Vad kommunen gör och vad du själv kan göra för att minska smitt­spridningen av corona­viruset

Råd vid mycket varmt väder

Termometer som visar höga temperaturer

Just nu är det extremt varmt ute och då är det extra viktigt att dricka mycket och att skydda sig mot solen.

Särskilt äldre, sjuka och barn kan behöva dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot värmen.

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger:

Drick mycket

Drick mer vatten än vanligt. Undvik söta drycker och alkohol. Ät gärna mat med mycket vätska i som till exempel frukt och grönsaker.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt. Försök att vara på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

Välj täckande och löst sittande kläder. Svalka dig då och då med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

Hjälp andra som är särskilt känsliga för värme

Tänk på att äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Tipsa vänner och närstående om råden. Det kan också vara bra att titta till äldre släktingar och grannar och se om de behöver hjälp.

När och var ska jag ska vård?

Ofta räcker det att följa råden om vätska och svalka för att må bättre. De flesta behöver inte söka vård. Det gäller även personer som är mer känsliga.

Ring genast 112 om du eller någon annan har misstänkt värmeslag.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Källa: 1177.se