Att hålla avstånd är att visa omtanke. Kom ihåg - håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom!

Lördag 16 maj öppnar vi upp för downhill i Kvarntorps friluftsområde

Tre personer på cyklar uppe på Kvarntorpshögen

För nästan exakt ett år sedan inleddes arbetet med att anlägga downhillbanor nerför Kvarntorpshögen. Nu rullar vi för första gången igång liften för alla förväntansfulla cyklister!

Mattias Holmstrand, eldsjäl i Kumla skidförening, berättar att 90 procent av grävningen av banorna har skett för hand - med spade, hacka och skottkärra.

- Det har också varit en utmaning att inte kunna gräva i den utsträckning som vi hade velat då högen fortfarande är aktiv, säger Mattias.

Banorna är resultatet av ett projekt som Kumla skidförening drivit tillsammans med Kumla kommun, Region Örebro Län och Bergslagen cycling.

Efterlängtad premiär

Att downhill är en spännande och fartfylld aktivitet är det många som kan hålla med om. Det i kombination med den häftiga och unika plats som Kvarntorpshögen faktiskt är, gör att Mattias känner starkt för premiären av liften i helgen.

- Det är många saker som gör downhillcyklingen i Kvarntorp så speciell. Terrängen hittar man inte på någon annan plats i Sverige. Ena stunden befinner man sig på ett månlandskap, för att sedan i nästa stund befinna sig i ett litet skogsparti. Området är verkligen fantastiskt, förklarar Mattias.

För både nyfikna som vana cyklister

I dagsläget är två av tre banor öppna för åkning. För den som vill prova på finns en lättare grön led och en svart led för den som vill ha en rejäl utmaning! Och i en svårighetsgrad mellan dessa två leder finns den blåa leden, som ännu inte är riktigt färdig.

Lördag 16 maj är det alltså premiäröppning för liften, som håller öppet kl. 09.00-14.00. Liften kommer att vara igång samma tid under kommande lördagar och även under fredagar kl. 18.00-21.00. Ett liftkort kostar 100 kr per dag för vuxna och 70 kr per dag för juniorer upp till 16 år. Liftkorten köper du på plats och betalning sker via Swish.

Tänk också på att alltid använda hjälm när du åker, påminner Mattias. Vi rekommenderar fullfacehjälm och det är också viktigt att välja cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå. 

Säker och fartfylld åkning, och en massa skratt – nu kör vi!