OPENART 2022 kommer till Kumla i sommar

Genom ett samarbete med OpenArt i Örebro har vi här i Kumla möjligheten att välkomna Skandinaviens största konstutställning utomhus till oss i sommar.

- Vi är otroligt stolta över detta samarbete och vi hoppas att många besökare och Kumlabor kommer att ha glädje av detta i sommar, säger Gertrud Åstrand, chef på Kulturavdelningen Kumla kommun.

Ett antal nya verk i sommar

Under OPENART kommer vi att välkomna tre nya verk till Kumla. Ett av verken är från utställningen “Expedition” av Bigert & Bergström, som kommer att placeras i stadshuset under perioden 18 juni - 23 augusti. Utställningen kommer att vara öppen på vardagar och under helger kan man ta del av utställningen genom de stora glaspartierna från utsidan.

Ett annat konstverk, som vi kommer att placera på torget och avtäcka i samband med invigningen den 18 juni, är ett av konstnären Camilla Akrakas verk. Det tredje konstverket har Kumla Fastigheter AB köpt in och under juni månad kommer det att skapas på resecentrums hissvägg, av konstnären Astrid Sylwan.

Mycket befintlig konst värd att uppmärksamma

Två av de nya verken, den på torget och hissväggen, kommer att finnas kvar hos oss här i Kumla även efter sommaren. Tillsammans med all vår redan befintliga konst bidrar det till den konststad vi vill vara.

- Vi hoppas på att OPENART ska locka besökare och då samtidigt att den redan befintliga konsten i Kumla uppmärksammas, som vi är så stolta över, säger Johanna Uddling, turism- och evenemangssamordnare i Kumla kommun.

Vårt fantastiska skulpturområde på Kvarntorpshögen, Konst på Hög, är förstås ett självklart inslag. Här får man som besökare ta del av alla de befintliga verken som finns i utställningen, ett 30-tal verk, av nationellt och internationellt kända konstnärer. Här finns verk av till exempel Maria Miesenberger, Anders Krisar, Peter Johansson och Jacob Dahlgren. Den offentliga konsten runt om i staden kommer också att uppmärksammas på olika sätt under sommaren.

”Avtryck” blir temat för barn och unga

Tillsammans med OpenArt Örebro har Kumla kommun sökt medel från Region Örebro län för att kunna finansiera aktiviteter kopplade till konst och kultur för barn och unga. Temat är ”avtryck” och runt detta tema har flera olika aktiviteter för barn och unga planerats.

Som ett exempel kommer man både i stadsparken och uppe på toppen av Kvarntorpshögen få chansen att jobba med konst tillsammans med konstnären Altansukh Demberel och på Skoindustrimuseet kommer alla få chansen att lämna avtryck och bygga upp sin vision av ett framtida Kumla. Fritidsgrupper och skolklasser kommer att få möjligheten att ta in konsten som en del i deras undervisning, via konstvandringar i stan. En grupp ungdomar kommer även att tillsammans med konstnären Patrik Lindberg måla ett konstverk i en av Kumla bostäders trappuppgångar.

Invigning 18 juni

Vi inviger OPENART i Kumla den 18 juni kl. 11.00 på Kumla torg. Därefter pågår den runt om i Kumla fram till och med 4 september.

Aktuell information finns på: visitkumla.se/openart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.