Frida Nilsson tilldelas Kumla kommuns Kulturpris 2021

Kulturpriskommittén har beslutat att Kumla kommuns kulturpris 2021 för bestående kulturinsats tilldelas barn- och ungdomsförfattaren Frida Nilsson. Frida har växt upp i Hardemo, vilket också inspirerat hennes författarskap i böckerna om Hedvig.

Frida Nilsson debuterade som författare 2004 med boken ”Kråkans otroliga liftarsemester”. Hon skriver barnböcker och har sedan debuten givit ut böcker så gott som årligen. Hon har också arbetat som teaterkursledare och programledare i radio och TV.

2005 kom första boken om Hedvig, en serie fristående böcker som handlar om “lantisungen Hedvig som bor utanför tjotaheiti, granne med ingen” (citat utgåva Natur & Kultur 2009). Serien om Hedvig har inspirerats av Fridas egen uppväxt i Hardemo och den fjärde boken i serien heter ”Hedvig och Hardemos prinsessa”. 2005 kom också boken ”Apstjärnan” följt av böckerna ”Jag Dante och miljonerna” och ”Jagger Jagger”. Det är en serie fristående böcker, men med ett gemensamt tema av att vara utanför och vilja ha en vän. Ett tema där säkert alla barn kan känna igen sig och som här behandlas med humor och värme.

Boken ”Apstjärnan” var 2010 sommarföljetong i tyska ”Die Zeit” och har också blivit film.

2015 kom boken ”Ishavspirater”, en fantasyberättelse. Den skrevs från början som en julkalender för radion 2012 och hette då ”Siri och Ishavspiraterna”. Denna bok har sedan följts av fler fantasyböcker som lämpar sig såväl för barns egen läsning som för spännande högläsning tillsammans.

Fridas böcker är översatta till 23 språk och läses av barn runt om i världen.

Prisad för sitt författarskap

Frida har vid några tillfällen nominerats till Augustpriset. Vidare har hon tilldelats ett antal utmärkelser för sitt författarskap, som till exempel ”Les Olympiades” (franskt pris), ”Astrid Lindgren priset”, ”Expressens Heffaklump”, ”Nils Holgerssonplaketten” och ”Kulla Gulla priset”.

I början av november i år blev Frida även den första författaren att motta Svenska Akademins nyinstiftade pris för barn och ungdomslitteratur.

Innehåll som skapar läslust

Frida tar barn på allvar i sina böcker och skriver om några av livets stora frågor - att känna sig utanför, kärlek, vänskap och döden. Hon skriver med värme, kärlek, fantasi och en stor portion humor. Allt detta gör att Frida Nilssons böcker medför läsglädje och läslust och bidrar till fler unga nyfikna läsare.

Stort grattis Frida!