Uppvaktning av stipendiater, kulturpristagare och medarbetare

Så var det äntligen dags, att uppvakta 2020 och 2021 års ungdomsledarstipendiater, kulturpristagare och medarbetare som arbetat 25 år i kommunen.

2020 och 2021 års 25-åringar

Pandemin satte stopp för firande både 2020 och 2021 men nu var det äntligen dags.

25-åringar

Av 12 inbjudna kom 10 medarbetare till Folkets Hus denna afton för att njuta av en god middag, trevlig underhållning samt ta emot minnesgåva och blommor för sina 25 år som anställda inom Kumla kommun.

2020 års kulturpristagare

Kulturpristagare

Andreas Brorsson, Ann-Marie Klöfver Wall, Lasse Wall och Gertrud Åstrand.

Kulturpristagare 2020 - Galleri Bagarstugan

Motivering
2020 års kulturpris för bestående insatser tillfaller Galleri Bagarstugan i Sannahed. Kumla kommun vill genom detta pris visa sin uppskattning för det hängivna arbete och engagemang som Ann-Marie Klöfver Wall och Lasse Wall gör för att erbjuda denna mötesplats för konstutställningar och andra aktiviteter.

Ett stort konstintresse och en dröm att skapa en mötesplats för konstupplevelser i olika former. Vad leder det till?

På tomten till deras bostad i Norra Sanna, Sannahed fanns ett hus som gjort för att fylla med drömmar för konstupplevelser i olika former. Detta tillsammans med ett genuint konstintresse blev motorn för detta projekt.

Tillsammans hade Ann-Marie och Lasse mod, visioner och praktisk kunskap att genomföra detta. Lasse som är snickare förverkligade renovering och byggnation och Ann-Marie planerade konst- och hantverkshändelser. Hur länge drömmar och förberedelser pågått vet vi inte, men 2004 var det dags att öppna denna mötesplats för konst och hantverksintresserade. Julmarknad blev den första aktiviteten. Galleri Bagarstugan var ett faktum.

Därefter har det regelbundet anordnats utställningar med välrenommerade konstnärer från såväl vår region som hela landet. Bagarstugan har också sedan 2011 årligen deltagit i Konstslingan och är nu ett galleri som sätter Kumla på kartan med att erbjuda konstupplevelser.

Förutom att vara ett galleri är Bagarstugan också en mötesplats för olika aktiviteter och evenemang. Ett exempel på detta är Äppelfest med konsttema där besökarna också fick möjlighet att följa produktionen från äpple till färdig äppelmust. Vidare har det också arrangerats skapardagar i lera med Ann- Marie som ledare.
I galleriets övervåning visas en permanent utställning med egen keramisk konst med fåglar och fjärilar som specialitet.

Bagarstugan hade under flera år en konstförening som erbjöd flera resor till utställningar och besök hos konstnärer. Då Konstslingans konstförening bildades förra året lades den konstföreningen ner och Ann-Marie är nu istället med i styrelsen för den nya föreningen.

Med mod, stort engagemang och hårt arbete möjliggör ni denna mötesplats i vår kommun!

2020 och 2021 års ungdomsledarstipendiater

2020 och 2021 års ungdomsledarstipendiater

Ungdomsledarstipendium 2020 - Niklas Mänd, Kumla Handbollsförening

Motivering
Jag vill nominera Niklas för att han med en enorm drivkraft och hjärta av guld gjort så föreningen kommit på fötter igen, lagen ökar i antal och hela föreningen andas positivism. Niklas är både en otroligt kreativ ordförande och ledare för flickor 09/10. Niklas har bara varit ledare i 5 år men den insatsen han gjort på dessa år är beundransvärd. Han skulle så vara värd denna uppskattning. Jag finns med i bakgrunden i föreningen idag och har tidigare varit mycket aktiv. Jag vet vad som krävs och Niklas har verkligen lagt ner hela sin själ i ledarsidan.

Ungdomsledarstipendium 2021 - Felicia Seilitz, Ekeby IF

Motivering
Felicia är inne på sitt andra år som dansinstruktör för Ekeby IF, hon har dels olika grupper med barn i åldrarna 2013-2016 och har varit med och arrangerat dansläger med uppvisning för föräldrar.

Felicia är oerhört uppskattad för det hon gör, den tid hon lägger ner och hur hon lyckas fånga alla de unga tjejers intresse och få med alla. Felicia jobbar hela tiden med att alla kan och alla får vara med, hon ser alla barnen och bekräftar dom. Felicia är väldigt populär och uppskattad av föreningen, av föräldrar och framför allt av barnen.

Felicia är, trots sin unga ålder,en blivande stjärna, hon är intresserad och lyhörd!

Ungdomsledarstipendium 2021 - Folkatorps Ridsportsällskap, Ungdomssektionen Oxern

Motivering
Dessa ledare bedriver aktiviteter för yngre barn i ridklubben så som käpphästhoppning, halloweenkväll eller luciashow. Detta bidrar till en sammanhållen ungdomsverksamhet på ridskolan. De är förebilder och inspirationskällor till kommande generation ungdomsledare. Att träffa sin ungdomsledare i stallet leder till trygghet och gemenskap i stallet. Någon att fråga och någon att se upp till. pga pandemi har de inte haft möjlighet att gå ledarskapsutbildning ännu men detta är något de alla strävar efter.

Ungdomsledarstipendium 2021 - Ove Lindqvist, Yxhult IK

Motivering
Ove kom till klubben 2006 och har under de här 15 åren varit drivande i ungdomsverksamheten och kugghjulet som sett till att allt snurrat. Det är väldigt sällan man kommer till klubbstugan och Ove inte är där; hejandes på alla, såväl gammal som ung, och alltid redo att hjälpa till där det behövs. Det är tydligt att han brinner för ungdomsverksamheten och vurmar för att den ska fungera. Han är mån om alla våra små fotbollsspelare och engagerar sig på alla tänkbara sätt vilket lyfter och inspirerar!

Ove håller i planeringen av klubbens fotbollsskola som varje år lockar många unga fotbollsspelare till Moabvallen, och de senaste åren har det även varit en fotbollsvecka för boende i Kumlabostäders lägenheter att organisera. Inför fotbollsveckorna ordnar Ove med ledare till de olika grupperna, sponsorer (ex i form av lunch till barnen varje dag) och allt annat som behöver planeras. Han är sedan på plats varje dag under dessa veckor och då det brukar bli ringar på vattnet med nya fotbollsspelare fångar han upp dessa och ser till att de känner sig välkomna till fortsatt träning i våra olika barngrupper efter att veckan är slut. Flera säsonger har han tagit ansvaret för de yngsta grupperna tills klubben hittat någon annan lämplig ledare. Klubben har återigen många nya ungdomslag och där har Ove dragit ett stort lass!

Ove har varit ungdomsledare sedan början på 1960-talet och har flertalet ledarutbildningar. Hans erfarenhet får även vi andra i klubben del av, men främst skulle jag hävda att det är det aldrig sinande engagemanget som jag förknippar med Ove. Hur många timmar han än lägger på en vecka, och vilka hinder vi än möter (ex vildsvin som bökar på våra planer) så finns han alltid där för att göra vad han kan för att det ska bli så bra som möjligt!

Utöver ovanstånde stipendiater och kulturpristagare har även följande personer uppmärksammats under 2020 och 2021. De hade dock inte möjlighet att närvara vid kvällens ceremoni:

  • Daniel Jonsson, Ekeby IF - ungdomsledarstipendium 2021
  • Frida Nilsson - kulturpriset 2021