Nytt konstverk av Lars Vilks på Konst på Hög i sommar

I sommar får vi möjligheten att beskåda ytterligare ett konstverk på Konst på Hög. Det är konstnären Lars Vilks som kommer att uppföra ett 11 meter högt konstverk i metall. Namnet på verket är Corona Borealis.

På höjden av Kvarntorpshögen kommer vi från och med juni månad att kunna ta del av det nya konstverket. Det kommer att uppföras strax intill den plats där Lars tidigare konstverk Waaaaall var placerat. Waaaaall har varit ett landmärke sedan starten av Konst på Hög 1998, men brändes ned under sommaren 2019.

- Det är viktigt att man inte ger sig, trots vandalisering. Vi ska istället hitta ett sätt att svara och det gör vi nu och det känns bra, säger konstnären Lars Vilks.

Om konstverket

Konstverkets tillverkningsmaterial är metall och det kommer att bli totalt 11 meter högt. Namnet Corona Borealis, eller Norra kronan, kommer från en liten stjärnbild på norra stjärnhimlen. Den är en av 88 moderna stjärnbilder som listats av Internationella astronomiska unionen. Kostnaden för det nya konstverket komma att täckas av försäkringsmedel från Waaaaall.

Konstnärlig ledare och samordnare för projektet är galleristen Anders Fasth och tillverkningen kommer att ske här i Kumla i samarbete med PK:s Mekaniska AB. Det här är inte första gången som PK:s är med vid tillverkningen av konstverk då man även tillverkat Absit Omen (kyrkan) som står på Kvarntorpshögen.

Anders Fasth, Lars Wilks och Gertrud Åstrand.

Utöver det nya konstverket kommer konstnären att ta till vara på resterna från nedbrända Waaaaall så att de blir en del av den nya installationen.

- Vi kommer att ta tillvara på resterna av Waaaaall men på vilket sätt återstår att se, säger Lars Vilks.

Lars visar en skiss på konstverket