiska mytologin som står som årets tema över Lysande Kumla. Det är Draken som spridit ljuspunkter på några platser i stan längs sin väg mot Förtrollade sjön, där den under invigningen kommer att landa och slå sig till ro. Där kommer den sen att ligga och vila ända fram till februari 2024, när Drakens år i den kinesiska mytologin inleds, då är det dags att ge sig av igen.

- Draken är vänlig och vill gärna ha besökare till parken, men det händer att den ryter till där den vilar och sprutar rök…, berättar Astrid.

På plats längs ljusstråket i stan och vid Förtrollade sjön kommer du som besökare få lära dig mer om Draken och den kinesiska mytologin och de fem kinesiska elementen.

Varmt välkommen till ett Lysande Kumla!

Mer information och en karta över samtliga ljuspunkter i stan hittar du på visitkumla.se/lysandekumla Länk till annan webbplats.