Specialistutbildad undersköterska blir ny tjänstetitel i Kumla kommun

En bok som ligger uppslagen

Nu erbjuder socialförvaltningen i Kumla kommun en ny form av tjänstetitel, specialistutbildad undersköterska.

Bakgrunden till detta är kravet på ökad kompetens hos våra medarbetare och där denna kompetens kommer att vara behjälplig för att kunna erbjuda hög kvalitet på våra insatser till kommuninvånarna.

-Det här känns som ett viktigt beslut vad gäller den framtida kompetensförsörjningen inom våra verksamheter. Det innebär också att vi kan erbjuda attraktiva utvecklingsmöjligheter för våra undersköterskor och på så sätt behålla duktiga medarbetare, säger Annica Sjöqvist som är ordförande i socialnämnden.

Examen till sommaren

Under 2018 erbjöds några medarbetare att påbörja yrkesutbildningen specialistutbildad undersköterska. Det är en tvåårig utbildning som erbjuds inom områdena demens, psykiatri och palliativ vård. Idag har vi två medarbetare som går utbildningen och som tar examen till sommaren.

-I vårt erbjudande ingår att de får gå på lektioner på betald arbetstid samt att de efter examen har rätt till en ny tjänst med den nya titeln. Detta är en del i vårt arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder möjligheter till utveckling, säger Gabriella Mueller-Prabin som är socialchef.

Outi Blohm och Essam Baabish

Essam Baabish och Outi Blohm arbetar idag som undersköterskor och är nu inne i slutskedet av sin utbildning. Essam arbetar inom hemtjänsten och har valt inriktningen psykiatri.

-Jag blev så glad när jag fick den här chansen. Jag har en önskan om att utvecklas rent yrkesmässigt och känner att jag vill utöka mina kunskaper inom området psykiatri. Dessutom bidrar den utökade kunskapen till att jag känner mig tryggare i mitt arbete, säger Essam.

Outi arbetar på vård- och omsorgsboendet Akvarellen och har valt inriktningen demens.

-Jag har arbetat som undersköterska under många år och trivs väldigt bra, men jag är så tacksam över att jag fick den här möjligheten. Att dessutom kunna kombinera arbete och studier är toppen, då kan jag löpande använda mig av det som utbildningen ger mig. Utbildningen ger mig rätt metoder och verktyg för att jag ska känna mig trygg i min yrkesroll och det känns viktigt för mig, säger Outi.